• Geri dön

  • 252 Görüntülenme

  • 21 Haber

  • 396 İşletme görüntülenme


Barilla Gıda, kadınerkekeşittirnokta Konferansı’nda Yer Aldı:

“Üst yönetimde kadın oranımız dört katına çıkarak yüzde 40'a ulaştı”

Barilla Gıda, YANINDAYIZ Derneği öncülüğünde düzenlenen, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik sorunların sadece bir kadın meselesi olmadığına dikkat çekilen kadınerkekeşittirnokta Konferansı’nda yer aldı. Barilla Gıda İnsan Kaynakları Kıdemli Müdürü Nilay Hanadan ve Barilla Değirmen Müdürü Betül Eryılmaz, “İş Dünyasındaki İyi Uygulamalar” panelinde Barilla’nın cinsiyet eşitliğine dair yaklaşımını ve attığı somut adımları aktardı.

Toplumsal cinsiyet eşitliğine dair sorunların sadece bir kadın meselesi olmadığına dikkat çekmeyi amaçlayan kadınerkekeşittirnokta Konferansı, YANINDAYIZ Derneği öncülüğünde düzenlendi. İş insanları, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları, sanatçı, siyasi liderler, girişimci ve öğrencileri aynı çatı altında buluşturan organizasyonda; uluslararası arenada ve Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliği alanında hayata geçirilen iyi örnekler konuşuldu.

Barilla Gıda İnsan Kaynakları Kıdemli Müdürü Nilay Hanadan ve Barilla Değirmen Müdürü Betül Eryılmaz, “İş Dünyasındaki İyi Uygulamalar” panelinde Barilla’nın iş hayatında cinsiyet eşitliğini sağlama ve kadınların önünü açma amacıyla bugüne dek hayata geçirilen uygulamaları katılımcılara aktardı.

Yöneticilikte "erkek işi" olarak tanımlanan tabuları yıkan Barilla Gıda’nın İnsan Kaynakları Kıdemli Müdürü Nilay Hanadan, kurum içinde kadın-erkek eşitliğini sağlama ve yönetici pozisyonlarındaki kadın çalışan sayısını artırma amacıyla, şirketin son yıllarda hayata geçirdiği uygulamaları ve çeşitlilik ile kapsayıcılık çalışmalarını katılımcılarla paylaştı. Çeşitlilik ve kapsayıcılık çalışmalarıyla iş dünyasının öncü kuruluşlarından biri olmaya devam etmeyi hedeflediklerini vurgulayan Nilay Hanadan, “Barilla Gıda olarak çeşitlilik ve kapsayıcılık programımızı uygulamaya 2013 yılında başladık. Bu kapsamda; fırsat eşitliği, eşitlikçi politikalar ve uygulamalar, çalışan katılımı, toplumsal cinsiyet farkındalığı programları ile bütünsel bir iş modelini benimsiyoruz. Tüm bu çalışmalarımızın sonucunda, 30 yılı aşkın süredir “kadının yükselişi herkesin yükselişidir” misyonuyla düzenlenen ‘Catalyst Award’ ödülünü kazanan ilk İtalyan şirketi olduk” dedi.

Geçmişten günümüze bu değişimi en çok destekleyen araçlardan birinin çalışan Kaynak Grupları olduğunu belirten Hanadan şöyle konuştu: “Dünya genelinde şirket içerisinde çeşitlilik, kapsayıcılık ve eşit fırsatlarla ilgili konuları teşvik etmeye kendini adamış çalışanlardan oluşan 16 Kaynak Grubumuz ve bin 300’den fazla çalışanımız var. Barilla Türkiye önderliğinde oluşturduğumuz Hand in Hand (Elele) çalışan kaynak grubumuzla ‘kadın erkek birlikte el ele’ diyerek kadın çalışanlarımızın liderlik pozisyonlarında sayılarını artırmayı hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusundaki çalışmalarımızla kadın çalışanlarımızın müdür ve üstü temsiliyetini yüzde 41’e, daha önce yüzde 10 olan İcra Kurulu’ndaki temsiliyetini ise yüzde 40’a çıkarmayı başardık.”

Barilla olası bariyerleri tanımlayarak bu bariyerleri kaldırmak ya da etkisini azaltmak hedefiyle de çeşitli uygulamaları devreye aldı. Kadının iş hayatına ve liderlik yolculuğuna devam etmesi için eşitlikçi politikalar geliştiren şirket, 2 yıl önce "eşit işe eşit ücret" değerine uygun şekilde, dünyadaki tüm Barilla çalışanları için cinsiyetler arası maaş eşitliğini sağladı ve bu bir bağımsız kuruluş tarafından sertifikalandı. Ayrıca, ayrımcı ve cinsiyetçi söylemler ve şakaların olmadığı bir çalışma ortamı yaratmayı hedefiyle hayata geçirilen Kapsayıcı Dil Kılavuzu’nun yanı sıra özellikle kadın çalışanların önünde ciddi engeller oluşturabilen aile içi şiddet konusunda Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun hayata geçirdiği “İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı” projesine 2019 yılından beri dahil olarak şirket içi politikalar oluşturdu.

Barilla Gıda'nın işe alım süreçlerindeki yaklaşımını ve yürütülen uygulamaları da paylaşan Nilay Hanadan şöyle konuştu: "Kadınların iş yaşamına katılımını desteklemek ve hem terfilerde hem işe alımda sayılarını artırmak amacıyla hayata geçirdiğimiz uygulamaların en dikkat çekici örneklerinden birisi de işe alım süreçlerinde kısa listede kadın adaylar bulana dek sürecin uzatılması. Son 3 yıldır özellikle kadın çalışan sayısının az olduğu departmanlarda yürüttüğümüz bu uygulama kapsamında, öncelikle Tedarik Zinciri departmanındaki kadın çalışan sayımızı artırmaya odaklandık. Bu sayede bu departmanda kadın çalışan oranı yüzde 50’ye yükseldi. Tedarik Zincirinde müdür ve üstü pozisyonlardaki kadın çalışan oranımız yüzde 25’e yükseldi. Yeni dönem hedefimizde ise satış departmanındaki kadın çalışan ve yönetici pozisyonunda bulunan kadın sayısını artırmak yer alıyor. Bu hedef ışığında, satış dünyasında kadın-erkek dengesini sağlama amacıyla önümüzdeki 2 yıl boyunca çeşitli faaliyetler gerçekleştireceğiz.”

Konferansta Barilla Gıda Bolu üretim tesisinin ilk kadın yöneticilerinden Barilla Değirmen Müdürü Betül Eryılmaz ise kurumun iş dünyasındaki kadın-erkek eşitliğine bakış açısını kendi kariyer yolculuğundan örneklerle aktardı. Türkiye’deki ilk değirmen müdürü ve Barilla’nın dünya genelindeki 9 değirmen yöneticisi arasında ilk ve tek kadın yönetici olan Eryılmaz, kariyer yolculuğunda Barilla’dan gördüğü desteklerin marka kültürünün en iyi yansıması olduğunu aktararak, “Bir kadın mühendis olarak mezun olduktan sonra iş arama sürecinde birçok iş ilanında cinsiyet bariyeri ile karşılaştım. Benim hayalim stajımı da yaptığım Barilla’da bir kariyer edinmekti. Barilla’nın şirket kültürü ve çalışma ortamı staj dönemimde beni oldukça etkilemişti. Mezun olduktan sonra Barilla’nın Vardiya Yöneticisi iş ilanına bir kadın olarak başvurdum. Genellikle maskülen olarak kabul edilen bir pozisyona başvurduğum için İnsan Kaynakları Departmanı ile yaptığım ilk görüşmede tedirginliğimi aktardım. Aldığım yanıt ise; ‘Kadın olmanız dezavantaj değil aksine cinsiyet eşitliğini sağlamak istiyoruz’ oldu. Kadın-erkek ayrımı yapılmadan tüm şartların eşit olduğu koşullarda çalışabiliyor olmak, hem ekip ile adaptasyon sürecimi hızlandıran hem de işe olan tutkumu daha da artıran en kıymetli şeydi. Tedarik zinciri ekibinin yanı sıra tüm Barilla ailesinin destekleriyle kendimi geliştirdiğim bir yıllık Vardiya Yöneticiliğinin ardından, iki yıldır Değirmen Yöneticisi olarak kariyerime devam ediyorum. Hiç kadın yönetici ile çalışmamış bir ekibin, hatta daha önce hiç kadın değirmen müdürüne şahit olmamış tedarikçilerimizin hem şaşkınlıkları hem takdirleri ile karşılaştım. Bu pozisyonu benim için en özel kılan şey Türkiye’deki ilk değirmen müdürü olmam dışında Barilla’nın dünya genelindeki 9 değirmen yöneticisi arasında hala ilk ve tek kadın yönetici olmam. Kadınların her liderlik pozisyonunu üstlenebileceğine ve kadın erkek, yan yana, eşit şartlarda çalışabileceğimize yürekten inanıyorum” dedi.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL