• Geri dön

  • 665 Görüntülenme

  • 133 Haber

  • 492 İşletme görüntülenme


İnsan iş gücünü asiste eden iş birlikçi robotlarıyla Mitsubishi Electric, geleceğin otomasyon standartlarını belirlemeyi hedefliyor

Çok sayıda sektöre ileri otomasyon çözümleriyle hızlı entegrasyon, üretkenlik, esneklik ve verimlilik konusunda katma değer sağlayan Mitsubishi Electric, 5-7 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’ne katıldı. Zirvede sanayinin çağın gereklerine uygun üretim kabiliyeti kazanması için geliştirilen yeni nesil MELFA ASSISTA kolaboratif robot teknolojisini sektör profesyonelleriyle buluşturan şirket, insan iş gücünü asiste eden bu teknolojisiyle büyük ilgi gördü. Zirve özelinde gerçekleştirilen panel kapsamında sunum yapan Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel; fabrikaların dijital dönüşüm süreci, robot ve insan iş birliğine odaklanan teknolojilerin üretime etkisi hakkında güncel bilgiler verdi.

İleri otomasyon teknolojileriyle sanayiye yüksek katma değer sağlayan Mitsubishi Electric, sadece robot teknolojisine odaklanan Türkiye’nin prestijli organizasyonlarından Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’ndeki yerini aldı. 5-7 Ekim tarihleri arasında Viaport Marina Expo Center İstanbul Tuzla’da gerçekleşen ve dünyanın her yerinden binlerce ziyaretçiye ev sahipliğe yapan zirvede Mitsubishi Electric, robotik üretim sistemlerinin toplam sahip olma maliyetini azaltan ve insan iş gücünü asiste eden cobot teknolojisini tanıttı. Akıllı üretim anlayışında ve otomasyonun geleceğinde çığır açan özellikleriyle zirvenin en dikkat çeken teknolojileri arasında yer alan MELFA ASSISTA serisi kolaboratif robotlar diğer bir deyişle cobotlar, üretime kazandırdığı hibrit kabiliyeti fuar katılımcılarının yakından deneyimlemesini sağladı.

Zirvenin ilk günü “Fabrikaların Dijital Dönüşümü ve İleri Robot Teknolojileri’’ konusunda bir sunum gerçekleştiren Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel, markanın ileri teknolojiye sahip yeni nesil robotlarıyla üretimin dijitalleşmesine yaptığı katkıyı katılımcılarla paylaştı.

Tüketicilerin beklenti ve ihtiyaçlarını anlayabilen yeni nesil robotlar
Gerçekleştirdiği sunumda robot kullanımının hızla yaygınlaştığı yeni endüstri çağında geleneksel teknolojilerin değişen ve kişiselleşen tüketici beklentilerini karşılamada yetersiz olduğuna dikkat çeken Tolga Bizel; “Rutin işleri yapan geleneksel robotlar değişen tüketici alışkanlıklarına uyum sağlayamıyor. Yapay zekâyla desteklenmiş robotlarımız ise başından sonuna kadar sisteme müdahale edebiliyor. Üç boyutlu kamerasıyla ürünleri görüyor, yapay zekâ uygulamalarıyla ürünü en iyi hangi kısımdan tutabileceğini saptıyor ve başarı oranına da karar vererek bir sonraki çalışmada tutacağı farklı ürünler için yorumlar geliştirebiliyor. Böylece, geometrisi ve şekli farklı ürünü tutmak için daha önceki deneyimlerinden yararlanıyor ve uzun ayar zamanlamasına gerek kalmadan kendi kendine çalışmaya başlıyor. Tüm bu gelişmelere baktığımızda; gelecekte sabit duran robotlar yerine fabrika içinde hareket eden, kamerayla çevreyi gören, ürünü en iyi kapasiteyle tutabilen, insanla iş birliği yapan ve en önemlisi çalışana çarpmadan güvenle iş yapabilecek robotlarla çalışmanın yaygınlaşacağını öngörüyoruz” dedi.

Üretimde ihtiyaç duyulan esneklik ancak insan ve robot iş birliğiyle mümkün
Kişiselleştirilmiş ürünlere olan talebin gittikçe arttığını ifade eden Bizel; “Ancak sadece insanların veya sadece robotların çalıştığı üretim bantlarıyla bu esnekliği sağlamamız mümkün değil. Esnek üretim bantları ancak robot ve insan iş birliğine dayanan çalışma prensibiyle mümkün. Robotun insanın bilinci ve iş arkadaşlığına, insanın da işini kolaylaştıracak mekanik bir partnere ihtiyacı var. Kolaboratif robot kavramı da tam bu ihtiyaç doğrultusunda ortaya çıktı. Biz de Mitsubishi Electric olarak tasarladığımız cobotlar ile üretim esnasında ihtiyaç duyulan esneme kabiliyetini üst düzeye çıkararak endüstriyel anlamda büyük avantaj sağlıyoruz. MELFA ASSISTA serisi kolaboratif robotlarımız istenildiği takdirde iş birlikçi ya da endüstriyel robot olarak çalışabiliyor” diye belirtti.

Mitsubishi Electric’ten kolay ayarlanabilir, basit arayüzlü cobotlar
Cobot alanında standartları belirleyen firma konumuna ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Tolga Bizel; “Şirket olarak insan ve robotların iş birliğiyle çalışacağı üretim yaklaşımımızdan hareketle hem robotların hem de çalışma ortamının yapay zekâyla desteklendiği bütüncül bir sistem sunuyoruz. Bu konuda çok öncü çalışmalara imza atıyor ve robotları ayrıcalıklı kılan özellikler geliştiriyoruz. Örneğin cobotlarımızın tüm eksenleri kolaboratif özelliklere sahip. Bu özellik sayesinde ekipmanların insanlara zarar vermeyecek fonksiyonlara sahip olmasını sağlıyoruz. Üstelik cobotlarımız tabletten programlanabiliyor ve bu sistemimiz, sürükle bırak gibi çok basit işlemlerle program algoritmasını hayata geçirilebiliyor. Bu robotlarımızın öne çıkan diğer bir özelliği ise ara yüzünün çok kolay ve kullanıcı dostu olması. Entegre edilmiş görüntü işleme teknolojisine de sahip olan robotlarımız, elle ayarlama ihtiyacını ortadan kaldırarak, en az 3-5 saat sürebilecek ayarlama zahmetinden kurtarıyor. Her adımı kontrol etme zorunluluğunu minimize eden cobotlarımız, proses yönetimini çok hızlı bir şekilde gerçekleştirmeye imkan tanıyor. Aynı zamanda cobotlarımızın tüm ürün ailemizle entegre çalışabilecek bir alt yapısı bulunuyor. İstenildiği taktirde global bir haberleşme ağıyla da cihaza kolaylıkla bağlanılabiliyor. Ek olarak, ileri teknolojilerimizle robotlarımızın ayar sürelerinde yüzde 80’e kadar tasarruf yapmak ve tanıma oranlarını da yüzde 30’a kadar artırmak mümkün” diyerek sözlerini tamamladı.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL