• Geri dön

  • 519 Görüntülenme

  • 52 Haber

  • 453 İşletme görüntülenme


Korona virüs nedeniyle sanayi üretiminin azalması ile işyerlerinde elektrik tüketimi düşerken, evlerde artmıştı. İşyerleri ve okulların kademeli olarak açılmasıyla ticarethanelerdeki elektrik tüketimi tekrar artmaya başladı. Elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme internet sitesi encazip.com, pandeminin başladığı Mart ayı ile Temmuz arasındaki elektrik tüketimlerini mesken, ticarethane ve sanayi özelinde derledi.

Korona virüs nedeniyle Mart ayında hayatımızda önemli değişiklikler oldu. Okullar, işyerleri faaliyetlerine evden devam kararı alırken pek çok işyeri geçici olarak kapanmak zorunda kaldı. Bu da elektrik tüketimlerine yansıdı. Kapalı olan işyerleri nedeniyle ticarethanelerde elektrik tüketimi azalırken evlerde arttı. Ardından yeni normale geçişle birlikte ticarethanelerdeki elektrik tüketimi kademeli olarak artmaya başladı.

Elektrik tüketiminin yüzde 70’i işyerlerine ait
Elektrik tedarikçileri karşılaştırma sitesi encazip.com’un derlediği bilgilere göre yıllık bazda toplam elektrik tüketiminde ticarethaneler yaklaşık yüzde 28’lik, sanayi tarifesi ise yüzde 42’lik bir tüketim payına sahip. Mart ayında toplam elektriğin yüzde 26’sı evlerde tüketilirken bu abone grubu tüketicilerinin tüketimlerinin oranı Nisan’da 32, Mayıs’ta 30 olarak kaydedildi. Haziran’da ise normalleşmenin etkilerini görülmeye başlandı ve evdeki elektrik tüketimi toplam tüketimin yüzde 25’i seviyelerine gerilerken Temmuz’da da aynı seviyede devam etti. Ticarethanelere bakıldığında Mart ayında elektrik tüketimi 4,48 milyon MWh iken Nisan’da 3,4 milyon ve Mayıs’ta 3,3 milyon oldu. Bu tüketim normalleşmenin başladığı Haziran ayında yeniden 4,4 milyon seviyesine, Temmuz’da ise 4,7 milyona yükseldi.

Meskenlerde artış ticarethanelerde düşüş
Elektrik tüketimini geçen yılın aynı aylarıyla karşılaştıran encazip.com’un verilerine göre meskenlerde artış, ticarethanelerde düşüş görünüyor. 2019 yılının Mart, Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarıyla karşılaştırıldığında meskenlerde 2020 yılının aynı aylardaki elektrik tüketimi sırasıyla yüzde 2, yüzde 11, yüzde 4, yüzde 1 yükselirken Temmuz ayında yüzde 11 oranında bir düşüş gerçekleşti. Ticarethanelere bakıldığında yine aynı aylar için yüzde 5, yüzde 31, yüzde 34, yüzde 21 oranında düşüş olurken Temmuz’da yüzde 7’lik bir artış oldu. Geçen seneye göre evlerdeki tüketimin bu seviyede düşerek ticarethanelerdeki tüketimin buna yakın bir oranda artması tüketicilerin pandemiye rağmen evde daha az zaman geçirdiği ve iş yerlerinin yeniden çalışmaya başladığı şeklinde yorumlanıyor. Sanayide ise geçen seneye göre Mart ayında yüzde 5 yükselme yaşanırken Nisan ve Mayıs aylarında yüzde 23’lük düşüş ve Haziran’da yüzde 16, Temmuz’da ise yüzde 3’lük bir yükselme oldu.

Bu üç abone grubunun toplam elektrik tüketimi ise Temmuz ayında, pandeminin etkisinin en fazla görüldüğü Nisan ayına göre yüzde 29 daha yüksek kaydedildi.

Pandemi etkisi sınırlı oldu, toparlanma Haziran’da başladı
Elektrik tüketimlerindeki bu değişimi yorumlayan encazip.com kurucusu Çağada Kırım, “Çok ciddi iş kaybının yaşandığı pandemi döneminde ev ve iş yerlerinde Mart – Temmuz dönemindeki toplam elektrik tüketiminin geçen yılın aynı dönemine göre yalnızca yüzde 7,5 düşmüş olması ve de özellikle sanayi elektrik tüketimimde geçen yıla göre Haziran ayında yüzde 16 ve Temmuz’da yüzde 3 yükseliş gerçekleşmesi, ekonomik anlamda pandemi etkisinin yansımasının sınırlı olduğunu gösteriyor. Elektrik tüketimi verileri özellikle Haziran ayı ile birlikte hızlı bir toparlanma içine girildiğinin işaretini veriyor” şeklinde konuştu.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL