
Serebral Palsi ilerleyici bir hastalık mıdır?
Hayır serebral Palside lezyon kalıcıdır ancak ilerleyici değildir. Ancak Serebral Palsinin sebep olduğu eşlik eden sorunlar doğru zamanda doğru müdahaleler yapılmadığında ilerleyici olabilir.
Çocuğuma SP teşhisi kondu fizyoterapiye ne zaman başlatmalıyım?
Tedaviye mümkün mertebe hemen başlanmalıdır. Erken müdahale ilerde oluşması muhtemel kas-iskelet sorunlarını azaltacak yada engel olacaktır. Tercihimiz kuvözde başlanmasıdır.
Bilişsel eğitim ilk zamanlarda önemli midir?
Birçok ailenin yaptığı büyük hatalardan biridir. Çocuk için ihtiyaç dahilinde fizyoterapinin yanında bilişsel eğitimde verilmelidir. Çocuk sadece fiziksel açıdan değil bilişsel açıdan da her gün değişmekte, gelişmektedir.
Çocuğum için en ideal seans sayısı nedir?
Hiçbir SP’li çocuk birbirinin kopyası değildir. Kişisel farklılıklar ve ihtiyaçlar göz önüne alınarak Fizyoterapistinizle görüşmelisiniz. Ancak unutulmamalıdır ki aile çocuğun en önemli terapisti ve tedavi ekibinin en önemli üyesidir. Seans sayısını artırmak aileyle de mümkün olabilir.
Fizyoterapi senası ne kadar sürmelidir?
Fizyoterapi seansları yönetmeliklerle belirlenmiştir ancak aile fizyoterapistinin tavsiyeleri ile tedavi seansını gerektiğinde uykuda ki pozisyonuda dahil olmak üzere 24 saate yaymalıdır.
Çocuğumun geçirdiği nöbetler beni çok tedirgin ediyor ne yapmalıyım?
Pediatrik nörolog tarafından düzenli ilaç takibi ve testler yapılmalıdır.
Çocuğum yürüyecek mi?
Bu soruya kesin ve net cevap vermek mümkün değildir. Ancak Serebral palsinin tipine de bağlı olarak hafif ve orta derecede etkilenimi olan çocukların büyük bir kısmı yürür.
Salya problemi geçicimidir?
Evet genelde çocuklar normal hareket deneyimi kazandıkça salya problemide azalmaktadır.Ancak bazı çocuklarda bu problem kalıcıdır. Oral-Motor Rehabilitasyon uygun çocukta sorun için çözüm olacaktır.
Spastisite nedir?
Spastisite çocuğun yaşadığı sinir sistemindeki etkilenime bağlı olarak bazı kontrol mekanizmalarında ki bozukluğa bağlı gelişen kasın normal tonusundan daha yüksek tonusa sahip olmasıdır. Kas gergindir, hareketler katılaşmıştır.
Spastisitenin tedavisi mümkünmüdür?
Çocuğun mevcut durumuna göre yapılacak müdahaleler değişmekle birlikte fizyoterapi, ortez kullanımı, ilaç tedavisi, ortopedik cerrahiler, botox uygulamaları, seri alçılama, selektif dorsal rizotomi ameliyatı vb. gibi uygulamalar ile spastisitenin etkilerini normale yaklaştırmak mümkündür.
Spastisitenin neden olabileceği olası riskler nelerdir?
Spastisitenin varlığı kasların bağlandığı iskelet yapı üzerinde müdahale edilmediği takdirde bozulmalara neden olacaktır. Olası sorunlardan bir kaçı şunlardır: Kalça çıkığı, eklemlerde hareket kaybı, omurga sorunları vb.
Skolyoz nedir?
Skolyoz omurganın yana eğrilip çoğunlukla kendi etrafında dönmesiyle C yada S şeklini alan omurga rahatsızlığıdır. Nedeni bilinmeyen(idiopatik) bir şekilde ortaya çıkabileceği gibi SP’de genelde sebep bellidir. Sıklıkla normal hareketin temeli olan postüral refleks mekanizmada ki bozukluk yada bir bacağın diğerine göre kısa olması gibi mekanik sebeplere bağlıdır.
Skolyoz tedavisi ne zaman başlamalıdır?
Skolyoz tedavisi ortopedist kontrolünde fizyoterapist gözetiminde daha fazla ilerlemeden tedavi edilmelidir. Genelde 0-20 derece eğriliklerde fizyoterapi, 20-40 derece eğriliklerde fizyoterapiye ek olarak korse kullanımı, 40 derece üzeri eğriliklerde ise açı her şeye rağmen artıyorsacerrahi gereklidir. Gerekli müdahale için ortopediste muayene olunuz.
Skolyozun sebep olacağı olası sorunlar nelerdir?
Duruş bozuklukları, bel-boyun-sırt ağrıları, göğüs kafesindeki bozulmaya bağlı göğüs kafesinde ki organların baskı altında kalmasından dolayı kalp-akciğer problemleri buna bağlı akciğer enfeksiyonları vb. sorunlar görülebilir.
Skolyoz ilerleyici bir sorunmudur?
Skolyoz tipine ve sebebinide bağlı olarak değişmekle birlikte çoğunlukla ilerleyici bir sorundur. Soruna sebep olan faktör iyi araştırılmalıdır.
Skolyoz için riskli bir dönem varmıdır?
Skolyoz sorununun erken yaşlarda başlaması genelde ilerleyen yaşlarda daha da artabileceği için riskin arttığı bir durumdur. Ergenlik döneminde gövdede ki değişikliklerin yoğunlaşması sonucu eğrilik açıları daha da artabilir dikkatli olunmalıdır.
Çocuğumda bacak boyunda kısalık var nedeni nedir?
Bacak boyu kısalıkları çoğunlukla postür algısında ki bozukluklara ve dolayısıyla bir bacağa daha az ağırlık aktarmaya bağlı olarak ilgili bacağın daha az kullanılmasına bağlıdır.
Çocuğumda bacak boyu kısalığı var ne yapmalıyım?
Öncelikle bir ortopedist kontrolü ve fizyoterapist değerlendirmesinden geçmelisiniz. Fizyoterapistiniz tavsiye ettiği egzersizleri düzenli olarak yapmalısınız. Tavsiye edilecek olan takviye uygun şekilde kullanılmalıdır. Örneğin 2 cm kısalığı olan çocuğa 1,5 cm kısalık takviyesi kullanılması gibi.
Bacak boyu kısalığının ameliyatla düzelme ihtimali var mıdır?
Evet gelişen tıbbi yaklaşımlarla birlikte bu sorunun ameliyatla tedavisi mümkündür. Bu konuda ortopedistinizle görüşünüz. Unutulmamalıdır ki altta yatan sebep iyi araştırılmalı ve sorunun kökenine inilmelidir.
Çocuğumun bir kolu diğerine göre kısa ne yapmalıyım?
Kol boyunda ki kısalıkların sebebi genelde ilgili kolun diğerine göre daha az kullanılmasıdır. Altta yatan sebep iyi araştırılmalıdır. Kapsamlı bir değerlendirmeyle sebep bulunmalı ve bu yönelik tedaviye hemen başlanmalıdır. Hemiplejik Sp’li çocuklar ve Brachial Pleksus Felci olan çocuklar yoğun risk altındadır.
Çocuğumun ilkokula başlamasıyla sorunlar çok hızlı bir şekilde arttı sebep nedir?
Çocuğun yazı yazmak gibi zorlu bir ince motor aktiviteye başlamasıyla birlikte etkilenmiş bölgede birleşik reaksiyonlar yoğun olarak görülecek ve spastisitenin kullanımı artacaktır. Ayrıca çocuğun grup aktivitelerine yoğun katılımı ve harekette hızın artması bazen sorunları tetikleyebilir.
Çocuğum kilo alıyor fiziksel kapasitesini olumsuz etkiler mi?
Evet kesinlikle olumsuz etkileyecektir. Her bireyde olduğu gibi SP’li çocukta da fazla kiloların fiziksel performans üzerine olumsuz etkileri olacaktır.
Çocuğumun kullandığı ortez küçük geliyor başka bir çocuk kullanabilir mi?
Sorunun cevabı açık ve net hayırdır. Ortez çocuğa özeldir, ona özel ölçü alınıp yapılmalıdır.
Gece moldu çocuğumu çok rahatsız ediyor ne yapmalıyım?
Rahatsızlığın sebebi tedavi ekibince araştırılarak sorunun kaynağı bulunup ortez yeniden gözden geçirilerek çözüm bulunabilir. Botox olmadan gece moldu kullanmak fazla kasılmadan dolayı çocuğu rahatsız edebilir. Ancak çoğu zaman çocuğun bu konuda ikna olmaya, motive olmaya ihtiyacı vardır. Zor bir süreç olduğu kabul edilerek ilerideki muhtemel telafisi zor durumlar için kullanımına tedavi ekibinin önerisi doğrultusunda devam edilmelidir.
M.Turan ÇİĞDEM
Fizyoterapist