• Geri dön

  • 1.095 Görüntülenme

  • 68 Haber

  • 585 İşletme görüntülenme


İklimlendirmesi FORM Tarafından Sağlanan Ankara Hızlı Tren Garı, LEED Sertifikası Aldı

Form Şirketler Grubu tarafından iklimlendirme sistemleri sağlanan Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı, LEED Gold sertifikası aldı. FORM’un ürün gamı içerisinde yer alan LENNOX Paket Klimalar, CLIVET Sudan Suya Isı Pompaları, DECSA Soğutma Kuleleri ve CLIMATE MASTER Su Kaynaklı Isı Pompaları ile iklimlendirme ihtiyacını yüksek verim ve enerji tasarrufuyla karşılayan proje, Türkiye’nin LEED Gold sertifikalı ilk tren istasyonu oldu. 

Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı, iklimlendirme sektörünün lider firmalarından Form Şirketler Grubu iştiraklerinden Form Endüstri Ürünleri’nin çevre dostu ve tasarruflu ürünleri ile hizmet kalitesi standartlarını artırıyor.

Amerika Yeşil Binalar Derneği (USGBC) tarafından düzenlenen ve dünyanın en prestijli yeşil bina sertifikasyonu olan LEED Gold Sertifikası’nı almaya hak kazanan Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı, bu alanda sertifika alan Türkiye’nin ilk tren istasyonu olma özelliğini taşıyor. Projede, toplam soğutma kapasitesi 6,000 kW olan 45 adet Lennox marka su soğutmalı konderserli paket klima, toplam soğutma kapasitesi 2,000 kW olan 12 adet Clivet sudan suya ısı pompası (5 adet dört borulu, 6 adet 2 borulu), kapasitesi 17,300 kW olan Desca marka 2 adet Kapalı ve 2 adet açık devre aksiyal fanlı soğutma kulesi ve 94 adet Climate Master sudan havaya ısı pompası kullanılıyor.

Günlük yüksek ziyaretçi sayısı nedeniyle ihtiyaç duyulan taze hava oranı da oldukça yüksek olan Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı’nda kullanılan Lennox paket klimalar, hava kalite sensörü sayesinde taze hava oranını, içerideki insan sayısına göre otomatik olarak ayarlanabiliyor ve bu taze hava yönetimi sayesinde önemli oranda enerji tasarrufu sağlıyor.

Projede kullanılan kondenseri su soğutmalı paket klimalar ve sudan suya ısı pompalarıyla da su soğutmalı sistemin avantajları kullanılarak yüksek verimler sağlanabiliyor. Aynı zamanda su soğutmalı paket klimalar bina içerisine kapalı alanlara da yerleştirilebildiği için bina dışında oluşabilecek görüntü kirliliği de engellenebiliyor. Projede kullanılan Clivet marka sudan suya ısı pompalarının 5 tanesi dört borulu olup aynı anda ısıtma ve soğutma yapabiliyor; iki borulu olan 6 adeti ise yazın soğutma kışın ısıtma yapabiliyor. Gar binasında kullanılan Lennox paket klimalarla sistem kondenserinde atık enerjiden faydalanılarak sağlanan ısı geri kazanımıyla yüksek enerji tasarrufu sağlanıyor. LENNOX Paket Klimaların üfleme ve emiş fanları değişken devirli olarak seçildiğinden kısmi yüklerdeki enerji tüketimleri de azaltılabiliyor. Değişken debili EC fanlar ile hava debisi ölçümü ve ayarı cihazlar tarafından yapılabiliyor.(eDriveTM değişken hızlı fan sistemi)
Proje de kullanılan DECSA Kapalı Devre Kule modellerinde işletme anında yüksek enerji tasarrufu sağlayabilen kuru soğutma (free-cooling)
teknolojisi bulunuyor. Bu teknoloji sayesinde özellikle kış aylarında dahi soğutma ihtiyacı olan yapılarda, ihtiyaç duyulan kapasitenin tamamı kuru soğutma çalışma moduyla sağlanabiliyor.

Projenin ortak alanlarında 36 adet, mağaza bölümlerinde ise 58 adet olmak üzere toplam 94 adet Climate Master Sudan Havaya Isı Pompası kullanıldı. Yüksek verimliliği ve düşük enerji tüketimi ile dikkat çeken Climate Master ısı pompaları, yapıdaki mimari değişikliklere kolayca uyum sağlayabilme özelliğine de sahip.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL