• Geri dön

  • 1.570 Görüntülenme

  • 199 Haber

  • 4.842 İşletme görüntülenme


Bel ağrısı şikâyetiyle gittiği merkezde sağ böbreğinde 8 santimetre, sol böbreğinde ise 7 santimetrelik taş olduğu ortaya çıkan Nursel Enç’e sağlığına kavuşmak için tek yolun açık ameliyat olduğu söylendi. Enç, VM Kocaeli Medical Park Kocaeli Hastanesi Üroloji Bölümü’ne başvurdu. Hasta, üroloji hekimleri tarafından farklı seanslarda gerçekleştirilen iki kapalı operasyonla taşlarından kurtularak taburcu oldu.

56 yaşındaki Nursel Enç, Bodrum’da gittiği tatilde bel ağrısı şikâyeti yaşaması üzerine hastaneye başvurdu. Hastanın yapılan ultrason tetkiki ile sağ böbreğinde idrar kanalı çıkışında elmas şeklinde 8 santimetrelik ve sol böbreğinde yine böbreğin içini tamamen kaplayan geyik boynuzu (staghorn) şeklinde 7 santimetrelik taşı olduğu tespit edildi. Bu zamana kadar hiç belirti vermemesi nedeniyle şaşkınlık ve endişe yaşayarak operasyon için birçok merkeze başvuran Nursel Enç, gittiği merkezlerde kendisine her iki böbreğindeki taşların; ancak açık ameliyatla alınabileceği belirtildi.

İKİ FARKLI YÖNTEMLE AMELİYAT GERÇEKLEŞTİ

Kocaeli’de yaşayan Nursel Enç, son çare olarak VM Medical Park Kocaeli Hastanesi’nde Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yaşar Bozkurt’a başvurdu. Doç. Dr. Bozkurt, yaptığı tetkikler sonrasında hastaya sağ böbreğine laparoskopik pıyelolitotomi, sol böbreğine ise perkutan nefrolitotomi adı verilen kapalı yöntemlerle böbrek taşı operasyonu yapılarak böbreklerini taştan temizlenebileceğini belirtti. Hasta ameliyat kararı alınca, önce sağ böbreğine laparoskopik pıyelolitotomi ve yaklaşık 3 hafta sonra da farklı bir seansta sol böbreğine perkütan nefrolitotomi adlı kapalı yöntemle operasyonları gerçekleştirildi. Hastanın her iki böbreğinin taştan temizlenmesi sağlandı.

AÇIK AMELİYATA GÖRE DAHA AVANTAJLI

Ameliyatları gerçekleştiren üroloji ekibinden Doç. Dr. Yaşar Bozkurt, daha önceleri bu büyüklükteki böbrek taşlarına çoğu zaman açık yöntemle ameliyat yapıldığını ifade etti. Doç. Dr. Bozkurt, gerçekleşen operasyonla ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Gelişen teknoloji ve artan tecrübe ile ektopik böbrek, atnalı böbrek, böbrekte veya böbrek kanalında büyük tek taş gibi özel durumlarda ciltte yaklaşık 0.5- 1’er santimetrelik olacak şekilde 3-4 adet delikten özel laparoskopik aletlerle deneyimli merkezlerde laparoskopik pıyelolitotomi kapalı yöntem taş ameliyatı başarılı bir şekilde yapılabilmektedir. Açık ameliyata göre daha kısa hastane yatışı, daha çabuk günlük hayata dönebilme ve daha iyi kozmetik sonuçlar elde edilmektedir” dedi.

GÜNLÜK HAYATA DÖNMEK DAHA KOLAY

Hastanın operasyonlarını gerçekleştiren ekipte bulunan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Cem Alan ise ‘’Vücutta sırttan yaklaşık 0.5-1 santimetrelik kesiden girilerek tünel oluşturulup kapalı yöntemle taşı özel aletlerle kırarak vücut dışına aldık. Yapılan perkütan nefrolitotomi operayonu için ise böbrekte özelikle her boyutta taşa çeşitli çaplarda aletlerle müdahale edilebilmektedir.

Bu kapalı yöntem özellikle 2 cm üstü büyük taşlarda daha az kanama, daha az hastane yatışı ve kısa sürede günlük hayata dönme gibi avantajlarının yanı sıra deneyimli ellerde yüksek başarı oranına sahip, açık ameliyatın yerini almış altın standart tedavi yöntemidir” ifadelerini kullandı.

“HİÇBİR ŞİKÂYETİM OLMAMIŞTI”

Daha önce gittiği merkezlerde ancak açık ameliyat ile sağlığına kavuşabileceği belirtilen Nursel Enç, her iki böbreğindeki taşların kapalı yöntemle temizlenmesi nedeniyle mutlu olduğunu ifade etti. Nursel Enç, “Bu kadar büyük taşlarım olmasına rağmen daha önce hiçbir şikâyeti olmamıştı. Ameliyatımı başarı ile gerçekleştiren Doç. Dr. Yaşar Bozkurt, Op. Dr. Cem Alan’a ve ekibine çok teşekkür ederim. Herkes şikâyeti olmasa dahi çok daha önemli problemleri yaşamamak ve önlem almak için belli periyotlarda genel check-up taramasını tavsiye ediyorum” dedi.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL