• Geri dön

  • 353 Görüntülenme

  • 8 Haber

  • 613 İşletme görüntülenme


‘DYO İLE İSTİKLAL YOLU’NDA TARİHE VE YEŞİLE YOLCULUK

Türkiye’deki, değerlerin farkındalığını önemseyen DYO, toplumda ortak hafıza yaratmak amacıyla bir proje gerçekleştirdi. Kültür sanatın, doğanın ve tarihin bir araya geldiği projenin tasarlanma aşamasında Mimar Sinan Üniversitesi veKastamonu-Küre Belediyesi var. Proje, ülkenin bağımsızlık mücadelesinin zaferle sonuçlanmasında kullanılan Kastamonu-Küre ‘’İstiklal Yolu’’ üzerinde yer alıyor.

Kurtuluş savaşı’nda yaşanan hikayelerin Mimar Sinan Üniversitesi resim bölümü akademisyenleri ve öğrencileri tarafından yorumlanarak duvarlara uygulandığı resimler, DYO Boyaları ile renklendirildi. Toplumsal değerlerin korunmasını önemseyen DYO, bu tür çalışmaların yaygınlaşmasını hedefliyor.

Milli Mücadele’nin zaferle sonuçlanmasında büyük rol oynayan İstiklal Yolu, günümüzde özellikle doğa ve tarih meraklılarını kendine çeken cazip bir yürüyüş güzergâhı. Atlas Dergisi, Mimar Sinan Üniversitesi, Küre Belediyesi ve DYO, 15-16 Eylül 2018 tarihlerinde Kastamonu’da, Küre Dağları eteklerinde özel bir İstiklal Yolu yürüyüşü gerçekleştirdi. Etkinliğe Atlas ve DYO yetkilileri ile gazetecilerden oluşan yaklaşık 40 kişi katıldı.

Milli mücadele sırasında Anadolu’nun işgale uğramamış tek bölgesi Karadeniz, dışarıyla bağlantı kurulabilecek tek limanı ise İnebolu Limanı’ydı. Bu nedenle Kurtuluş Savaşı’na katılanlar önce İnebolu’ya geliyor, buradan Ankara’ya geçiyordu.Bu rota zaman içinde “İstiklal Yolu” olarak anılmaya başlandı. İstiklal Yolu, Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasının önemli kilometre taşlarından biriydi. Toplam 105 kilometre uzunluğundaki güzergâh, limana gelen silahların Anadolu’nun içlerine ulaşmasını sağlıyordu. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Gözüm Sakarya’da, Dumlupınar’da; kulağım ise İnebolu’da” sözleri bu yolun Kurtuluş Savaşı için ne kadar önemli olduğunun en büyük kanıtıydı.

İstiklal Yolu, İnebolu sahilinden başlıyor. Silahlar sahilde kağnılara yükleniyor, kağnıların yetersiz kaldığı zamanlarda ise kadın, erkek, çocuk demeden herkes taşıyabildiği cephaneyi sırtlıyor ve yollara düşüyordu. Küre, Seydiler’den geçen yol Kastamonu’ya ulaşıyordu. Silahlar ve cephane daha sonra Çankırı üzerinden Ankara’ya gönderiliyordu.

250 METRELİK İSTİKLAL SAVAŞINI ANLATAN DUVAR RESMİ
2016 yılında Küre Belediyesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öncülüğünde başlatılan ve DYO’nun da destek verdiği İstiklal Yolu Projesi, bağımsızlığa giden bu yolda yaşananların hikâyesini gelecek nesillere aktarmayı, toplumsal hafızayı her zaman canlı tutmayı hedefliyor. Proje çerçevesinde DYO’nun desteği ile 250 metre uzunluğundaki duvar üzerinde İstiklal Savaşı sırasında yaşananlar resmedilerek boyandı.

Mimar Sinan Üniversitesi de Prof. Dr. Fatma Zeynep Aygen ve Yard. Doç. Murat Mete Ağyar’ın yürütücülüğünde Küre’nin girişindeki duvarlar yolun öyküsünü anlatan resimlerle süslenmiş. DYO ise hem bu projeye, hem de Küre’deki bazı sokakların ve tarihi Küre Evleri’nin boyanmasına destek vermiş. Bugüne kadar boyanan duvarlar ve tarihi Küre Evleri’nin restorasyonu için 2 ton boya desteğinde bulunan DYO kalan duvarların boyanması için de katkıda bulunmaya devam edecek. İstiklal Yolu Projesi, bağımsızlığa giden bu yolda yaşananları gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor.

Atlas Dergisi, Mimar Sinan Üniversitesi, Küre Belediyesi ve DYO’nun 15-16 Eylül 2018 tarihlerindeki etkinliği çerçevesinde İstiklal Yolu’nun yedi kilometrelik bir bölümü yüründü. Etkinliğe DYO Boya Fabrikaları Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Serdar Oran ile Atlas’ın Yayın Direktörü Murat Köksal da katıldı. Yürüyüş boyunca Mimar Sinan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fatma Zeynep Aygen ve Küre Belediye Başkanı Kamil Aydınlı rota hakkında bilgiler verdi. Etkinlik kapsamında İstiklal Yolu’nun yanı sıra Küre Dağları’nın doğal güzellikleri ile Küre ilçesi de ziyaret edildi.

DYO’DAN KÜRE GEZİSİ İLE EŞ ZAMANLI YARIŞMA
Renk koleksiyonunu hazırlarken doğadan ilham alan DYO; Küre gezisi ile eş zamanlı olarak Instagram üzerinden de bir yarışma düzenledi. Instagram @DyoBoya hesabından yürütülenyarışmaya katılanla yeşil&haki tonlu fotoğrafları @DyoBoya’yı etiketleyerek #KeşfetDyo hashtagi ile paylaştılar.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL