• Geri dön

  • 4.748 Görüntülenme

  • 1040 Haber

  • 592 İşletme görüntülenme


30 yaşındaki Türk bilim kadını, Nobel ödüllü 68 bilim insanıyla buluşmaya hak kazandı!

Uluslararası 200 akademisyenden oluşan jüri tarafından 100’ü aşkın ülkeden gösterilen adaylar arasından seçilerek Nobel ödüllü bilim insanları ile bir araya gelecek 650 genç araştırmacı arasında, Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Yasemin Uçal da yer almayı başardı.

Genç bilim insanlarını Nobel ödüllü bilim insanları ile bir araya getiren ve Almanya’da bu yıl 70’incisi düzenlenecek olan Lindau Nobel Laureate toplantısına, Türkiye’den 30 yaşındaki Dr. Öğretim Üyesi Yasemin Uçal da katılmaya hak kazandı. Fizik, kimya, fizyoloji veya tıp alanları başta olmak üzere farklı alanlardan Nobel ödüllü 68 bilim insanı, dünyanın 100’ü aşkın ülkesinden seçilen 650 genç araştırmacı ile bir araya gelecek, deneyimlerini genç araştırmacılarla paylaşacak. Almanya’da 28 Haziran-3 Temmuz 2020 tarihinde gerçekleştirilecek Lindau Nobel Laureate toplantısı 1951 yılından bu yana yapılıyor. 2009 yılında TÜBİTAK ile Lindau Konseyi ve Vakfı arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde, ülkemizden seçilen doktora dereceli genç araştırmacılar da bu toplantılara katılabiliyor. Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Yasemin Uçal da başvuru yapan adaylar arasından TÜBİTAK tarafından seçilerek, Türkiye’den katılacak adaylar arasında gösterildi.

Türkiye’de genç araştırmacıların önü açık
Uluslararası 200 akademisyenden oluşan jüri tarafından seçilerek, Nobel ödüllü 68 bilim insanı ile bir araya gelmeye hak kazanan Dr. Öğretim Üyesi Yasemin Uçal “Nobel ödüllü bilim insanları ile tanışacak genç araştırmacılar arasında seçilmiş olmak benim için çok gurur verici, çok heyecanlıyım. Bir insanın bir kere başına gelebilecek güzellikte bir olay. Ülkemizde bilimsel araştırmalar yapmak, kendimizi ileriye taşıyabilmek için imkanlar hakikaten fazlasıyla var. Araştıran, bir şeyler yakalamaya çalışan gençlerin önü açık. Bilimsel çalışmalarımızı yurt dışı imkanlarla da entegre şekilde ilerletmemiz gerekiyor” dedi.

Çalışmalarımı yerel kaynaklarla gerçekleştirdim
Jürinin Nobel ödüllü bilim insanlarıyla buluşacak gençlerde; özgeçmişin yanı sıra akademik yayınlar, içinde bulunduğu bilimsel projeler ve bilimsel çalışmalarına da dikkat ettiğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Yasemin Uçal “Şunun altını çizmek isterim ki; hakikaten yurtdışıyla etkileşimde olmak çok önemli ama doktora tez danışmanım Prof. Dr. Aysel Özpınar’ın yürütücülüğünü yaptığı TÜBİTAK destekli projemiz ve bu projenin sonuçlarından çıkan yayınlar tamamen yerel imkanlarla yapılmıştır. Bu nedenle o çalışmaları bu noktaya taşıyıp daha sonrasında ödüllendirilmek de ayrıca mutluluk verici” diye konuştu.

5 gün boyunca hem eğitim hem sosyal aktivite
Fizik, kimya, fizyoloji veya tıp başta olmak üzere farklı alanlardan 13 farklı milliyete mensup Nobelli bilim insanları arasında; 1980 yılında Nobel Kimya Ödülünün sahiplerinden 88 yaşındaki Walter Gilbert’in yanı sıra, 2019 yılı Tıp veya Fizyoloji Nobel Ödülü sahibi G.Kaelin, Jr. da var. Genç araştırmacılar 5 gün boyunca Nobel ödüllü bilim insanlarıyla eğitim seminerlerinin yanı sıra sosyal aktivitelerde de bir araya gelecek.

Dr. Öğretim Üyesi Yasemin Uçal kimdir?
Halen Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı’nda çalışan Dr. Öğretim Üyesi Yasemin Uçal, 2011 yılında İTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezun oldu. Ardından İngiltere’de Nottingham Üniversitesi’nde Kanser İmmünolojisi ve Biyoteknoloji üzerine yüksek lisans eğitimini Yüksek Onur Derecesi ile tamamladı. 2018 yılında doktora eğitimini Acıbadem Üniversitesi Biyokimya ve Moleküler Biyoloji programında tamamladı ve doktora eğitimi boyunca (2014-2018) aynı üniversitede araştırma görevlisi olarak çalıştı. Doktora eğitimi esnasında Alman Akademik Değişim Servisi’nin (DAAD) araştırma bursunu kazandı ve doktora çalışmalarına Helmholtz Center Münih’te devam etti. 2018 yılında doktorasını tamamlayan Yasemin Uçal, halen Dr. Öğretim Üyesi olarak Acıbadem Üniversitesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı’nda çalışıyor. Ayrıca Proteomik Derneği Türkiye’nin yönetim kurulu yedek üyesi ve Young Proteomics Investigator Club (YPIC) yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyor.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL