• Geri dön

  • 372 Görüntülenme

  • 12 Haber

  • 520 İşletme görüntülenme


AKILCI BORÇLANMA VE FİNANSAL KALDIRAÇ ETKİSİ

Proje finansmanı için akılcı borçlanma tüm faktörlerin bir arada düşünüldüğü ve optimum şekilde yapılandırıldığı çok titiz, profesyonel bir çalışma gerektiriyor.

Sonunda büyük kazançlar olacağı hayal edilerek başlanan projeler, doğru finans yönetimi yapılmadığında çoğu zaman hüsranla bitiyor.Kar etme, değer yaratma ve makul seviyelerde sermayenin geri dönmesi hedefiyle çıkılan yol, dengeli gelir-gider analizi ve detaylı hesaplamalar yapılmaması sebebiyle çıkmaza gidebiliyor. Fakat nakit akışını, riskleri, optimum borç-öz kaynak dengesini dikkate alarak başarılı projelere imza atmak ve performansı arttırmak mümkün.

Projelerin başarısını belirleyen önemli unsurlardan biri de borçlanma yapısı ile kredi kullanım koşullarıdır. Nakit zengini şirketler için dahi yatırımlarının finansmanında bir miktar borçlanmak bazı istisnalar hariç pozitif etki yaratıyor.

Proje finansmanı kredisinin, kullanım koşulları itibari ile özellikli krediler statüsünde olup standart kredi işlemlerinden çok farklı olduğunu belirten Dinamo Danışmanlık Kurucu Ortağı, Kamu Özel Ortaklığı (PPP) ve Proje Finansmanı Uzmanı Fatih Kuran, “Naktinizin maliyeti genelde borçlanma maliyetinizden daha pahalıdır. Finansal terminolojide sermaye (öz kaynak) maliyeti veya piyasada fırsat maliyeti diye isimlendirebileceğimiz paranın maliyeti; enflasyon + risk primi+ kar beklentisi şeklinde özetlenebilir. Risk olarak tabir ettiğimiz kısım da iş yapılan ülkenin riski ve piyasanın riski olarak ikiye ayrılabilir. Şirketler açısından dış kaynak kullanmak, var olan kaynakları tek bir yatırım projesi yerine dağıtıp portföy oluşturmak için de gerekli bir uygulamadır. Bu sayede tüm yumurtalar aynı sepette olmaz ve risk makul şekilde dağıtılabilir. Risk yönetimi açısından bu çok gerekli olan bu uygulama daha önce de bahsedildiği gibi karlılık üzerinde de olumlu etki yapar” dedi.

Finansal Kaldıraç Etkisi Çok Önemli
Fatih Kuran, yatırımcıların en temel motivasyonunun daha fazla kar elde etmek olduğu için doğru borç-öz kaynak altyapısı oluştururken kaldıraç etkisini mutlaka dikkate alması gerektiğini belirtiyor: “Konjonktürel olarak değişim gösterse de dış kaynak maliyeti sermaye maliyetinin bir hayli altında olmakta. Banka kredisi gibi dış kaynakların faiz maliyetinin vergiden düşülebilmesi, kar eden şirketler için, reel maliyetin azalmasını sağlamakta. Oysa yatırımlar için konulan sermayenin böyle bir vergi kalkanı etkisi bulunmamakta. Dış kaynak maliyeti sermaye maliyetinden daha ucuz olduğu için yatırımın bir kısmını bu şekilde finanse etmek ortalama fonlama maliyetini ucuzlatır. En önemli etkilerinden biri de yatırıma konulan birim sermaye karlılığı da bu sayede artmasıdır. Örneğin projenin tamamını öz kaynaklar ile finanse ettiğinizde yıllık dolar bazında % 9 karlılılık ile çalışıyorsanız bir miktar dış kaynak finansmanı yapmak sureti ile karlılılığınızı % 15 ve üzeri bir orana taşıyabilirsiniz. Bu etkiye de finansal kaldıraç etkisi denilir.”

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL