• Geri dön

  • 998 Görüntülenme

  • 2 Haber

  • 721 İşletme görüntülenme


90’ıncı yıla özel formül, özel şişe:

Türkiye’nin ‘fevkalade’ içkisi, koleksiyon ürününe dönüştü

İstanbul Paşabahçe İçki Fabrikası’nda 1929 yılında ‘fevkalade’ kategorisinde üretilmeye başlanan ve karakteristik özellikleri hiç bozulmadan günümüze kadar gelen içki bu yıl 90 yaşında. Bu ürünün en belirgin özelliklerinden biri, Türkiye’de grafik sanatının çığır açan ustası İhap Hulusi Görey tarafından tasarlanan etiketi. Görey’in, yakın dostu şair Fazıl Ahmet Aykaç’la kendisini resmettiği efsanevi etiketin kalplere kazıdığı ürün, Cumhuriyet’in ilk yıllarından bugüne kuşaklar boyu akıp gelen bir tarzın, bir duruşun, bir yaşam biçiminin ifadesi oldu.

Bu ürün, 90. Yılını özel bir reçete ve şişe ile kutluyor. Arkasında büyük bir ekip ve çalışma olan 90. Yıl özel ürününün reçetesini, Mey Diageo Kalite Müdürü Duygu Beypınar’ın liderlik ettiği rakı ustaları gerçekleştirdi. 90. Yıl Özel Seri’nin şişesi de cam sanatçısı Felekşan Onar tarafından stilize edildi.

Bu ürünün özel cam şişesi, Fransa’nın Normandiya bölgesinde lüks parfüm şişeleri üretimiyle ünlenen tarihi Verreries Brosse’da; özel olarak tasarlanan mantar kapağı ise İtalya’da üretildi. Tasarım cam şişesinden, satış kutusuna kadar her ayrıntısında ürünün ikonik ve yıllara meydan okuyan etiketindeki dönemin klasik modern unsurlarından esinlenildi. Her ürüne ait seri numarası şişe ve satış kutusunda belirtildi ve belirli bir sayıda üretildiği noter tarafından tasdik edildi. Bu nedenle koleksiyon niteliği taşıyan şişenin boynunda yer alan altın rengi etikette ve boyunlukta yer alan metal aksesuarda seri numaralar işlendi.

Piyasada şu ana kadar satılan en pahalı rakı unvanına sahip olan bu özel ürün Türkiye ve yurt dışı için 2019’ar adet üretildi, numaralandı ve koleksiyonerlerin ilgisine sunuldu.

İki efsanevi kişiye atfen iki reçete birleşti

Şişenin içindeki ürünü titiz denemeler sonucu ortaya çıkaran ekibin lideri Duygu Beypınar, bu özel üretim için iki reçeteyi birleştirdiklerini belirterek şu bilgiyi veriyor:

“Ürünü hazırlarken yıllara meydan okuyan etiketinde yer alan İhap Hulusi ve Fazıl Ahmet Aykaç’ın sofrasındaki muhabbetten esinlendik ve bu iki efsanevi kişiye ithafen birbirinden özel iki farklı reçete üzerinde çalışarak iki reçeteyi birleştirdik.

İlk reçetemiz ürünün tarihi miras reçetesiydi. İkinci reçetede ise bizim için çok önemli olan tarihlerden ilham aldık. Ustalıkla damıtılmış yaş üzüm sumasını, özenle seçilmiş anason tohumlarıyla geleneksel bakır imbikte bir kez daha damıtarak elde ettiğimiz üründe ek bir damıtma daha gerçekleştirdik. Tekrarlı bakır temasından gelen yaş üzümlerin çiçeksi ve meyvemsi aromalarını ortaya çıkartarak, anason tohumunun yoğun tadının hissedilmesini istedik.

Bu yıl ilk kez 2019 senesine özel sınırlı sayıda, baştan sona el emeği ile üretilmiş olan ürünümüzün 90. Yıl özel serisini hazırlamış olmaktan gurur ve mutluluk duyuyoruz.”

Ürünün 90’ncı yıl özel seri şişe ve konsept tasarımı için CBA Design Solution Tasarım Hizmetleri ile anlaşıldı. Şirket de bu iş için tasarımlarında camı tercih eden ünlü tasarımcı Felekşan Onar’la çalışmayı seçti.

Felekşan Onar, şişenin tasarımında New York’taki Neue Galerie Müzesi’nde sergilenen ‘shaker’larındaki zamansız kesitlerden ilham aldığını söylüyor. Tasarıma en önemli dokunuşunu şişenin alt bölümünde yaptığını anlatan Onar, kırılımlarla alta doğru hafifçe daralan ve kalın bir camla son bulan şişenin aldığı son şeklin kendisini çok heyecanlandırdığını vurguluyor.

Sanatçı olarak bir hikâye anlattığını, geçmişinden gelen duygularını ve düşüncelerini bu hikâyeye kattığını belirten Onar, “Reaksiyonel değil birleştirici bir tarzım var” diyor ve bu ürünün 90 yıl öncesinden gelen kendi hikayesinin de çok zengin ve ilham verici olduğuna dikkat çekiyor.

Bu özel ürün, Türkiye’deki İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Bursa’daki seçkin satış noktalarında ve Duty Free Shop’larda satışa sunulacak.

Kutu: Art Nouveau akımının Türkiye’deki öncüsü ve ustası İhap Hulusi

1898’de Mısır’ın Kahire şehrinde doğan İhap Hulusi, ilk ve orta tahsilini Kahire’deki İngiliz okullarında yaptı. 1920 yılında resim eğitimi görmek üzere Almanya’ya gitti. Önce Münih’de Heimann Scuhle atölyesinde üç yıl çalıştı, daha sonra Knutsgewerbe Schule’ye devam ederek tahsilini tamamlayıp İstanbul’a döndü. Arapça, Almanca, İngilizce ve Fransızca bildiği için babası tarafından Dışişleri Bakanlığı’na girmesi istendi, ancak o memuriyeti reddetti. Akbaba Dergisi’nde Munif Fehim ve Ramiz’le birlikte çalıştı. Daha sonra afiş çalışmalarına ağırlık veren İhap Hulusi, 1929’da İstanbul’da ilk atölyesini kurdu. Atatürk’ün siparişi üzerine Türk alfabesinin kapağını tasarlayan İhap Hulusi, pek çok banka, kurum ve özel sektör şirketi için de çalışmalar gerçekleştirdi. Tekel idaresi için 35 yıl çalışan İhap Hulusi bu süreçte yurtdışında da adını duyurdu. Sanatçı, Mısır Tekel İdaresi’nin, İngiliz viskisi John Haig’in, İtalyanların ünlü vermutu Cinzano ile ünlü likörü Fernet-Branca’nın afiş ve etiketlerini yaptı. Suluboya çalışmalarının yanı sıra, son yıllarında hat sanatını modernize ederek başarılı örnekler veren İhap Hulusi Görey 27 Mart 1986’da İstanbul’da hayata veda etti.


Felekşan Onar hakkında:
Dekoratif cam objeleri tasarlayan Fy-shan Glass Studio’nun kurucusu Felekşan Onar İzmir Amerikan Koleji’nden mezun olduktan sonra lisans eğitimi almak için Amerika’ya gitti. Cornell Üniversitesi’nden ekonomi ve müzik dereceleriyle mezun olan Onar, çeşitli yerlerde çalıştıktan sonra 2000’li yılların başında cam sanatı ile tanıştı. Türkiye Cam Ocağı Vakfı’nda cam sanatı ile ilgili eğitim alan Onar’n Suriyeli göçmenlerden esinlenerek oluşturduğu ‘Perched’ çalışması önce Berlin’de Bergama Müzesi’nde arkasından da Londra’da Victoria & Albert ‘da sergilendi.Bu çalışmanın bir bölümü Suriyeli mülteciler için açık artırma ile satılıyor. Londra’da Christie's tarafından yapılan ilk satış çok başarılı oldu.Fy-shan Glass Studio ile New York’ta yeni bir iş birliği içine giren Onar, New York’ta Les Ateliers Courbet’deki aydınlatma koleksiyonunu San Francisco’ya da götürmeye hazırlanıyor.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL