• Geri dön

  • 450 Görüntülenme

  • 86 Haber

  • 407 İşletme görüntülenme


Sanatsal geleneklere ve idealize edilmiş güzellik standartlarına meydan okuyan genç sanatçı Prince Gyasi, 2024 Pirelli Takvimi için vizörün başına geçiyor. Renkli evreni ve stilize fotoğrafları ile dikkat çeken Ganalı sanatçı, Pirelli’nin inovasyon tutkusunu kendi cesur kadrajlarıyla Pirelli Takvimi’nde buluşturacak.

Pirelli efsanevi takviminin yeni sayısında Ganalı genç sanatçı Prince Gyasi’nin deklanşörün ardına geçeceğini duyurdu. Her yıl tüm dünyada heyecanla beklenen Pirelli Takvimi’nin (The Cal™) 50’nci edisyonu 2024 Pirelli Takvimi, Kasım 2023’te tanıtılacak.

1964’ten beri ikonik bir kültürel mirasa dönüşen Pirelli Takvimi’nin çekimlerini bu yıl, ilk fotoğraflarını henüz 16 yaşındayken eski bir iPhone’la çekmeye başlayan ve eserlerinde izleyiciye Batı dünyasındaki hakim “Afrika” algılarına zıt bir söylem sunan Gyasi üstleniyor. Gyasi, sanatsal fotoğrafçılığın kurallarını yıkarak izleyiciyi kendi sinestezi deneyimlerinden etkilendiği rengarenk bir evrene davet ediyor. Renkleri kelimelerle ilişkilendirmesine neden olan nörolojik sinestezi olgusunu yaşayan Gyasi için örneğin deniz mavisi çarşamba günlerini temsil ediyor.

Uzaktan bakıldığında önce resim gibi algılanan çarpıcı fotoğraflarıyla aslında fotoğrafın güzel sanatlar içindeki ikincil statüsüne dair yıkıcı olguları alaycı bir yaklaşımla reddeden sanatçı, genellikle Jamestown bölgesindeki evinin çevresindeki sokak çocuklarını özne olarak kullanıyor. Genç fotoğrafçı ayrıca kurucusu olduğu Boxed Kids adlı sivil toplum kuruluşuyla Jamestown bölgesindeki yoksul çocuklara bir eğitim platformu ve kreatif bir alan sunuyor.

Halen Gana’nın başkenti Akra’da yaşayan Prince Gyasi Siyahi bir kişi olma deneyiminin canlı detaylarını yakalayarak geleneksel güzellik standartlarına meydan okurken yeni bir neslin zarafetini ve enerjisini yansıtıyor.

2024 Pirelli Takvimi’nin Gyasi’ye emanet eden Pirelli, herkesi daima fotoğrafın diline ve geçirdiği evrime duyarlı olmaya şu sözlerle davet ediyor: “Genç sanatçı Prince Gyasi'nin karelerinde yeni nesillere de hitap eden, pozitif bir enerji ve güçlü mesajlar ileten yeni bir dil görüyoruz. Gyasi, özgün bir estetiği yansıtan fotoğraflarıyla benzersiz özelliklere sahip bir dünyanın içindeki renklere doğru bir yolculuğa çıkarıyor.”

Ünlü fotoğraf sanatçısı Gyasi ise bu iş birliğinden duyduğu heyecanı şu sözlerle aktarıyor: “Pirelli'nin düşüncelerimi, hislerimi ve duygularımı ifade etmem için Takvimin 50’nci edisyonunu bir tuval olarak sunmasından onur duyuyorum. 2024 Pirelli Takvimini çekecek ilk Afrikalı ve Siyahi fotoğraf sanatçısı olmak, bana çocukluğumdan beri yıllardır ilham kaynağı olan bazı kişileri öne çıkarma şansı veriyor. Temsili ve kültürü çok önemsediğim için Takvimin tarihinde bir ilk olarak projenin bir kısmının ülkem Gana'da gerçekleşmesine karar verdim.”

Eserleri Jean Pigozzi's ve Pinault Foundation dahil dünyanın pek çok önde gelen çağdaş sanat koleksiyonunda yer alan sanatçının en yakın tarihli sergileri arasında Kyoto’da (Japonya) düzenlenen Kyotographie fotoğraf festivalinin 2022 edisyonunda kişisel sergi ile Museo de Arte do Rio de Janeiro (Brezilya, 2022) ve Pole of Contemporary Art of Cannes (2022) kapsamındaki karma sergiler sayılabilir. Bugüne kadar Oxford Üniversitesi'nde ve 2019 Skoll Dünya Forumu’nda konuşmacı olarak yer alan genç fotoğrafçı Apple, Converse, Balmain, Off-White, Vanity Fair ve GQ US gibi markalarla ve dergilerle de önemli iş birliklerine imza attı.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL