Teknovasyon ARGE Bilişim Danışmanlık Limited Şirketi 2016 yılında faaliyetlerine başlamıştır.
Akıllı Ev olarak bilinen “Güvenli ve Konforlu Ev Otomasyonu” temel olarak aynı prensiple çalışmaktadır. Ancak bu projenin “Akıllı Ev” sistemlerinden ayrılan en önemli yönü evlerde güvenliğin temel alınmasıdır. Günümüz akıllı ev sistemleri üreticilerinden bir kısmı güvenliğe önem vermeyip doğrudan konfora yönelik kontrol sağlamaktadır. “Güvenlik Olmadan Konfor Olmaz” düşüncesini savunarak güvenliğin konforla birleştiği “Güvenli ve Konforlu Ev Otomasyonu” projesi KOSGEB desteğiyle geliştirilmektedir.
Günümüz evlerinde güvenliğe önem verilmeyip oluşabilecek hırsızlık, su baskını, gaz salınımı ve yangın gibi durumlarda önceden önlem alınamamaktadır. Bu nedenlerden dolayı insanlar bazen mal, bazen de can kaybı yaşamaktadır. Oysa ki, günümüz teknolojisi bu gibi olayları önceden algılamaya ve duruma müdahale edip gerekli mercilere haber vermeye olanak sağlamaktadır. Bunun yanı sıra evlerimizde ki tüm cihazların kontrolü manuel olarak yapılmakta ve bu da konfor sağlamamaktadır.
Gelişen teknoloji, günümüzde çok kullanılan akıllı telefonların sayısız özelliklerinden faydalanarak kişilerin evdeki cihazları kolayca kontrol edebilmesi ve evin güvenliğini daha kolay kontrol edebilmesine olanak sağlamıştır.
GÜVENLİ VE KONFORLU EV OTOMASYONU PROJESİ HAKKINDA
İNTERNET GÜVENLİĞİ
Güvenli ev otomasyonunun olmazsa olmazı İnternet bağlantısıdır bu yüzden internetin sürekliliği önem arz etmektedir. Sıradan akıllı ev sistemi üreten firmalar bu konu üzerinde yeterince durmazken geliştirilecek sistemde internetin sürekliliği sağlanacak ve kullanıcıya bu konuda kolaylık sağlanacaktır. İnternetin olmaması durumunda merkezi modülde bulunacak olan sim kart ile sistemin internetinin kesilmesinin önüne geçilecektir. Böylece dışarıdan interneti keserek eve karşı gelebilecek tehditlere karşı önlem alınmış olacaktır. Elektrik enerjisinin kesilmesinden kaynaklı modemin internet sağlamaması durumlarında internet sürekliliğini sağlayabilmek adına merkezi modülde bulunan UPS güç çıkışı ile modem beslenecektir.
VERİTABANI ( TÜM SİSTEMLERDEN FARKLI. EVİNİZİN KARAKUTUSU OLACAK)
Güvenli ev otomasyonunda üzerinde durulması gereken bir diğer önemli konu ise hareket, yangın, gaz ve su baskını sensörlerinden gelen bilginin depolanmasıdır. Bu veri depolama işlemi hem bulut ortamında hem de fiziksel ortamda yapılacaktır. Sensörlerden bilgi geldiği anda örneğin hareket dedektörleri hareketin başlangıç saatinden bitene kadar sürekli olarak gerçek zaman saatiyle yazdırılacak böylece kullanıcı evin içerisindeki hareketin süresini, hareket sensörü bulunan odadan kişinin kaç defa geçtiği bilgisi veri tabanına ve hafıza kartına kaydedilecektir. Dışarıdan gelen tehditin interneti kesme veya sistemi hackleme durumunda bu bilgilerin kanıt olarak saklanabilmesi için kara kutu diye adlandırılan merkezi modülün içindeki hafıza kartına yazılacak ve ev sahibinin bu bilgilere erişimi sağlanacaktır.
HAREKET ALGILAYICI SENSÖRLER
Güvenli ev otomasyonunda hırsızlık olaylarına karşı kapı ve pencerelerde bulunan manyetik kapı kontakları, hareket sensörleri ve cam kırılma dedektörleri sayesinde merkezi sisteme bilgi verecektir. Kapı veya pencerelerden alınan hareket sinyallerine karşı kullanıcıya uygulama üzerinden bildirim göndererek veri tabanına kaydedecek, kamera fotoğraf çekecek ve alarm sistemi devreye girecektir. Bu şekilde kullanıcı durumdan haberdar olup kamera bağlantısını canlı takip edebilecektir. Kullanıcı hırsızlık olayı var ise gerekli birimlere ihbar edebilecek, akıllı cihazı ile sisteme bağlı olan cihazları veya aydınlatmaları açarak hırsızı caydırma yöntemini kullanacaktır.
GAZ ALGILAYICI SENSÖRLER
Evde tehlikeli durumlardan biride gaz kaçağıdır. Ülkemizde evlerde olan en çok can kayıplarından biriside gaz zehirlenmesidir. Özellikle uyku esnasında bu durumda çok tehlikeli boyutlarda sonuçlara varılmaktadır. Sistemde bulunan gaz sensörleri ile sisteme bilgi sinyali gönderip anında bildirim ve müdahale yapılabilecektir. Bu durumda kullanıcıya anında “Gaz Algılandı” bildirimi göndererek veri tabanına kaydedecek ve gaz vanasını ana girişten kesecektir. O esnada çalışan cihazlar var ise bu cihazlardan çıkabilecek arklardan dolayı olası patlamanın olmaması için elektrik şebekesi devre dışı bırakılarak, oluşturulacak senaryolarla ortamın havalandırılması sağlanacaktır.
SU BASKINI SENSÖRLER
Güvenli ev otomasyonu sisteminde bulunan su baskını dedektörleri, evde oluşabilecek boru patlaması, gevşek musluk, conta yırtılması veya çamaşır, bulaşık makinelerin su akıtması gibi durumlarda daha fazla zarar vermemek için anında su vanasını kapatıp kullanıcıya “Su Baskını Algılandı” bildirimi gönderecek veri tabanına kaydedecektir. Bu sayede fazla su kaybı olmayacak ve evin malzemelerine sudan dolayı zarar vermeyecektir.
YANGIN ALGILAYICI SENSÖRLER
Evde oluşabilecek yangın durumlarında sisteme bağlı olan yangın dedektörleri ile yangın algılanarak veri tabanına yazılacak ve merkezi sisteme bu yangın bilgisi ulaşarak, merkezi sistem çıkışına bağlı olan sistemle anında müdahale ederek can ve mal kayıpların önüne geçmiş olunacak. Ufacık bir ateşin büyük bir evi bütünüyle yakması kesinlikle kaçınılmaz bir durumdur. Bu durumda sistem yangın durumunda su fıskiyeleri devreye alınıp anında söndürme işlemi yaparak minumum hasarla bu durumu engellenmesi sağlanacaktır.
GECE MODU
Gece modu ile kullanıcı, akıllı telefon uygulaması üzerinden önceden belirleyeceği ve dilediği zaman ekleme çıkarma yapabileceği cihazları aktif/pasif edebilecektir. Bu belirlemiş olduğu cihazları akıllı telefonda tek tuş ile kapatabilecektir. Bu sayede gece uyurken elektrik aksamından çıkabilecek yangın gibi durumları minumum seviyeye çekilecektir. Hem güvenlik önlemini alınırken hem de bekleme modundaki cihazların elektrik tüketimi azaltılıp tasarruf sağlanacaktır.
PRİZ KONTROLÜ
Evdeki priz gibi büyük güç isteyen cihazların kontrolü merkezi sistemden alınan sinyal ile iletime geçen tekli kontaktör yardımıyla yapılacaktır. Böylece kullanıcılar klima, kombi, tv, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, ütü vb. cihazların açık veya kapalı olduğunu akıllı telefon uygulamasında görebilecek, açma kapama işlemini gerçekleştirebilecektir.
AYDINLATMA KONTROLÜ
Aydınlatma anahtarlarının arkasına yerleştirilecek olan küçük bir elektronik kart sayesinde kullanıcı lambaların açma kapama işlemini akıllı telefon uygulaması üzerinden gerçekleştirebilecektir. Kullanıcı anahtar ile lambanın açma kapama işlemini gerçekleştirdiği anda lambanın aktif veya pasif bilgisi kullanıcının akıllı cihazında görünecektir. Böylece aydınlatmalar açık unutulmuş ise Dünyanın herhangi bir yerinden aydınlatmaları kapatabilecektir.
GARAJ KAPISI VE PANJUR KONTROLÜ
Garaj ve Panjurun bünyesinde bulunan hareketi sağlayan motorlara bağlanacak olan çift yönlü hareket sağlayan elektronik kart ile kullanıcı akıllı telefondan kontrol sağlayabilecektir. Dilerse oluşturulacak senaryolarla sisteme sensör ekleyerek yağmur yağma durumunda panjurlar otomatik olarak kapatılabilecektir.
YAPAY ZEKA
Günümüzün ve geleceğin büyük teknolojilerinden biri olan yapay zeka uygulaması sisteme entegre edilecektir. Şu an kullanmakta olduğumuz akıllı telefonlarda yapay zekaya sahiptir diyebiliriz. Bir nevi zeki telefon diyebiliriz. Bu yapay zeka alt yapısına sahip telefonlar en basitinden sizin yazmış olduğunuz mesajlardan yola çıkarak size özgü bir klavye oluşturup size sunarak tekrardan aynı harfleri tek tek yazma zahmetinden kurtarmaktadır. Bu düşünceden hareketle güvenli ve konforlu ev otomasyonuna entegre edilecek yapay zeka ile kullanıcısını istekleri doğrultusunda tanıyarak sürekli kontrol edilen cihazların açma kapama işlemini kullanıcısına bildirim şeklinde sunacak ve kontrolünü sağlayacaktır. Örneğin Her sabah saat 07:00’ de panjurlarınız açılıp kahve makineniz kahvenizi hazırlıyorsa, yapay zeka bu hareketlerinizi hafızasında tutacak bir müddet sonra sizin tek tek kontrol etmeniz yerine “Günaydın. Kahvenizi hazırlamamı ister misiniz?” şeklinde bildirim yollayarak tek tuşla açmanızı sağlayacaktır. Aynı şekilde her gün saat 16:00’ de işten çıkmadan klimanızı/kombinizi çalıştırıyorsanız. Bir süre sonra uygulama size “Klimanızı/Kombinizi çalıştırmamı ister misiniz?” şeklinde bildirim yollayarak kontrolü sağlayacaktır. Akıllı eviniz sizi sıcacık karşılayacaktır…
ENERJİ YÖNETİMİ
ELEKTRİK FATURA HESABI
Elektrik akımını izleyerek yazılımda anlık fatura takibi. Kullanıcı dilediği zaman elektrik fatura hesapla butonuna bastığı anda henüz elektrik faturası gelmeden tahmini faturasını görebilecektir.
KRİTİK AKIM KONTROLÜ
Prizlerden çekilen akım kritik seviyeye ulaştığı takdirde ev tesisatının ısınmasına bu da yangına sebebiyet vereceğinden akımın fazla çekildiği priz veya prizlerin enerjisi akım izleyicinin merkezi sisteme vermiş olduğu bilgi doğrultusunda kontaktör tarafından kesilerek olası olumsuz durumların önüne geçilecektir.
RESMİ FAALİYET KONUSU
TELEKOMÜNİKASYON Meslek grubunda, BEYLİKDÜZÜ / İSTANBUL Bölgesinde Bys. diğer elektronik bileşenlerin imalatı konularında hizmet vermektedir.
AMAÇ VE KONU
1- Lojistik ve Dağıtım alanlarında işletmelerin rotalama, sipariş, teslimat, stok yönetimi ve takibi işlemlerini bilişim teknolojilerini kullanarak iyileştirmeye yönelik araştırma ve geliştirme projeleri yapmak, tasarım ve geliştirilmesi, birbirleri ile ve diğer sistemler ile entegrasyonu sağlamaya yönelik çalışmalar yürütmek,
2- İmalat ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren her türlü işletmenin verimliliğini, ürün ve hizmet kalitesini ve rekabet gücünü artırıcı üretim yönetimi, kalite mühendisliği, proje yönetimi ve süreç iyileştirmeye yönelik her türlü araştırma ve geliştirme projelerini yapmak, İletişim alanında faaliyet gösteren firmalara yönelik baz istasyonu, anten kuruluş yeri ve frekans tahsisi başta olmak üzere her türlü optimizasyon çalışmalarını yürütmek,
3- Makine ve fabrika otomasyon çözümleri, enerji ve imalat sektörüne yönelik otomasyon çözümleri, kurum otomasyonu v.b. her türlü otomasyon çalışmalarını yapmak, proje taahhüt, yüksek gerilim elektriği işleri yapmak.
4- Ar-Ge kapsamında değerlendirilebilecek her türlü faaliyet...ve ana sözleşmede yer alan diğer işler.