• Geri dön

  • 1.496 Görüntülenme

  • 125 Haber

  • 344 İşletme görüntülenme


Pandemi döneminde Türkiye’nin gıda tedarik zinciri, her anlamıyla olumlu bir sınav verdi.

Ekmel Nuri Baydur: “Türkiye Pandemiyi Emsal Bir Biçimde Yönetti, Lojistik Altyapısının Gücü Önemli Rol Oynadı”

Türkiye’nin gıda ve gastronomi kültürünü dünyaya duyuran, dünyanın ve bölgenin güçlü iş birliği platformları arasında yer alan Uluslararası Gıda Ürünleri Teknolojileri Fuarı – WorldFood Istanbul’un, “Gıdaya Erişim: Kriz zamanlarında Gıda Tedarik Zinciri” başlıklı panelinde tarımın geleceği ele alındı.

Uluslararası Gıda Ürünleri Teknolojileri Fuarı – WorldFood Istanbul, tarımın tüm süreçlerini ele alarak devam ediyor. Doğuş Restaurant Entertainment and Management (d.ream) iş birliğinde gerçekleştirilen, d.ream Tedarik Zinciri ve Satınalma Direktörü Volkan Yazar’ın yönettiği “Gıdaya Erişim: Kriz zamanlarında Gıda Tedarik Zinciri” isimli günün ikinci paneline, Migros Ticaret A.Ş. Meyve Sebze ve Et Pazarlama Direktörü Ekmel Nuri Baydur, Nebyan Doğal Kurucu Ortağı Nazlı Uyanık Yıldız ve Kök Projekt Kurucu Ortak ve CEO Semi Hakim katıldı.

“Vatandaşımız Ürün Bulmada Sıkıntı Yaşamadı”
Pandeminin hiç kimse için bilinmeyen bir tecrübe olduğunu hatırlatan Migros Ticaret A.Ş. Meyve Sebze ve Et Pazarlama Direktörü Ekmel Nuri Baydur, Türkiye’nin bu dönemi emsal bir biçimde yönettiğini, ancak bazı ülkelerde de ciddi sıkıntılar yaşandığını hatırlattı.
“Vatandaşlarımız ürün bulmada bir sıkıntı yaşamadılar. Bu da tüketici nezdinde önemli bir motivasyon sağladı. Tabi burada üretim ülkesi olmamızın çok önemli bir avantajı oldu. Biz de herkes gibi bu süreçte emniyet stoklarımızı üst seviyeye çıkardık” diyen Baydur, Türkiye’nin lojistik altyapısının sahip olduğu gücün bu süreçte önemli katkı sağladığını paylaştı.

Tüketici Psikolojisi İhtiyaç Yerine Stoklamaya Yöneldi
Sağlık sektörü gibi gıda sektörünün de durmadığını ancak tüketici tarafında ihtiyacı karşılama yerine stok psikolojisi ile hareket edildiğini belirten Nebyan Doğal Kurucu Ortağı Nazlı Uyanık Yıldız ise, sokağa çıkma yasaklarını takiben sahip oldukları talebin dörde katlandığını belirtti: “Hep şu soru ile karşılaşırdık: Yarın iki katı bir talep gelse nasıl karşılayabilirsiniz? Ancak süreci çok iyi ve planlı bir şekilde yöneterek, bir gün bile geciktirmeden ürünleri zamanında müşterilerimize ulaştırdık.” 2014 yılında çıktıkları yolda Karadenizli, geleneksel yöntemlerle tarım yapan üreticilerle çalıştıklarını, “sıfır ziyan” yaklaşımı izlediklerini hatırlatan Yıldız, “Planlı bir satın alma sürecimiz var. Ancak pandemi ile birlikte biz de planlarımızı güncelledik. Üretici birliğimizin dışına çıkmak zorunda kalmadık, ya da kaynağı bilmediğimiz yerlere gitmeye ihtiyaç duymadan talepleri karşıladık” sözleri ile sorunsuz bir süreç yönetimi gerçekleştirdiklerinin altını çizdi.

Gıda Girişmcilerine Her Anlamda Destek
Kök Projekt Kurucu Ortak ve CEO Semi Hakim ise günümüzde bir trend haline dönüşen gıda girişimciliğin ödeme sisteminden sosyal platformlarla ilişki yönetimine aslında pek çok bacağının olduğunun altını çizdi.
Gıda, tarım ve su sektöründe çalışan girişimcileri destekleyecek platformlar tasarladıklarını belirten Hakim, “Şirketler, kamu kurumları, yatırımcı fonları, sivil toplum örgütleri ile iş birlikleri ya da girişimcilerin kendilerini ifade edebileceği kanalların kurgulanmasına yardımcı oluyoruz. Tüm bu süreçlerdeki amaçlarımızdan biri kıymetli bir alanda adım atan girişimcilerimizi güçlendirmek. Çünkü gıdanın geleceği için inisiyatif alan bireylerle çalışıyoruz” dedi.
“Gıdaya Erişim: Kriz zamanlarında Gıda Tedarik Zinciri” paneli ile birlikte fuarın ikinci gün panelleri de sona erdi.

WorldFood Istanbul 28 Kasım 16:00’ya Kadar TÜYAP’ta Sürüyor
Fuarın ilk gününden itibaren son anına kadar sürecek olan “Show Mutfağı Tarif Atölyeleri”nde, Şef Somer Sivrioğlu’nun da yer alacağı, birbirinden özel etkinliklerde bu dönem daha da önem kazanan bağışıklık sistemimizi destekleyecek gıdalardan oluşan tariflerin yanı sıra, tarımda ve mutfakta sürdürülebilir yaklaşımların nasıl uygulanacağı ve önemi ele alınacak.

Detaylı programına buradan ulaşabileceğiniz WorldFood Istanbul’u çevrimiçi olarak takip etmek isteyen ziyaretçiler için gerçekleştirilecek paneller ve etkinlikler, Youtube platformunda yer alan WorldFood Istanbul kanalından takip edilebilecek.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL