Shiluh Süryani Şarapların Tarihçesi
Süryani şarabını hijyenik şartlarda ilk ve tek modern üretimini yapan Shiluh Süryani Şarapçılık,
2008 yılında Midyat’ta GABRİEL ve AKTAŞ Süryani aileleri ile ASLAN ailesi ortaklığıyla
10 dönüm arazi üzerine 2 trilyon liradan fazla bir yatırım ile kuruldu. Midyat taş işleme sanatı
kullanılarak şato atmosferi yaratılan Süryani şarap üretim evi yapıldı.
Yüzlerce yıllık şarap yapım teknikleri ve modern teknikler kullanılarak üretilen ve piyasaya
2010 rekoltesi ile MANASTIR, TURABDİN, NİNVE, DARA VE KLASİK’ten oluşan 5 çeşit kırmızı,
KUSTAN adında 1 çeşit beyaz şarapla giren SHİLUH Süryani şarapçılık; egzotik, zengin, güçlü
ve en önemlisi kaliteli Süryani şarabını hak ettiği yere taşıma amacındadır.
Shiluh Süryani Şarabı Niçin Çok Farklı?
Shiluh Süryani şarapları Diyarbakır ve Mardin çevresinde yetişen ve Türkiye’nin en asil home-img2üzümleri sayılan öküzgözü ve bağazkere üzümlerinden kırmızı; Turabdin bölgesinde yetişen hayli yaşlı kerküş ve mazrona asmalarından beyaz şaraplar üretmektedir.
Yüzyıllardır bölgede yaşayan Süryaniler bu asil üzümleri özellikle boğazkere ve sadece Midyat çevresinde yetişen harika bir parfüme, nefis bir aromaya sahip kerküş ve mazrona üzümlerini Dicle-Fırat nehirleri arasındaki alüvyonlu topraklarda yetiştirmişlerdir.
Shiluh üzümleri büyük bir özenle hasat edilir, bu üzümler aynı özenle şarap üretim sürecimize eşlik eder. Shiluh geleneksel bir şekilde fermante edilir. Burada en büyük özellik fermantasyon esnasında mimari yapının (Midyat taş kesme sanatı kullanılarak yapılan üretim evimiz) sağladığı soğutma kontrolüdür. Aşırı sıcak geçen Mezopotamya yazlarında mimari yapı ortam sıcaklığını 17- 29 derecede tutmaktadır. Bu gün bir çok üreticinin meşe fıçıda yaptığı malolaktik fermantasyon aynı ortamda çelik küvlerde yapılmaktadır. 12 ile 18 gün kabukları üzerinde maserasyona tabi tutulan SHİLUH şarapları, geleneğin, üzümün, mimari yapının ve iklimin sağladığı ilginç uyum ile yaratıcı ekibimiz Türkiyenin önde gelen önoloğu Saba Açıkgöz ve şarap yapım ustamız Favlus Aktaş, Süryani şarabının damaklarda tekrar hayat bulmasını sağlamaktadırlar.
RESMİ FAALİYET KONUSU
TOPTAN GIDA VE TEMİZLİK ÜRÜNLERİ Meslek grubunda, MİDYAT / MARDİN Bölgesinde Üzümden şarap, köpüklü şarap, şampanya vb. üretimi konularında hizmet vermektedir.