• Geri dön

  • 2.332 Görüntülenme

  • 260 Haber

  • 277 İşletme görüntülenme


“Kriz ve Kritik II”

FELSEFE SEMİNERLERİ
KASIM 2022 – MAYIS 2023 PROGRAMI

Akbank Sanat, akademisyen konuşmacıların katılımıyla düzenlediği “Felsefe Seminerleri”ne Kasım 2022 – Mayıs 2023 döneminde “Kriz ve Kritik II” başlığıyla devam ediyor.

Koordinatörlüğünü Emre Şan’ın yaptığı seminer dizisi Kasım 2022- Mayıs 2023 döneminde
Akbank Sanat Beyoğlu’nda gerçekleşecek.

Emre Şan etkinliklerle ile ilgili değerlendirmesinde şöyle diyor: “2019-2020 döneminde “Kriz ve Kritik” üst başlıklı felsefe seminerleri dizisi COVID-19 pandemisi nedeniyle yarıda kalmıştı. Bu zaman aralığında küresel olarak yaşanan dönüşümler 21. yüzyılın krizlerini anlamak için yeni yol gösterici argümanlara ihtiyacımız olduğunu gösterdi. Şu halde hem yarım kalan diziyi tamamlamak hem de yeni düşünce alanları açmak için “Kriz ve Kritik II” üst başlığı altında felsefe seminerlerine devam etmek istiyoruz. Seminerlerde felsefedeki kritik geleneğinin çağdaş örneklerine odaklanıp, bunların ne tür düşünsel ve toplumsal krizlere cevap vermeye çalıştığını araştıracağız”

“Felsefe Seminerleri”nin Kasım ayı programında; Besim F. Dellaloğlu’nun “Kriz, Kritik, Kriter: Kültür ile Medeniyet Arasında Geçişler” başlıklı semineri yer alıyor.

Seminerin içeriğine ilişkin olarak Besim F. Dellaloğlu şunları söylüyor: “Kadim bir dilde eleme işlemine “kritik” denirmiş. “Kriter” ise eleme yapmak için kullanılan aletin adıymış. “Kriz” ise “kriter”in, yani eleme aletinin bozulmasıyla “kritik” yapamama durumunu tarif etmek için kullanılırmış. Ayrıca Japoncada “kriz” ile “fırsat”ın aynı kelime ile karşılandığı yönünde yoğun bir rivayet vardır. Son yıllarda düşünce dünyasında, üniversitede hatta siyasette “medeniyet” kavramının çok yoğun bir biçimde kullanıldığına şahit oluyoruz. Bununla birlikte “Kültürel İktidar” terimi de kültürel kamusal alanda en çok kullanılan terimlerden biri haline geldi. Sadece bu küçük ayrıntılar bile son zamanlarda içinden geçmekte olduğumuz krizin alametleri olarak okunabilir mi? Örneğin “medeniyet” kavramının bu kadar çok kullanılması bizatihi bir krizin işareti olabilir mi? “Kültürel İktidar” kavgası kriterli bir kritik uygulaması olarak değerlendirilebilir mi? Kültür ile medeniyet kavramları arasındaki ilişkiler, geçişler kriz, kritik ve kriter üçlemesiyle birlikte daha anlaşılabilir kılınabilir mi?”

*Etkinlik ücretsizdir. Ücretsiz etkinliklerde katılım sınırlı olup etkinlik davetiyesi 1 saat öncesinde Akbank Sanat Danışma’dan temin edilebilir.

Felsefe Seminerleri
Kriz ve Kritik II
Moderatör: Emre Şan

Seminer Programı:

3 Kasım Perşembe, 18:30
Konuşmacı: Besim Dellaloğlu
Kriz, Kritik, Kriter: Kültür ile Medeniyet Arasında Geçişler

8 Aralık Perşembe, 18:30
Konuşmacı: Ferda Keskin
Tarihsel Ontoloji Olarak Kritik

12 Ocak Perşembe, 18:30
Konuşmacı: Zeynep Gambetti
Zamansallık ve Kriz: Şimdiciliğin Eleştirisi

23 Şubat Perşembe, 18:30
Konuşmacı: Ateş Uslu
Max Horkheimer ve Eleştirel Teorinin Temelleri: Metafiziğin, Bilimin ve Toplumun Krizini Sorunsallaştırmak

16 Mart Perşembe, 18:30
Konuşmacı: Kaan H. Ökten
Heidegger ve Düşünmenin Krizi

27 Nisan 2023 Perşembe, 18:30
Konuşmacı: Oğuz Haşlakoğlu
Mimesis ve Muamma: ‘Görünmeyenin görünende ‘görünmeyen görünmesi’

25 Mayıs Perşembe, 18:30
Konuşmacı: Emre Şan
Antroposenden Çıkmak: Bernard Stiegler’in Çağdaş Kriz Analizi

Emre Şan Hakkında:
Emre Şan lisans eğitimini Galatasaray Üniversitesi’nde, yüksek lisans ve doktorasını Paris 1 Panthéon Sorbonne’da tamamladı. Doktorasından sonra Ecole Normale Supérieur’de post-doktora araştırmaları yapan Emre Şan’ınfenomenolojide aşkınlık problemi üzerine yazdığı kitabı Renaud Barbaras’ın önsözü ile yayınlanmıştır (Paris, Mimesis, 2012). Ulusal ve uluslararası dergilerde ve kitap dizilerinde Türkçe, Fransızca ve İngilizce makaleleri çıkan yazar, Çağdaş Fransız Felsefesi üzerine derlemeler yayınlamıştır. Cogito dergisinin yayın kurulunda yer alan yazar, L’Université Catholique de Louvain (UCL) tarafından iki yılda bir verilen Prix Mercier ödülüne layık görülmüştür. Emre Şan, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nde Doçent olarak görev yapmaktadır.

Besim F. Dellaloğlu Hakkında:
Besim F. Dellaloğlu 1965’de İstanbul’da doğdu. 1984’de Galatasaray Lisesi’ni, 1990’da Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirdi. Yüksek Lisans ve Doktorasını Mimar Sinan Üniversitesi’nde Sosyoloji alanında hocası felsefeci Ömer Naci Soykan danışmanlığında yaptı. Lisans ve lisansüstü eğitimi esnasında uzun süre Fransızca turist rehberliği yaptı. Memleketin büyük bir bölümünü gezdi. Frankfurt Goethe Üniversitesi’nde (1998), Paris VIII Üniversitesi’nde (2002), Lizbon Üniversitesi’nde (2014), Strasbourg Üniversitesi’nde (2017-2018), Mainz Gutenberg Üniversitesi’nde (2018-2019) doktora sonrası araştırmalarda bulundu ve dersler verdi. Bu vesileler sayesinde dönem dönem Frankfurt, Paris, Lizbon, Strasbourg ve Mainz’da yaşadı. Türkiye’de Mimar Sinan, Marmara, İstanbul Bilgi, Yıldız Teknik, Galatasaray, Kırklareli, İstanbul ve Sakarya Üniversitelerinde dersler verdi. 2019’da üniversiteden emekli oldu. Okuryazarlığa devam ediyor. Mevcudu bulunan kitapları şöyledir: Frankfurt Okulu’nda Sanat ve Toplum (Say), Romantik Muamma (Ayrıntı), Benjamin (Derleme-Say), Benjaminia: Dil, Tarih ve Coğrafya (Ayrıntı), Modernleşmenin Zihniyet Dünyası: Bir Tanpınar Fetişizmi (Kadim), Zamanın İçinden Zamanın Dışından (Heretik). Poetik ve Politik: Bir Kültürel Çalışmalar Ansiklopedisi (Timaş).

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL