• Geri dön

  • 331 Görüntülenme

  • 26 Haber

  • 111 İşletme görüntülenme


“Üretimde dışa bağımlılığı azaltmak için yerli üretici desteklenmeli”

Önemli kırılmaların yaşandığı küresel ekonomik ve jeopolitik atmosferde Türkiye, ‘yerli ve milli üretim’ vurgusuyla ekonomik kalkınmada yeni bir döneme girdi. Bu bilinçle yol haritasını oluşturan markalar da dışa bağımlılığı azaltmak için doğru hamlelerle yerli üretim sürecinde yer almak için çalışıyor. Gelinen bu noktada yerlilik oranına bağlı olarak artan sektörel teşviklerle yerli üreticinin desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, ancak bu şekilde dışa bağımlılığın azalacağını belirtti. 

Türkiye’nin ekonomik performansına katkı sağlayacak önemli hedeflerden biri cari açığı azaltmaktan geçiyor. Cari işlemler dengesi incelendiğinde ise karşımıza her sektörün problemi olan ithalat sorunu çıkıyor. Hammadde bulmada sıkıntı yaşayan sektör temsilcileri, hammaddelerini yurt içindeki üretici firmalardan tedarik etmek ve yaratılan katma değerin ülke içinde kalmasını sağlamak için yerli üreticilerin desteklenmesinde hem fikir. Gelinen bu noktada yerlilik oranına bağlı olarak artan sektörel teşviklerle yerli üreticinin desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, ancak bu şekilde dışa bağımlılığın azalacağını belirtti.

“Yüzde 100 yerli hammadde kullanarak ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz”
Kocaman olarak Türkiye’de istihsali olup tüketimi olmayan ürünleri işleyerek ihraç ettiklerini belirten Osman Kocaman, yüzde 100 yerli hammadde kullanarak ülke ekonomisine hem istihdam hem de döviz kazandırdıklarını belirtti. Kocaman, “İhraç ettiğimiz ürünlerde müşterilerimizin beklentileri doğrultusunda hızlıca pozisyon alıp doğru ürünleri müşterilerimize sunarken, iç piyasa için ise dünya piyasalarında edindiğimiz tecrübelerle son kullanıcı için en doğru ürünleri en doğru ambalajlarla sunuyoruz. Bugün sadece restoranlarda bulabileceğiniz deniz ürünlerini Kocaman evlerinize kadar getiriyor. Siz sadece marketten alıp, kapağını açarak bu lezzetlere ulaşabiliyorsunuz. 80’in üzerinde ürün içerisinde sadece kalamar ve midye eti ithal ediyoruz. Kalamar istihsali maalesef ülkemizde ihtiyaçları karşılayacak miktarların çok gerisinde, midye eti için ise henüz kurulan çiftlikler talebi karşılayamadığı için bir süre daha ithalata devam edilecek gibi duruyor” dedi.

Cironun yüzde 90’ı ihracat ürünlerinden oluşuyor
Kocaman Balıkçılık olarak Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 2017 verilerine göre; Türkiye’nin ihracatını sırtlayan ilk 1000 firma içerisinde olduklarını aktaran Osman Kocaman, amaçlarının bu listede daha yukarılarda yer almak olduğunu ve cirolarının yüzde 90’ının ihracat ürünlerinden oluştuğunu belirtti. Kocaman, kurbağa, kerevit, göl gümüşü kara ve deniz salyangozu, denizhıyarı gibi Türkiye’de tüketimi olmayan ürünleri işleyerek binlerce aileye istihdam alanı yarattıklarını ve ilgili ürünlerin ihracatından da önemli ölçüde döviz girdisi sağladıklarını belirti. Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, “2019 yılı içerisinde alabalık çiftliğimiz üretime başlıyor ve tüketime hazır soğuk rejim ürünler için üretim tesisi planımız var. Bunun yanı sıra iç piyasada işlenmiş su ürünleri dendiğinde tüketicinin aklına gelen ilk marka olmak istiyoruz” diye açıkladı.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL