• Geri dön

  • 1.403 Görüntülenme

  • 207 Haber

  • 500 İşletme görüntülenme


TÜRKİYE İMSAD İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ DIŞ TİCARET ENDEKSİ: 
TEMMUZ AYINDA DEĞER OLARAK YILIN EN YÜKSEK İKİNCİ AYLIK İHRACATI GERÇEKLEŞTİ 

Türkiye'nin lokomotif sektörü inşaat malzemeleri sanayisinin ihracatı yeniden hızlandı

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Temmuz 2019 sonuçlarına göre, inşaat malzemeleri ihracatı Temmuz ayında önemli ölçüde hızlandı. İhracat Değer Endeksi Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 44,İhracat Miktar Endeksi ise yüzde 34,4 yükseldi. İnşaat malzemeleri ihracatında tüm zamanların rekorunun kırıldığı Mayıs ayından sonra Temmuz ayında, değer olarak yılın en yüksek ikinci aylık ihracatı gerçekleşti.

Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi, tüm göstergeler itibarıyla Temmuz ayında bir önceki aya göre önemli artışlar gösterdi. İhracat ve ithalat endeks değerlerinde önemli aylık artışlar gerçekleşti. İnşaat Malzemeleri Dış Ticaretinde İhracat Değer Endeksi Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 44 arttı. İhracat Miktar Endeksi ise yine Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 34,4 yükseldi. İhracat Birim Fiyat Endeksi’nin bir önceki aya göre arttığı Temmuz ayında, İhracat Değer Endeksi geçen yılın Temmuz ayının da 7,32 puan üzerinde gerçekleşti.

Temmuz ayı ihracatı 1,96 milyar dolar
İhracat miktar olarak Temmuz ayında 4,56 milyon ton olarak gerçekleşti. Değer olarak ise 1,96 milyar dolar seviyesinde gerçekleşen ihracat 2019 yılının ikinci en yüksek aylık değerini yakaladı.İhracat birim fiyatları Haziran ayında 0,40 dolar iken Temmuz ayında 0,43 dolara yükseldi. Ancak geçen yılın Temmuz ayında ihracat birim fiyatı 0,52 dolar seviyesindeydi.

Yılın en yüksek ikinci aylık ithalatı
İthalat Temmuz ayında 227,6 bin ton olurken yılın en yüksek ikinci aylık ithalatı gerçekleşti. İthalatın 635 milyon dolar olduğu Temmuz ayında, ithalat birim fiyatları kilogram başına 2,79 dolara yükseldi. Böylece geçen yılın Temmuz ayı ithalat birim fiyatının yüzde 14,8 üzerinde gerçekleşti.

Çalışma gün sayısı normalleşince ihracatta sıçramalar yaşandı
Türkiye sanayi ürünleri ihracatı mevsimsellikler ile dalgalanmalar gösteriyor. Temmuz ayında çalışma gün sayısının normalleşmesi ile Türkiye’nin sanayi ürün ihracatında tüm göstergeler önemli ölçüde arttı. Türkiye sanayi ürünleri ihracatı miktar endeksi Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 22,4 yükseldi. İhracat miktar endeksi geçen yılın Temmuz ayının ise 30 puan üzerinde gerçekleşti. İnşaat malzemeleri dışı sanayi ihracatı miktar endeksi Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 10,3 arttı. Endeks geçen yılın Temmuz ayının ise yüzde 15,1 üzerine çıktı. İnşaat malzemeleri sanayi ihracatı miktar endeksi ise Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 34,4 arttı. Endeks geçen yılın Temmuz ayının ise yüzde 30 üzerinde gerçekleşti. Sanayi ürünleri ihracatı, inşaat malzemeleri sanayi ihracatı ve inşaat malzemeleri dışı sanayi ihracatı değer endeksleri Temmuz ayında bir önceki aya göre önemli ölçüde arttı. Sanayi ürünleri ihracat birim fiyatı 2018 Temmuz’da 1,75 dolar iken 2019 Temmuz’da 1,54 dolar oldu. İnşaat malzemeleri sanayi ihracat birim fiyatı 2018 Temmuz’da 0,52 dolar iken 2019 Temmuz’da 0,43 dolara indi. İnşaat malzemeleri dışı sanayi ihracat birim fiyatları ise 2019 Temmuz’da 3,14 dolar olurken 2019 Temmuz’da 2,95 dolar olarak gerçekleşti.

Alt ürün gruplarında ihracat fiyatları düşerken miktarlar ve değerler arttı
2019 Temmuz ayında 8 alt ürün grubundan 7’sinin ihracat birim fiyatları geçen yılın Temmuz ayına göre geriledi. Fiyat düşüşleri genel olarak iki haneli rakamlarda oldu. İhracat birim fiyatı artan tek sektör yüzde 4,3 ile prefabrik yapılar oldu. Temmuz ayında mineral ürünlerin ihracat birim fiyatlarında yüzde 18,8 gerileme yaşandı. Kimyasalların ihracat birim fiyatı da yüzde 14 düştü. Yalıtım malzemeleri ürünlerinin ihracat birim fiyatları ise geçen yılın Temmuz ayına göre yüzde 2 düşerek en sınırlı gerileme yaşanan alt sektör oldu. 2019 yılı Temmuz ayında 8 alt ürün grubunun 7’sinin ihracatı miktar olarak geçen yılın Temmuz ayına göre arttı. Prefabrik yapılar yüzde 16,6 ile miktar olarak ihracatı düşen tek alt sektör oldu.

Temmuz ayında en yüksek ihracat miktar artışı yüzde 68,8 ile ağaç ve ahşap ürünlerinde gerçekleşti. Yüksek miktar artışı yaşanan diğer alt sektör ise yüzde 35,1 ile mineral ürünler oldu. Prefabrik yapıların ihracatı miktar olarak Temmuz ayında geçen yılın Temmuz ayının altında kaldı. 2019 Temmuz’da ayında 8 alt ürün grubunun 7’sinde ihracat değer olarak geçen yılın Temmuz ayına göre arttı. En yüksek ihracat değer artışı yüzde 37,1 ile ağaç ve ahşap ürünlerinde gerçekleşti. Yalıtım malzemelerinde değer olarak ihracat yüzde 22,8 arttı. Değer olarak ihracatı düşen tek alt sektör ise yüzde 13 ile prefabrik yapılar oldu.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL