• Geri dön

  • 552 Görüntülenme

  • 207 Haber

  • 500 İşletme görüntülenme


TÜRKİYE İMSAD, ‘DIŞ TİCARET ENDEKSİ NİSAN 2018’ SONUÇLARINI AÇIKLADI


İnşaat malzemeleri sanayi ihracatı değer endeksi geçen yılın yüzde 19,2 üzerinde


İnşaat malzemesi sanayisinin çatı örgütü Türkiye İMSAD, 2018 yılı itibarıyla hayata geçirdiği ‘İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin Nisan 2018 sonuçlarını açıkladı. Endeks sonuçlarına göre, Nisan ayı ihracatı değer endeksi bir önceki aya göre geriledi ancak buna rağmen geçen yılın Nisan ayının yüzde 19,2 üzerinde gerçekleşti. Miktar olarak 2,89 milyon ton ile geçen yılın aynı dönemiyle hemen hemen aynı olan Nisan ayı ihracatı, değer olarak 1,66 milyar dolar seviyesine indi. Geçen yıl Nisan ayında 0,48 olan ihracat birim fiyatları ise Nisan 2018’de 0,58 dolar oldu.


Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği), 2013’ten beri her ay düzenli olarak açıkladığı ‘İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksleri’ne, 2018 yılı itibarıyla ‘İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’ni de ekleyerek, iç ve dış ticaretin nabzını tutuyor. Türkiye İMSAD’ın sektör ve kamuoyu ile paylaştığı ‘İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin Nisan 2018 sonuçlarına göre; ihracattaki yüksek performans Nisan ayında da devam etti.

İthalattaki artış yavaş da olsa sürüyor

İthalat miktar endeksi Nisan ayında sınırlı ölçüde artarak, geçen yılın Nisan ayının yüzde 7,5 üzerinde gerçekleşti. İthalat değer endeksi ise bir önceki aya göre düştü ancak geçen yılın Nisan ayının yüzde 11,1 üzerine çıktı. İthalat birim fiyat endeksi Nisan ayında yeniden 100 seviyesinin altına indi. Nisan ayında 300 bin ton civarında gerçekleşen ithalat, 783 milyon dolar ile geçen yılın yüzde 11 üzerinde yer aldı. İthalat birim fiyatları kilogram başına 2,26 dolara indi ancak geçen yılın Nisan ayı birim fiyatının yüzde 3,2 üzerinde gerçekleşti.

İhracat birim fiyatları, geçen Nisan ayının yüzde 23,4 üzerine çıktı

İnşaat malzemeleri sanayi ihracat birim fiyatı 2017 yılı Nisan ayında 0,48 dolar iken 2018 Nisan ayında 0,58 dolar oldu. İhracat birim fiyatları geçen yılın Nisan ayının yüzde 23,4 üzerine çıktı. Türkiye sanayi ürünleri ihracat birim fiyatı ise 2017 yılı Nisan ayında 1,63 dolar iken 2018 Nisan ayında ise 1,93 dolara yükseldi. İnşaat malzemeleri sanayi dışı sanayi ihracat birim fiyatları da 2017 yılı Nisan ayında 2,70 dolar olurken 2018 Nisan ayında 3,23 dolar olarak gerçekleşti.

İhracat, toplam sanayi ihracatı ile paralel hareket etti

İnşaat malzemeleri sanayi ihracatı miktar endeksi, Nisan ayında sınırlı gerileme gösterdi. Endeks geçen yılın Nisan ayı ile hemen aynı seviyede gerçekleşti. Türkiye sanayi ürünleri ihracatı miktar endeksi Nisan ayında bir önceki aya göre sınırlı ölçüde düştü. İhracat miktar endeksi geçen yılın Nisan ayının yüzde 1,2 altına geriledi. İnşaat malzemeleri dışı sanayi ihracatı miktar endeksinde de ayında gerileme yaşandı. Endeks geçen yılın Nisan ayının yüzde 2,1 altında gerçekleşti.

Türkiye sanayi ürünleri ihracatı, inşaat malzemeleri sanayi ihracatı ve inşaat malzemeleri sanayi dışı sanayi ihracatı değer endeksleri ise Nisan ayında bir önceki aya göre önemli ölçüde düştü. Endeksler geçen yılın Nisan ayının oldukça üzerinde gerçekleşti

En yüksek ihracat birim fiyat artışı yüzde 53,8 ile mineral ürünlerde gerçekleşti


2018 yılı Nisan ayında sekiz alt ürün grubundan altısının ihracat birim fiyatları geçen yılın Nisan ayına göre arttı. Kimyasal bazlı ürünler ile prefabrik yapıların ihracat birim fiyatı geçen yılın Nisan ayına göre geriledi. Nisan ayında en yüksek ihracat birim fiyat artışı yüzde 53,8 ile mineral ürünlerde gerçekleşti. En düşük birim fiyat artışı ise yüzde 4,0 ile ağaç ürünlerinde oldu.

2018 yılı Nisan ayında sekiz alt ürün grubundan altısının ihracatı miktar olarak geçen yılın Nisan ayına göre artarken, ikisi geriledi. Miktar olarak mineral ürünler ve elektrikli teçhizatların ihracatı düştü.Nisan ayında en yüksek ihracat miktar artışı yüzde 54,7 ile prefabrik yapılarda gerçekleşti. En düşük miktar artışı ise yüzde 2,7 ile demir çelik bazlı ürünlerde oldu.

2018 yılı Nisan ayında sekiz alt ürün grubunun tamamında ihracat değer olarak geçen yılın Nisan ayına göre arttı. Nisan ayında en yüksek ihracat değer artışı yüzde 49,7 ile yalıtım ürünlerinde gerçekleşti. En düşük değer artışı ise yüzde 7,5 ile ağaç ürünlerinde oldu.


Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL