• Geri dön

  • 1.276 Görüntülenme

  • 207 Haber

  • 500 İşletme görüntülenme


TÜRKİYE İMSAD İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ DIŞ TİCARET ENDEKSİ
AĞUSTOS 2020 SONUÇLARI AÇIKLANDI

Temmuzda rekor kıran ihracat ağustosta hız kesti

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi ağustos ayı sonuçlarına göre; haziran ve temmuz aylarında sıçrama gösteren ihracat, ağustos ayında hız keserek normalleşme sürecine girdi. İnşaat malzemeleri ihracatı 2020 yılı temmuz ayında 5,51 milyon ton ile tüm zamanların rekorunu kırdıktan sonra ağustos ayında 4,75 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Geçen yılın ağustos ayına göre ise ihracat miktar olarak yüzde 5,3 arttı.

Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Ağustos 2020 sonuçlarına göre, haziran ve temmuz aylarında ihracat pazarlarından gelen talepteki kuvvetli artış sonrası ağustos ayında performans yavaşladı. İnşaat malzemeleri ihracatı 2020 yılı ağustos ayında haziran ve temmuz ayı ihracatlarının altında kaldı. 2020 yılı ağustos ayı ihracatı, temmuz ayına göre değer olarak yüzde 17,4 geriledi. Temmuz ayında 1,93 milyar dolar olan ihracat, ağustos ayında 1,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Pazarlarda, işe geri dönüşler ile ihracatta haziran ve temmuz aylarında hızlı bir talep artışı yaşanmıştı. Ağustos ayında ise talebin giderek normalleştiği görüldü.

İnşaat malzemeleri sanayi ihracatı miktar olarak ağustos ayında yine bir önceki aya göre göre yüzde 13,8 düştü. İnşaat malzemeleri ihracatı 2020 yılı temmuz ayında 5,51 milyon ton ile tüm zamanların rekorunu kırdıktan sonra ağustos ayında 4,75 milyon ton oldu. Geçen yılın ağustos ayına göre ise ihracat miktar olarak yüzde 5,3 arttı. İhracat birim fiyatları haziran ve temmuz ayında artış gösterdi, ağustos ayında durağanlaştı. İnşaat malzemeleri ihracat ortalama birim fiyatı 2019 yılı ağustos ayında 0,38 dolar/kg iken 2020 yılı ağustos ayında 0,34 dolar/kg oldu.

İthalatta artış iç talepteki iyileşmenin sürdüğünü gösteriyor

İnşaat malzemeleri sanayi ithalatı miktar olarak, ağustos ayında temmuza göre yüzde 7,8 arttı ve 205,8 bin ton oldu. İnşaat malzemeleri sanayi ithalatı değer olarak ağustos ayında 541 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ağustos ayı ithalatı değer olarak bir önceki temmuz ayı ile hemen hemen aynı seviyede gerçekleşti. Bir önceki yılın ağustos ayına göre ise yüzde 11,3 arttı. İnşaat malzemeleri ithalat ortalama birim fiyatı ağustos ayında 2,63 dolar/kg seviyesine indi. Temmuz ayındaki hızlı yükselişin ardından ağustos ayında ithalat birim fiyatı düştü. 2019 yılı ağustos ayında ise aylık ithalat birim fiyatı 3,01 dolar/kg idi.

Birçok alt sektörde ihracat performansı yavaşladı

İhracat performansının haziran ve temmuz aylarındaki hızlı artış sonrası yavaşladığı ağustos ayında 8 alt ürün grubundan 5’inin ihracat birim fiyatları 2019 yılı ağustos ayına göre geriledi. 3 ürün grubunda ise ihracat birim fiyatları arttı. 2020 yılı ağustos ayında yalıtım malzemeleri ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 12 geriledi. Mineral ürünlerin ihracat birim fiyatı yüzde 8,6 düştü. Prefabrik yapıların ortalama ihraç birim fiyatı ise yüzde 24 artış gösterdi. 2020 yılının ağustos ayında 8 alt ürün grubundan 4’ünde ihracat miktar olarak geçen yılın ağustos ayının üzerinde gerçekleşti. 4 üründe ise altında kalındı.

2020 yılı ağustos ayında en yüksek ihracat miktar artışı yüzde 44,1 ile ağaç ve ahşap ürünleri ve yüzde 13,5 ile mineral ürünlerde oldu. 2020 yılı ağustos ihracatı miktar olarak en çok gerileyen iki alt sektör prefabrik yapılar ve demir çelik ürünleri oldu. 2020 yılının ağustos ayında 4 alt ürün grubunda ihracat değer olarak yükseldi. 2020 yılı ağustos ayında değer olarak en yüksek ihracat artışı yüzde 31,3 ile ağaç ve ahşap ürünlerinde gerçekleşti. Değer olarak ihracatın en çok gerilediği iki alt sektör prefabrik yapılar ile demir çelik ürünleri oldu.

Türkiye’nin genel sanayi ihracatı da normalleşme eğiliminde

Türkiye toplam sanayi ihracatı 2020 yılı haziran ve temmuz aylarındaki sıçramaların ardından ağustos ayında normalleşmeye başladı. Ağustos ayı ihracatı değer ve miktar olarak haziran ve temmuz aylarının altında kaldı. Ağustos ayında sanayi ürünleri ihracatı değer olarak bir önceki temmuz ayına göre yüzde 17,4 düştü. Ağustos ayı ihracatı değer olarak geçen yılın ağustos ayının da altında olan toplam sanayi ihracatı değer olarak Covid-19 öncesi şubat-mart ayı ihracat değerlerine döndü.

Türkiye toplam sanayi ihracatı miktar olarak 2020 yılının ağustos ayında bir önceki temmuz ayına göre yüzde 13,8 düşüş gösterdi. Ağustos ayında şubat-mart değerlerine geri dönen sanayi ihracatı miktar olarak normalleşme eğilimine girdi. Sanayi ürünleri ihracatında ortalama birim fiyatları ise 2020 yılı temmuz ayında 1,29 dolar/kg iken, 2020 yılı ağustos ayında 1,19 dolar/kg oldu. İhracat birim fiyatları geleneksel ağustos ayı düşüşünü 2020 yılında da yaşadı. 2019 yılı ağustos ayı ortalama ihracat birim fiyatı ise 1,27 dolar/kilogramdı.

İnşaat malzemeleri sanayi dışındaki sanayilerin toplam ihracatı ise değer olarak 2020 yılı ağustos ayında bir önceki temmuz ayına göre yüzde 18,1 düştü. İnşaat malzemeleri sanayisi dışındaki sanayilerin ihracat ortalama birim fiyatı 2019 yılı ağustos ayında 2,39 dolar/kg iken 2020 yılı ağustos ayında 2,45 dolar/kg oldu. 2020 yılı haziran ve temmuz ayları ortalama ihracat birim fiyatlarının altına inildi. Sanayi ihracatı tüm göstergeleri ile haziran ve temmuz aylarındaki sıçramaların ardından ağustos ayında normalleşme sürecine girdi.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL