• Geri dön

  • 534 Görüntülenme

  • 73 Haber

  • 402 İşletme görüntülenme


İZODER 27. KURULUŞ YILINDA YALITIM SEKTÖRÜYLE BULUŞTU

Prof. Dr. Özgür Demirtaş: 
“Kendini 3 yılda amorti eden bir iş için kuyruk olur”

İZODER, 27. kuruluş yıldönümü kapsamında internet üzerinden gerçekleştirdiği etkinlikte yalıtım sektörüyle buluştu. İZODER Başkanı Levent Gökçe, “27 yıl önce çıktığımız yolculuğumuzu; sektörümüzde standartları oluşturmak ve ülke genelinde yalıtım bilincini yaygınlaştırmak amacıyla güçlenerek sürdürüyoruz” dedi. Bugün minimum uygulanan yalıtımın iki katına çıkması halinde yatırımın 3- 4 yılda geri dönüşünün olduğunu kaydeden Gökçe, sektörün bunu daha iyi anlatması gerektiğini söyledi.

Etkinliğin konuk konuşmacısı Prof. Dr. Özgür Demirtaş ise şunları söyledi: “Bugün sanayicilere, kendini 3 yılda amorti eden bir iş var desem, o iş için kuyruk olur. Koronavirüs süreci telekomünikasyon, sağlık ekipmanları, online eğitim ve yalıtım sektörlerini olumlu etkiledi.”

Türkiye yalıtım sektörünün çatı kuruluşu Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği İZODER, 14 Temmuz Salı günü Zoom uygulaması üzerinden ‘27. Kuruluş Yıldönümü Yalıtım Sektörü Buluşması’ etkinliği düzenledi. İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Levent Gökçe’nin açılışını, İZODER’in 10. ve 11. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı ve Başkanlar Kurulu Üyesi Ferdi Erdoğan’ın moderatörlüğünü yaptığı buluşmanın konuk konuşmacısı, Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, oldu.

27 yıl önce çıktığımız yolculuğumuzu güçlenerek sürdürüyoruz
İZODER Başkanı Levent Gökçe, “‘Isı’, ‘su’, ‘ses’ ve ‘yangın yalıtımı’ gibi dört hayati konuyu ele alan bir çatı kuruluş olarak 27 yıl önce çıktığımız yolculuğumuzu; sektörümüzde standartları oluşturmak ve ülke genelinde yalıtım bilincini yaygınlaştırmak amacıyla güçlenerek sürdürüyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi tüm yalıtım branşları ile ilgili mevzuatların hazırlanması ve oluşturulmasına doğrudan katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

Yalıtımı çok daha iyi anlatmalıyız
İnşaat sektöründe 2018’in sonundan başlayan kötü gidişatın yerini 2020’nin ilk çeyreğinde normale dönüşe bıraktığını anlatan Gökçe, “Fakat mart ayı itibariyle korona çıktı. Haziran ayına geldiğimizde hızlı bir canlanma yaşadık. Bu ertelenen talebin hayata geçmesinden kaynaklanıyor. Temmuz ayının çok kötü olmayacağını görüyoruz ama yılın tamamının böyle gitmeyeceğini düşünüyoruz. 2018’den bu yana biz sanayiciler için en iyi konu ihracat odağımızın artmış olması” dedi.

Koronavirüs sürecinde insanların evdeki konfor ile ilgili ses ve ısı yalıtımının ne kadar önemli olduğunu gördüklerini belirten Gökçe, “Şu an minimum yapılan yalıtımın 2 katına çıkması halinde maliyet yüzde 25 artıyor. Biz yalıtımı 5- 6 senede geri dönüşü olan bir yatırım olarak ifade ediyoruz. Yalıtımın iki katına çıkması halinde geri dönüşü 3- 4 yıla iniyor. Bize düşen görev bunu çok daha iyi anlatmak. Hane halkının yalıtım konusunu sadece uygulayıcılara bırakmayıp, bilgi sahibi olmaları gerekiyor. Sadece renovasyonda değil ev alırken de bunun sorulması lazım” diye konuştu.

Yalıtım konfor seviyesini artırıyor
Koronavirüs salgını nedeniyle insanların daha önce hiç olmadığı kadar evde ve aileleriyle zaman geçirdiğini kaydeden Gökçe, şöyle devam etti: “Bu bize önceliklendirmediğimiz birçok konuda hatırlatma yapmış oldu. Özellikle yalıtımın sağladığı konforla ilgili. Gerek ses yalıtımının, gerek ısı yalıtımının hatta yazlıklarımız için su yalıtımının ne kadar önemli olduğunu eskisinden daha net şekilde anlamış olduk. Bizim konfor ihtiyaçlarımız da değişiyor. Hayat 50 yıl öncesine göre o kadar zorlu hale geldi ki evdeki konfor ihtiyacımız da buna paralel olarak arttı. Yalıtımın önemi burada ön plana çıkıyor. Sağlıkla da yakın ilişkisi var. Isı yalıtımsız bir binada, hızlı soğuma ve hızlı ısınma insan vücudunu çok yoran bir unsur. Su yalıtımı özellikle korozyonun sebebiyle bina donatılarının hasar görmesinden dolayı deprem güvenliği açısından ve ev içinde yarattığı nemlilik nedeniyle çok önemli. Yangın yalıtımı da önemli bir nokta. Yangın yalıtımıyla binada tahliye süresini uzatacak güvenli kaçış koridorlarını oluşturmak hayati önem taşıyor.Avrupa’da yangınlarda yaşlılar hayatını kaybederken, Türkiye’de çocuklar hayatını kaybediyor. Kamu ve kamuoyuna yalıtımın önemini çok iyi anlatmalıyız. Devlet vatandaşların yaptıracağı yalıtım uygulamalarının finansmanına katkı sağlayacak çözümler geliştirip bir an evvel uygulamaya koymalı” dedi.

Koronavirüs yalıtım sektörünü olumlu etkiledi
‘Pandemi Sırası ve Sonrasında Ekonomik Durum’ başlığı altında, değerlendirmelerini katılımcılarla paylaşan Prof. Dr. Özgür Demirtaş, şunları söyledi: “Koronavirüs süreci telekomünikasyon, sağlık ekipmanları, online eğitim ve yalıtım sektörlerini olumlu etkiledi. Koronavirüsün geride kalması için ya aşı bulunacak ya da sürü bağışıklığı kazanılacak. Sürü bağışıklığı için toplam dünya nüfusunun yüzde 60’ının virüsü kapması gerekiyor. Bu da 5 milyar insan demek. Şu an ilk tepe noktasını geride bıraktık, ikinci tepeyi yaşıyoruz. Korona döneminde ısı yalıtımının, ses yalıtımının önemini test etti insanlar. Ben insanlara bir iş var kendini 3 yılda amorti ediyor desem, sıraya girerler. Yalıtımının en üst düzeyde lobisinin yapılması gerekir. İZODER olarak insanlara da farklı kanalllardan ulaşarak, yalıtımın anlatılması gerekir.”

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL