• Geri dön

  • 390 Görüntülenme

  • 7 Haber

  • 340 İşletme görüntülenme


Konutta seneye arz açığı olacak

Nivo markasıyla büyük ölçekli karma projeler geliştiren Cathay Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Alper Tuğsuz, İstanbul’da 222 bin konut stoku kaldığına dikkat çekerek, “Enflasyon ve faizlerdeki düşme trendiyle birlikte bu en fazla bir yıllık stok demek. Sektör yeniden hayatın normal akışının gerektirdiği seviyelere dönecektir.Bu yıl yeni projelere başlanmadığı takdirde gelecek yıl arz açığı yaşanacak. Bastırılan fiyatlar artmadan hem üreticiye hem yatırımcıya fırsatlar var” dedi

İstanbul'un cazibe merkezi lokasyonlarında yer alan Nivo İstanbul ve Nivo Ataköy projeleriyle dikkat çeken Cathay Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Alper Tuğsuz, Haziran ayı konut satış rakamlarında tarihi düşüş yaşanmasını değerlendirdi. Tuğsuz,“82 milyon nüfusu olan ve İstanbul gibi dünya markası bir metropolü barındıran bir ülke için bu rakamlar hayatın normal akışını yansıtmıyor.Kentsel dönüşüm, evlenme ve boşanmalar nedeniyle yıllık yaklaşık 650 bin konut ihtiyacı olduğu düşünülürse 222 bin 758’i İstanbul’da olmak üzere Türkiye’deki 499 bin 941 adetlik konut stoku en fazla bir yıllık stok demek. Sektör de yatırımlarını erteleyenler de biraz gereğinden fazla sert fren yapmış durumda. Yeniden rutinlerimize dönmeliyiz” dedi.

Stoklar seneye biter, yeni proje şart
Ekonomide yakalanan olumlu havaya dikkat çeken Tuğsuz, “Doların bu seviyelerde kalması, enflasyonun bu seviyelerde ve daha altına inmesi, konut kredi faizlerinin özellikle aylık bir ve altındaki rakamlara düşecek olması dengelenmenin daha hızlı yaşanacağını gösteriyor.Bu sürece bankaların enflasyona endeksli konut kredisi gibi bir takım alternatif araçlar, finansman araçları çıkarmaya devam etmesi de önemli katkı sunuyor. Bu öncü işaretlerle mevcut stoğun ben en fazla önümüzdeki sene bu zamanlarda artık çok minimuma ineceğini düşünüyorum. Yeni projeleri şimdiden geliştirmediğimiz takdirde gelecek yıl arz açığı yaşanacak” şeklinde konuştu.

İmalat başlamazsa bastırılan fiyatlar artar
Tuğsuz şöyle devam etti; “Dolayısıyla bu yıldan imalat planlamasına başlamazsak gelecek sene bu zamanlarda stoklar biter.2020 sonlarında bastırılan konut fiyatları arz açığı nedeniyle artış gösterir. Yeniden işe başlayacağız ama arada 2-3 sene fark olacak. Türkiye ve özellikle İstanbul’da bizim gibi markalı konut üreticileri diğerlerinden ruhsat başvurularının çok dramatik bir şekilde düştüğünü göz önüne alırsak şu an yeni başlayan projenin de fazla olmadığını düşünürsek önümüzdeki sene bu zamanlarda konut stoğundan ziyade konutta bir arz eksikliğinden bahsedebilecek duruma gelmişiz. 2021 senesinden önce bu stoklara bir daha konut sektöründe ulaşamayız.”

Eski semtler OUT yeni semtler IN

Gelişime açık ilçelerle ilgili de bilgi veren Tuğsuz şöyle konuştu; “Son 10-15 yılda İstanbul’un çeperlerinde Esenyurt, Beylikdüzü, Başakşehir, Sancaktepe ve Tuzla büyük gelişim gösterdi. Konut stoklarının da büyük ölçüde buralarda olduğunu görüyoruz. Buralarda arsa bulma olanağı diğer Beykoz, Adalar, Çatalca, Sarıyer ve Beyoğlu gibi şehrin daha az iskan edilen, daha eski oturuma sahip bölgelerine göre daha olası.”

Nivo Projeleri Hakkında:
Nivo İstanbul, değeri her yıl yükselen Basın Ekspres Yolu’nda, 42 bin metrekarelik alanda yükseliyor. LEED Gold Sertifikası adayı Nivo İstanbul’da, 6 blok 1400 bağımsız ünite yer alıyor. 3 bloğu home-ofis ve 2 bloğu ise konut olan projenin semte açık, trafik ve yaya giriş çıkışına açık alışveriş caddesi bulunuyor. Nivo İstanbul, Güneşli E-5, TEM ve sahil yolunu birbirine bağlayan bir kavşak noktasında bulunan projenin hemen yanında 150 metre yürüyüş mesafesinde Fatih metro istasyonu bulunuyor. İnşaatı devam eden Fatih metro istasyonu tamamlandığında Nivo İstanbul’dan 25 dakikada İstanbul Havaalanı’na direkt ulaşım sağlanabilecek. Proje, kongre merkezleri ve fuar alanlarının yanı sıra Starcity, Mall of İstanbul, Metroport gibi alışveriş merkezlerine, bölgedeki pek çok beş yıldızlı otele, millet bahçesine ve Türkiye’nin en büyük fuar merkezine dönüşecek eski Atatürk Havalimanı ile İstanbul Havalimanı’na çok yakın olması gibi avantajlara da sahip…

Nivo Ataköy, İstanbul’da eğitim, hizmet ve ticaret sektörünün en yoğun olduğu hatta Bahçelievler ve Bakırköy’ün keşişim noktasında huzur dolu bir yaşam vadediyor. Modern şehir hayatının simgesi, huzurlu semt Ataköy’de yükselen Nivo Ataköy projesi, 12 bin 689 metrekare arsa üzerinde 17 katlı iki bloktan oluşuyor. Projede toplam 314 konut bulunuyor. Blokların alt katlarında 3 kat ticari alan, üst katlarda ise 16 kat home/ofis rezidans katları bulunuyor. 55 ile 160 metrekare arası değişen projede 1+1 ve 2+1 konut seçenekleri sunuluyor. Proje millet bahçesine ve Türkiye’nin en büyük fuar merkezine dönüşecek eski Atatürk Havalimanı, İstanbul Havalimanı, E-5, TEM ve Basın Ekspres Yolu’na yakınlığıyla dikkat çekiyor. Projenin yakın çevresinde, 7 km çapındaki alanda 11 üniversite bulunuyor ve yaklaşık olarak 100 bin öğrencinin gözdesi olmaya hazırlanıyor. LEED Gold sertifikasına aday olan proje sadece konumuyla değil kalitesi ve çağdaş yapısıyla da benzer projelerden ayrılıyor. 3 bin 500 metrekaresi yeşil alan olmak üzere ve toplamda 5 bin metrekarelik etkinlik alanıyla sakinlerine huzurlu bir kapı açan Nivo Ataköy’ün içinde yürüyüş parkuru, amfi tiyatro, açık alan fitness, dinlenme ve çocuk oyun alanını içeren alanlar yaratılıyor.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL