• Geri dön

  • 1.493 Görüntülenme

  • 116 Haber

  • 130 İşletme görüntülenme


Metro Türkiye’nin ‘’Yediği Önünde Yemediği Yarında’’ projesi kapsamında Omega 3 değeri yüksek levreklerin hasadı başladı. Türkiye’de ilk kez endüstriyel boyutta uygulanan alg yağı içeren yemler ve sürdürülebilir balıkçılık yöntemleriyle yetiştirilen Metro Premium çipuraların ardından son olarak levrekler de Metro Türkiye raflarındaki yerini aldı.

Sürdürülebilir balıkçılığı destekleme ve sağlıklı beslenmeyi mümkün kılma amacıyla yürütülen projede 2022 yılı sonuna kadar 400 ton çipura ve levrek yetiştiriciliği gerçekleştirilerek yaklaşık 500 ton deniz balığının kurtarılması hedefleniyor.

30 yılı aşkın süredir gerçekleştirdiği tüm faaliyetlerinin merkezine sürdürülebilirliği koyan Metro Türkiye, sürdürülebilir balıkçılığı destekleme ve balık tüketimini artırmak adına önemli adımlar atmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl özel yem modeliyle Türkiye’de bir ilk olarak başlattığı ‘’Yediği Önünde Yemediği Yarında’’ projesi kapsamında yetiştirdiği kültür balıklarının hasadına devam eden Metro Türkiye, şubat ayında raflarına getirdiği Metro Premium çipuralarından sonra yüksek Omega 3 değerlerine sahip, Metro Premium levreklerini de raflarına getirdi.

Metro Türkiye’nin öncülüğünde dünyanın en büyük balık yemi tedarikçilerinden Skretting ve Türkiye’nin önde gelen balık üreticisi Hatko Su Ürünleri ile iş birliği içerisinde gerçekleştirilen ‘’Yediği Önünde Yemediği Yarında’’ projesi kapsamında balıklar, alg yağı içeren yemler ve sürdürülebilir balıkçılık yöntemleriyle yetiştiriliyor. Dünyada somon, alabalık gibi balıkların beslenmesinde kullanılan bu alternatif yem modeli, bu proje ile Türkiye’de ilk kez endüstriyel boyutta levrek ve çipura yetiştiriciliğinde kullanılıyor. Böylelikle hem sürdürülebilir balıkçılığa katkı sağlanıyor, hem de Omega 3 bakımından daha zengin balıklar üretiliyor.

Omega 3 neden önemli?
Amerikan Ulusal Sağlık Örgütünün raporuna göre Omega 3 yağ asitlerinin başta kardiyovasküler rahatsızlıklar olmak üzere, anne karnındaki bebek gelişimine ve Alzheimer’a da faydalı olduğu birçok araştırma ile kanıtlanmış bulunuyor. Yine araştırmalara göre Omega 3, kalp ve damar sağlığını korurken, iyi kolesterol olarak bilinen HDL'yi artırıyor, kalp krizi ve felç gibi risklerin azalmasına yardımcı oluyor ve yüksek tansiyonu önlüyor. Ayrıca, Omega-3 yağ asitlerinin bağışıklık tepkisinin düzenlenmesi, hücre çoğalmasının kontrolü ve tümörlere karşı mücadeleye katkı sunduğu da biliniyor.

“Mutlu” levrekler
Hayvanların yaşam koşullarının daha iyileştirilmesine ve hayvan refahına gösterdiği hassasiyet doğrultusunda Metro Türkiye, Metro Premium markası altında raflarına getirdiği levrek ve çipuraların yetiştirildiği kafeslerde metreküp başına 8-10 kg gibi bir oranda balık bulunduruyor. Böylece geniş ve bol oksijenli özel balık kafeslerinde yetiştirilen balıkların hem daha rahat hareket etmesi hem de az stresli olması sağlanarak “mutlu” balık üretimi de sağlanmış oluyor.

Hem sağlıklı hem güvenilir balıklar
Türkiye’de kendi markası altında kültür balıklarına raflarında yer veren ilk ve tek marka olan Metro Türkiye, tüm balıklarında olduğu gibi Metro Premium balıklarını da izlenebilirlik bilgileri ile sunarak müşterilerini güvenilir gıda ile buluşturmaya devam ediyor. Açık denizlerdeki kafeslerde yetiştirilen ve ortalama 13 - 16 ay içerisinde hasat boyuna ulaşan balıklar; Türkçe ve Latince adı, hasat tarihi, son kullanma tarihi, parti no, yetiştirildiği yer, kuluçkahane, yem, tedarikçi adı, gıda güvenliği sertifikası, ürün analiz bilgisi, besin değerleri olmak üzere toplam 12 kriterde %100 izlenebilirlik ile müşterilere sunuluyor.

Proje kapsamında özel çiftliklerde yetiştirilen çipuraların ardından levrekler, 300/400 gr ve 400/600 gr olmak üzere 2 farklı kalibrede tüm Metro Türkiye mağazalarında raflarında yerini aldı. Önümüzdeki aylarda ise 600/800 gr ve 800/1000 gr gibi daha büyük kalibrelerin de raflara gelmesi için çalışmalar devam ediyor.

“Ülkemizde önemli potansiyeli olan balıkçılığın sürdürülebilirliğini desteklemeye odaklanıyoruz”
Konuyla ilgili değerlendirme yapan Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng şunları söyledi:
“Metro Türkiye olarak Türk mutfak kültürünü korumak için sofralarda tüketilen ürünlerin sürdürülebilir bir şekilde üretiminin yapılması ve gelecek nesillere de ulaştırılması doğrultusunda çalışıyor ve sürdürülebilirlik konusundaki faaliyetlerimizi bütüncül bir şekilde ele alıyoruz. Bu kapsamda önümüzdeki yıllarda da denizlerimizin bize sunduğu farklı çeşitlilik ve nitelikteki balıkların devamlılığı için çalışmalarımızı sürdürürken, diğer yandan sağlıklı beslenmeyi de mümkün kılmak istiyoruz. Çünkü günümüzde tüketiciler artık daha sağlıklı, güvenilir ve izlenebilir besinler tüketmek istiyor. Biz de tüketicilere Omega 3 bakımından daha zengin, besleyici, güvenilir ve lezzetli balıkları %100 izlenebilirlik bilgisi ile sunuyoruz.”

Sinem Türüng şöyle devam etti:
“Aynı zamanda doğaya saygılı bir yaklaşımla hayvan refahını sağlamaya, ülkemizde önemli potansiyeli olan balıkçılığın sürdürülebilirliğini desteklemeye odaklanıyoruz. Kafeslerdeki düşük balık yoğunluğu ile balıklarımızın daha az strese girmesini ve pazarda muadili olmayan “mutlu” balık üretimini sağlıyoruz. Bu hedefler doğrultusunda geçtiğimiz yıl başlattığımız “Yediği Önünde, Yemediği Yarında” projemizle ilk kez şubat ayında raflarımıza getirdiğimiz Metro Premium çipuralardan sonra şimdi de Metro Premium levreklerimizi müşterilerimize sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Proje ile 2022 yılı sonuna kadar toplam 400 ton çipura ve levrek üretimi gerçekleştirerek yaklaşık 500 ton deniz balığını kurtarmayı hedefliyoruz.”

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL