• Geri dön

  • 25.126 Görüntülenme

  • 26 Haber

  • 111 İşletme görüntülenme


“Kocaman Balıkçılık olarak IQF metoduyla ürünlerimizi donduruyoruz”
Donmuş üründe “Glaze” oranına dikkat!

Dondurma, besin içerisindeki suyu buz kristalleri haline getirerek, gıdanın fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik yönden bozulmasını önleyerek gıdanın uzun süre dayanıklı ve kaliteli olarak kalmasını sağlayan önemli bir gıda koruma yöntemidir. Bunun için ürünlerin -40 derecede dondurulması ve -18 derecede saklanması gerekiyor. Öte yandan donmuş üründe glaze oranına dikkat edilmesi önemli bir ayrıntı. Peki, nedir Glaze; Özellikle deniz ürünlerinde ürünün kurumasını ve soğuktan kaynaklanan yanmaları engellemek amacıyla ürünün üzerinde ince bir buz tabakası oluşturulması tekniği. İşte bu noktada Kocaman Balıkçılık, dondurma için klasik metodun dışına çıkarak ürünlerini IQF (Individual Quick Frozen – Bireysel Hızlı Dondurma) metoduyla donduruyor ve dünyanın farklı noktalarına gönderiyor.

Hayatımızın her anında yer alan teknolojinin gıda sektörünü de etkilediği bir gerçek. Son dönemde de gıda sanayinde yaşanan önemli gelişmeler bunu kanıtlar nitelikte. Gelişmeler sonucunda “dondurulmuş gıda” adında bir besin çeşidi yaşamımıza dahil oldu. Fakat, “Vitamin ve mineral değerini kaybeder mi?’, ‘Uzun süre saklanması için ilave edilen koruyucu maddeler sağlıklı mı?’ ya da ‘Çocuklarda kullanımı ne kadar güvenli?’ soruları hep aklımızın bir köşesinde. Bu noktada taze balıkların mevsiminde avlanarak -40 derecede şoklandığını aktaran Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, “Bu yüksek derecede şoklamayla besin yapısında, kalitesinde ve tadında meydana gelebilecek bozulmalar minimize ediliyor. Dolayısıyla tam mevsiminde avlanan balıklar, herhangi bir katkı maddesi ilave edilmeden tazeliğini ve besin değerini tüketim anına kadar koruyor.”

“Tüketiciler lezzetli ve sağlıklı yiyeceklerle öğünlerini geçirmek istiyor”

Dondurulmuş ürünlerin besin değerlerinin en az taze satılan ürünler kadar yüksek olduğunu söyleyen Kocaman, “İnsan sağlığını en üst seviyede tutan bir marka olarak tüm iş süreçlerimizi yönetiyoruz. Tabii bir diğer konu da donmuş ürünlerin pratik olması. Bu pratiklik günümüz şartlarında çalışan bireylerin çok hoşuna gidiyor. Dolayısıyla ürünlerin lezzetli olması kadar sağlıklı olması da çok önemli. Çünkü tüketiciler lezzetli ve sağlıklı yiyeceklerle öğünlerini geçirmek istiyor” dedi. Dondurulmuş ürünleri -18°C soğuk hava odalarında muhafaza ettiklerinin altını çizen Kocaman, bunun dışında şoklama ünitesi olarak tabir edilen hızlı dondurmalar için -40°C ve -80°C ultra şok odasında ürünleri hızla dondurarak -18°C muhafaza odasına aldıklarını söyledi.

“IQF metoduyla ürünlerimizi donduruyoruz”

Migros, Metro ve File gibi önde gelen zincir mağazalar adına Private Label –markaya özel- olarak da üretim yaptıklarını sözlerine ekleyen Kocaman, en batısından en doğusuna olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında olduklarını, yurt dışında ise Japonya ve ABD’nin ürün sevk edilen en uzak nokta olduğunu aktardı. Kocaman, “Yurt içinde soğuk/donuk rejim taşımaya müsait kendi araçlarımız ya da lojistik firması araçları ile taşıma yapılırken yurt dışı için ise gene soğuk/donuk taşıma kabiliyetlerine haiz tır, konteyner ve uçak ile taşımacılık yapıyoruz. Kocaman olarak dondurma için klasik metodun dışında IQF (Individual Quick Frozen – Bireysel Hızlı Dondurma), metoduyla da ürünlerimizi donduruyoruz. IQF, dondurulmuş gıda teknolojisinde ileri bir sistem ve uygulamadır. Bu yöntemle gıda ürünleri çok kısa sürede -40 ºC ısıda tek tek dondurulur. Gıda ürünlerinin katkı maddesiz uzun ömürlü olması sağlanır ve besin değerleri muhafaza edilir” diye açıkladı.

Donmuş üründe “Glaze” oranına dikkat!

Özellikle deniz ürünlerinde ürünün kurumasını ve soğuktan kaynaklanan yanmaları engellemek amacıyla ürünün üzerinde ince bir buz tabakası oluşturulmasına “glazeleme” denir. Glaze oranı ürüne göre değişkenlik gösterebilir. Etiketlerdeki net ağırlık ürünün buzlu ağırlığını, süzme ağırlık ise buzu çözüldükten sonra ürünün kalan kendi ağırlığını gösterir.

Örnek; Karides yüzde 50 Glaze, Net Ağırlık; 1000 gr. Süzme Ağırlık; 500 gr.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL