• Geri dön

  • 203 Görüntülenme

  • 21 Haber

  • 2.165 İşletme görüntülenme


Önde gelen küresel lastik üreticisi Michelin tarafından koordine edilen ve Horizon 2020 programıyla desteklenen “BlackCycle” projesiyle büyük bir döngüsel lastik ekonomisinin oluşturulması hedefleniyor

Dünya lastik devi Michelin tarafından koordine edilen BlackCycle projesi, beş ülkede Avrupa konsorsiyumuna dönüşen 7 sektörel partner, 5 Araştırma ve Teknoloji Organizasyonu (RTO’lar) ve bir inovasyon grubu ortaklığında sürdürülüyor. Proje kapsamında büyük bir döngüsel lastik ekonomisinin oluşturulması ve ömrünü tamamlamış lastiklerden yeni lastiklerin üretilmesi hedefleniyor.

Resmi olarak Mayıs 2020'de AB tarafından desteklenen BlackCycle projesi, dünyanın ilk döngüsel süreçlerinin teknik, çevresel ve ekonomik kapasitesini ortaya koyacak olan benzersiz bir Avrupa kamusal-özel ortaklığı olma özelliği taşıyor. Konsorsiyum, lastikler için sürdürülebilir ham maddeler üretmek üzere; ömrünü tamamlamış lastiklerin toplanması, ham madde seçimi, piroliz2 optimizasyonu, petrol arıtma ve saptama, fırın süreci optimizasyonu ve sürdürülebilir lastik peformansı değerlendirmesi gibi özel çözümler geliştirecek.

Horizon 2020 Programıyla Destekleniyor
Horizon 2020 programıyla desteklenen BlackCycle pojesi; yaklaşık 12 Milyon Euro'luk tahsis edilmiş Avrupa fonu ile yaklaşık 16 Milyon Euro'luk bütçesi var. Proje fonlarının yaklaşık %35'i KOBİ'lere, %15'i RTO'lara ve %34'ü personel maliyetlerine ayrılmış bulunuyor.

Her yıl dünya çapında 26 milyon ton ağırlık anlamına gelen 1.6 milyar yeni lastik satılıyor ve bunların büyük bir çoğunluğu ömrünü tamamlamış lastik kategorisine girdiği için geri dönüşüm için büyük bir potansiyel taşıyor. Bugün ömrünü tamamlamış lastik işleme süreçleri döngüsel değil ve lastik endüstrisinde yeniden kullanılabilecek pek çok ham madde boşa gidiyor.

“Hedef, Döngüsel Lastik Ekonomisi oluşturmak”
BlackCycle projesiyle, ömrünü tamamlamış lastiklerde ikincil ham maddelere kadar geniş bir değer zinciri oluşturmayı, bunu yaparken de çevresel etkiye özel bir önem atfederek geliştirmeyi ve optimize etmeyi amaçlıyor. Üstelik elde edilecek ikincil ham maddeler, Avrupa ve küresel pazarlarda ticari olarak satılacak yeni binek otomobil ve kamyon lastikleri serilerini geliştirmek için kullanılacak.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL