• Geri dön

  • 336 Görüntülenme

  • 86 Haber

  • 407 İşletme görüntülenme


Zamansız (Timeless) başlıklı 2024 Pirelli Takvimi, fotoğrafçı Prince Gyasi tarafından Idris Elba, Angela Bassett ve Naomi Campbell gibi ünlü isimlerle çekildi. Renkli evreni ve stilize fotoğrafları ile dikkat çeken Ganalı sanatçı, Pirelli’nin inovasyon tutkusunu Pirelli Takvimi’ne yansıttı. Eserlerinde izleyiciye Batı dünyasındaki hakim “Afrika” algılarına zıt bir söylem sunan Gyasi, 1964’ten beri ikonik bir kültürel mirasa dönüşen Pirelli Takvimi’nin bu yılki çekimlerinde Afrobeat yıldızı Tiwa Savage, şair Amanda Gorman ve Gana'nın Asante halkının kralı Otumfuo Osei Tutu II gibi isimlere de yer verdi. Gyasi, sanatsal fotoğrafçılığın kurallarını yıkarak izleyiciyi kendi sinestezi deneyimlerinden etkilendiği rengarenk bir evrene davet ediyor.

Temsili ve kültürü çok önemsediği için ikonik Pirelli Takvimi’nin tarihinde bir ilk olarak projenin bir kısmını ülkesi Gana'da gerçekleştiren Gyasi, bu anlamda da standartlara meydan okudu. "Pirelli'nin düşüncelerimi, hislerimi ve duygularımı ifade etmem için takvimin 50. Edisyonunu bir tuval olarak sunmasından onur duyuyorum. 2024 Pirelli Takvimini çekecek ilk Afrikalı ve Siyah fotoğraf sanatçısı olmak, bana çocukluğumdan beri yıllardır ilham kaynağı olan bazı kişileri öne çıkarma şansı veriyor.” diyen Prince Gyasi 15-17 Haziran’da Londra’da, 18-23 Temmuz’da Akra ve Kumasi’de deklanşöre bastı.

2024 Pirelli Takvimi’nin Gyasi’ye emanet eden Pirelli, genç fotoğrafçının diline şu sözlerle dikkat çekiyor: “Pirelli daima fotoğrafın diline ve geçirdiği evrime duyarlı olmaya devam ediyor. Genç sanatçı Prince Gyasi'nin karelerinde yeni nesillere de hitap eden, pozitif bir enerji ve güçlü mesajlar ileten yeni bir dil görüyoruz. Gyasi, özgün bir estetiği yansıtan fotoğraflarıyla benzersiz özelliklere sahip bir dünyanın içindeki renklere doğru bir yolculuğa çıkarıyor.”

Pirelli Takviminin “Zamansız” başlıklı 50. edisyonu her zaman olduğu gibi sonbaharda, Kasım ayında sunulacak.

PRINCE GYASI’NİN MANİFESTOSU

Zamansız olacaklara.
Biz şöhret peşinde değiliz.
Başarı peşinde değiliz.
Doğrulama arayışında değiliz.

Kendi kabiliyetlerimizin peşinden giderek
yapamayacağımızı, çok yaşlı, çok genç, çok farklı, çok fazla veya çok az olduğumuzu
söyleyenlere meydan okuyoruz.

Yolculuğu seçme ve kendi yarattığımız olasılıklar gök kubbesinin altında yaşama seçeneğini arıyoruz.

Tavanı çatlatmıyoruz.
Çatıyı kaldırıyoruz.
Herkes için.

Çünkü zaman yaşamdan ölüme yalnız başına gidilen bir yol değildir.
Nesilden nesle aktarılan bir ilham döngüsüdür.
O halde saatleri durdurun.

“Yapmayanların” buyurdukların kabul etmeyin
Yaratın.
İlham verin.
Öğrenin.

Ne zaman duracağınızı değil, ne zaman harekete geçeceğinizi öğrenin.
Korksanız da korkmasanız da kendi zamanınızı siz belirleyin.

Varlığımız fani olabilir. Ama örneğimiz ebedi olabilir.

Zamansız olarak doğmayız.
Zamansız oluruz.

Öyleyse kendi hayatımızın geçişini
zamana meydan okuyanlarla kutlayalım.

Başlık: “Timeless”
Fotoğrafçı: Prince Gyasi
Edisyon: 50
Yetenekler (Kadro): Angela Bassett, Margot Lee Shetterly, Amanda Gorman, Naomi Campbell, Jeymes Samuel, Idris Elba, Tiwa Savage, Majesteleri Otumfuo Osei Tutu II, Teyana Taylor, Amoako Boafo, Marcel Desailly, Genç Prince Gyas, Prince Gyasi

Çekim: Londra’da 3 gün (Big Sky Studios), Akra ve Kumasi’de 5 gün
Set Tasarımı: PRINCE GYASI
Stil Danışmanı: OLAOLUWA EBITI
Makyaj: MATA MARIELLE
Saç: ISSAC POLEON
Kasting Direktörü: PIERGIORGIO DEL MORO

Prince Gyasi’nin biyografisi
Prince Gyasi (d. 1995; Akra, Gana), ilk fotoğraflarını henüz 16 yaşındayken eski bir iPhone’la çekmeye başlayan, kendi kendini eğitmiş uluslararası bir görsel sanatçıdır.

Eserlerinde hem son derece kişisel hem topluluğa odaklı olan Gyasi, izleyiciye Batı dünyasındaki hakim “Afrika” algılarına zıt bir söylem sunuyor. Gyasi, sanatsal fotoğrafçılığın kurallarını yıkarak izleyiciyi kendi sinestezi deneyimlerinden etkilendiği rengarenk bir evrene davet ediyor. Renkleri kelimelerle ilişkilendirmesine neden olan nörolojik sinestezi olgusunu yaşayan Gyasi için örneğin deniz mavisi Çarşamba günlerini temsil ediyor. Uzaktan bakıldığında önce resim gibi algılanan çarpıcı fotoğraflarıyla aslında fotoğrafın güzel sanatlar içindeki ikincil statüsüne dair yıkıcı olguları alaycı bir yaklaşımla reddediyor. Genellikle Jamestown bölgesindeki evinin çevresindeki sokak çocuklarını özne olarak kullanan Gyasi, Siyahi bir kişi olma deneyiminin canlı detaylarını yakalayarak geleneksel güzellik standartlarına meydan okurken yeni bir neslin zarafetini ve enerjisini yansıtıyor.

Gyasi, kurucusu olduğu Boxed Kids adlı sivil toplum kuruluşuyla Jamestown bölgesindeki yoksul çocuklara bir eğitim platformu ve kreatif bir alan sunuyor. Gyasi’nin eserleri Jean Pigozzi's ve Pinault Foundation dahil dünyanın pek çok önde gelen çağdaş sanat koleksiyonunda yer alıyor. Sanatçının en yakın tarihli sergileri arasında Kyoto’da (Japonya) düzenlenen Kyotographie fotoğraf festivalinin 2022 edisyonunda kişisel sergi ile Museo de Arte do Rio de Janeiro (Brezilya, 2022) ve Pole of Contemporary Art of Cannes (2022) kapsamındaki karma sergiler sayılabilir. Oxford Üniversitesi'nde ve 2019 Skoll Dünya Forumunda konuşmacı olan sanatçı bugüne dek Apple, Converse, Balmain, Off-White, Vanity Fair ve GQ US gibi markalarla ve dergilerle de önemli iş birliklerine imza attı.

Prince Gyasi, halen Gana’nın başkenti Akra’da yaşıyor ve çalışıyor.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL