• Geri dön

  • 168 Görüntülenme

  • 52 Haber

  • 121 İşletme görüntülenme


Aşırı sıcak ve soğuklardan korunmanın yolu ısı yalıtımında

Türk Ytong’dan mantolama gerektirmeyen yüksek performanslı ısı yalıtımı

Küresel iklim değişikliğinin neden olduğu aşırı sıcaklar, yaklaşan kış mevsimi ve artan enerji faturaları ısı yalıtımının önemini hatırlatıyor. Türkiye’de ısı yalıtımı yoluyla enerji tasarrufu sağlanması konusuna 60 yıldır öncülük eden Türk Ytong, binalarda mantolamasız ısı yalıtımı sağlayan Ytong-Multipor Cephe Sistemi’yle inşaat maliyetlerini azaltıyor, enerji faturalarına kalıcı çözüm getiriyor.

Aşırı sıcaklar kalıcı olacak
Dünya genelinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, iklim değişikliği tehdidini yeniden gündeme taşıdı. Aşırı hava koşullarında iklim değişikliğinin oynadığı rolü inceleyen World Weather Attribution raporunda, artan sera gazı konsantrasyonlarının Avrupa'daki sıcak hava dalgasını normalden 2 buçuk santigrat derece artırdığını, dünyanın daha yüksek sıcaklıklara uyum sağlaması gerektiğini açıkladı. Raporda, insanların ısıya dayanıklı evler inşa etmesi, sıcaktan korunmak için "soğuk merkezler" oluşturması ve daha fazla ağaç dikmesi gibi önlemlere yer verdi. Bilim insanlarına göre, fosil yakıtlar bu hızda tüketilmeye devam ederse, sıcaklık artışı 2 dereceye ulaşacak ve aşırı hava olaylarının yaşanma sıklığı artacak.

Elektrik tüketiminde rekor
Ülkemizi de etkileyen aşırı sıcaklarda Türkiye’de elektrik tüketiminde rekor kırıldı. Artan klima kullanımı ve tarımsal sulamalar, Temmuz’da elektrik tüketiminde peş peşe zirve değerlerin görülmesine yol açtı. Türkiye Elektrik İletim A.Ş. verilerine göre elektrik tüketiminde 1 milyon 77 bin megavatsaat’le günlük bazda rekor kırıldı. Bu kullanımın yaklaşık 2,8 milyar liralık bir faturaya denk geldiği ifade edildi.

Evleri ısıtma ve soğutma için 40 milyar dolar ödüyoruz
Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı olduğuna dikkat çeken Türk Ytong Genel Müdürü Tolga Öztoprak “Ülkemizin ödediği enerji faturasını azaltmak için enerjiyi verimli kullanmak ve tasarruf imkanlarını geliştirmek zorundayız. Dış ülkelere ödediğimiz 97 milyar doların yaklaşık 40 milyar dolarını sadece evlerimizi ısıtmak ve soğutmak için kullanıyoruz. TÜİK verilerine göre yaklaşık 29 milyon kişi konutunda yetersiz yalıtımdan kaynaklanan ısınma sorunu yaşıyor. Oysa ki evlerimizi sıfıra yakın enerji ile ısıtabilecek imkanlara sahibiz.” dedi.

Yeni konutlarda ısı yalıtımı için fırsat var
Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle birlikte 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren 5 bin metrekareden büyük olan tüm binaların enerji performans sınıfının en az “B” olacak şekilde inşa edilmesinin zorunlu hale getirildiğini hatırlatan Tolga Öztoprak, yeni yapılacak konutlarda ısıtma ve soğutma için daha az enerji kullanımını sağlayacak yapı malzemelerinin kullanılmasının gerektiğini söyledi. Yapımı devam eden konutlar için Ytong – Multipor Cephe Sistemi’ni öneren Öztoprak, hem yatırımcının hem de binalarda yaşayanların yüzünü güldürecek bir çözüm olduğuna dikkat çekti. “Ytong-Multipor Cephe Sistemi adını verdiğimiz çözümle binalar mantolamaya gerek kalmadan yüksek performanslı bir ısı yalıtımına kavuşuyor. Bu uygulamada duvarlar Ytong 0,08 Blokları ile örülüyor, betonarme yüzeyler ise Multipor Isı Yalıtım Levhası ile yalıtılıyor. Ytong 0,08 isimli yeni duvar malzememiz, standart gazbetonlara göre yüzde 40 daha fazla ısı yalıtımı sağlıyor. Isı yalıtım ürünümüz olan Multipor ise yanmayan, nefes alan bir ısı yalıtım malzemesi. Multipor’u tamamen doğal ve yerli hammaddelerle üretiyoruz. Mineral esaslı olması nedeniyle kullanıldığı binaların nefes almasına olanak sağlıyor, duvarlarda nem ve küf oluşumunu engelliyor. Bu sistem ile enerji verimliliği, yangın güvenliği ve yönetmeliğe uygunluk gibi konularda tüm beklentilere yanıt veren, mantolamaya alternatif yanmaz ısı yalıtımına imza atıyoruz. Ytong-Multipor Cephe Sistemi, yatırımcılara ve konutlarda yaşayanlara ekonomik ve bina ömrü boyunca yüksek ısı yalıtım performansı sunan akıllı bir yatırım olarak geri dönüyor.” dedi.

60 yıllık güven
Türk Ytong’un 60. yılını kutladıklarını söyleyen Tolga Öztoprak şöyle devam etti: “60 yıldır Türkiye’yi daha hafif, daha yalıtımlı, daha sağlıklı duvar malzemeleri ile tanıştırmaktan ve sektöre öncülük etmekten mutluyuz. Sürdürülebilir ürünlerimiz, üstün teknolojili üretim tesislerimiz, imza attığımız ilkler ve yeniliklerle, yapı sektörüne ve ülke ekonomisine önemli katkılar sunmaya devam edeceğiz.” dedi.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL