• Geri dön

  • 293 Görüntülenme

  • 5 Haber

  • 86 İşletme görüntülenme


TÜKSİAD 12. GENEL KURULU’NDA KURUYEMİŞ SEKTÖRÜ MASAYA YATIRILACAK

Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜKSİAD), düzenleyeceği 12. Genel Kurul vesilesi ile basın mensuplarıyla bir araya gelecek. 

Türk kuruyemiş sektörünün en önemli buluşma noktası hâline gelerek gelenekselleşen TÜKSİAD Genel Kurul organizasyonunun 12.si Antalya’da düzenlenecek. Hem sosyal hem de ticari ilişkilerin gelişmesi amacıyla düzenlenen TÜKSİAD 2019 yılı Genel Kurulu, bu senede kuruyemiş sektörünün nabzını tutacak. Açılış konuşmasını Hüsamettin Karaman’ın, moderatörlüğünü ise Dünya Gazetesi Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt’un yapacağı Genel Kurul’da, İthalat Genel Müdürü Ahmet E. Çetinkayış konuşmacı olarak yer alırken; Beyin ve Sinir Cerrahı Doç. Dr. Tufan Cansever de sunum gerçekleştirecek. İthalat sektörünün de konuşulacağı genel kurulda; kuruyemiş sektörünün sorunları da masaya yatırılacak.

TÜKSİAD 2019 Yılı Genel Kurulu’nun hem sosyal hem de ticari ilişkileri geliştirdiğini söyleyen ve genel kurul hakkında bilgi veren Hüsamettin Karaman “2018-2019 dönemi kuruyemiş sektörü, tüm ülke ekonomisi ve vatandaşlarımız için zor bir sene oldu. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısından sonra gerçekleşen dövizdeki dalgalanmalar, artan faiz ve enflasyon oranları şüphesiz ki kuruyemiş sektörünü de birçok yönden olumsuz etkilemiş, iç pazarda daralmaya sebebiyet vermiştir. Döviz kuru gelişmelerine duyarlılığı yüksek olan ithal kuruyemiş ürünleri artan dolar kurundan etkilenmiş, ürünlerin iç pazarda TL ile satışa çıkarılması fiyat artırımlarına sebep olmuştur. Ürünlerdeki bu fiyat artışları iç pazarda tüketimi düşürmekle birlikte enflasyona da baskı yapmıştır.

Sektörümüzde, geçtiğimiz dönemde en tartışmalı konularından biri yüksek oranlarda ithal ettiğimiz siyah ay çekirdeği ürünü oldu. 2018 yılında yaklaşık 80 bin ton siyah ay çekirdeği ithalatı, yerli ay çekirdeği tüketiminde ciddi bir azalışa sebep olurken, yerli üretici üzerinde de olumsuz etkileri söz konusu olmuştur. Ay çekirdeği ithalatında uygulanan gözetim fiyatı veya vergi oranlarının arttırılmasının, üründeki kaçak geçişlerin önünü açacağını ve ithal ay çekirdeği sorununun çözümünün ilgili kurum ve kuruluşların koordineli olarak başlatacağı tohum çalışmalarıyla mümkün olacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Sektör sorunu olarak borçluluk durumunun hala en büyük sıkıntı olduğunu da sözlerine ekleyen Karaman “Şu an sektörümüzde birçok firma, kapasitesinin çok altında üretim yapmakta, sektördeki mevcut olan fazla arz, talebini bulmakta güçlük çekmektedir” dedi. Genel kurulun, sektörümüzün önemli gündem maddelerinin konuşulduğu ve verimli tartışmalar gerçekleştireceğimiz bir organizasyon olmasını diliyorum. Türk kuruyemiş sektörünün en önemli buluşma noktası hâline gelerek gelenekselleşen Genel Kurul organizasyonlarımızın 12.sinde siz değerli üyelerimiz, destekleyici sektör temsilcilerimiz, basın mensubu arkadaşlarımız ve misafirlerimizle tekrar bir arada olacak olmanın mutluluğunu yaşayacağız” açıklamasında bulundu.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL