• Geri dön

  • 1.954 Görüntülenme

  • 728 Haber

  • 881 İşletme görüntülenme


Kaspersky Digital Footprint Intelligence ekibi, hizmet olarak dağıtılan kötü amaçlı yazılımların %58'ini fidye yazılımları oluşturduğunu açıkladı:

Kötü amaçlı yazılımların %58’i fidye yazılımı

Kaspersky Digital Footprint Intelligence ekibi, fidye yazılımlarının son yedi yılın en yaygın Hizmet Olarak Malware (MaaS) örneği olduğunu ortaya koyan yeni bir çalışma yayınladı. Çalışma, dark web ve diğer kaynaklar üzerinden dağıtılan 97 kötü amaçlı yazılım ailesi üzerinde yapılan araştırmaya dayanıyor. Araştırmacılar ayrıca siber suçluların saldırılarını gerçekleştirmek için genellikle bilgi hırsızlarını, botnetleri, yükleyicileri ve arka kapıları kiraladıklarını da tespit etti.

Hizmet olarak Kötü Amaçlı Yazılım (MaaS), siber saldırıları gerçekleştirmek için yazılım kiralamayı içeren yasadışı bir iş modelini simgeliyor. Genel olarak bu tür hizmetlerde müşterilere saldırıyı kontrol edebilecekleri kişisel bir hesap ve teknik destek sunuluyor. Bu da siber suçluların ihtiyaç duyduğu ilk uzmanlık eşiğini düşürüyor.

Fidye yazılımı en popüler hizmet olarak sunulan kötü amaçlı yazılım olacak

Kaspersky uzmanları, en popüler türleri belirlemek için çeşitli kötü amaçlı yazılım ailelerinin satışlarının yanı sıra darknet ve MaaS ile ilgili diğer kaynaklardaki yazışmaları, tartışmaları, gönderileri ve reklamları inceledi. Bunun sonucunda fidye yazılımlarının veya verileri şifreleyen ve şifre çözme için ödeme talep eden kötü amaçlı yazılımların ilk sırada yer aldığı ortaya çıktı. Bu yazılımlar 2015-2022 yılları arasında MaaS modeli altında dağıtılan tüm ailelerin %58'ini oluşturuyor. Fidye yazılımının popülaritesi, diğer kötü amaçlı yazılım türlerine göre daha kısa sürede daha yüksek kâr elde etme kabiliyetiyle ilişkili görünüyor.

Siber suçlular Hizmet Olarak Fidye Yazılımına (RaaS) ücretsiz olarak abone olabiliyor. Programa ortak olduklarında, saldırı gerçekleştikten sonra hizmet için ödeme yapıyorlar. Ödeme miktarı, kurbanlar tarafından ödenen fidyenin yüzdesine göre belirleniyor ve genellikle fidyenin %10 ila %40'ı arasında değişiyor. Bununla birlikte programa girmek çok da kolay değil ve bazı sıkı gereklilikleri yerine getirmeyi gerektiriyor.

Bilgi hırsızları, analize konu olan dönemde hizmet olarak dağıtılan kötü amaçlı yazılım ailelerinin %24'ünü oluşturuyordu. Bunlar kimlik bilgileri, şifreler, banka kartları ve hesapları, tarayıcı geçmişi, kripto cüzdan verileri ve daha fazlası gibi verileri çalmak için tasarlanmış kötü amaçlı programlardan oluşuyor.

Infostealer tarafından sunulan hizmetler abonelik modeliyle ödeniyor ve aylık 100 ila 300 ABD doları arasında fiyatlandırılıyor. Örneğin Şubat 2023'ün başlarında kullanımdan kaldırılan Raccoon Stealer aylık 275 ABD doları veya haftalık 150 ABD doları karşılığında satın alınabiliyordu. Rakibi RedLine'ın aylık fiyatı 150 ABD dolarına karışık geliyor ve operatörleri tarafından Darknet'te yayınlanan bilgilere göre 900 ABD doları karşılığında ömür boyu lisans satın alma seçeneği de mevcut. Saldırganlar ayrıca ekstra ücret karşılığında ek hizmetlerden de faydalanabiliyor.

Hizmet olarak satılan kötü amaçlı yazılım ailelerinin %18'inin botnet, yükleyici ve arka kapı olduğu kanıtlanmış durumda. Bu tehditler genellikle ortak bir hedefe sahip oldukları için tek bir grupta birleştiriliyor ve kurbanın cihazına başka kötü amaçlı yazılımlar yüklemeyi ve çalıştırmayı amaçlıyor. Kaspersky Dijital Ayak izi Analisti Alexander Zabrovsky, "Örneğin Matanbuchus yükleyicisinin fiyatı zaman içinde değişme eğiliminde. İçinde bulunduğumuz yılın Haziran ayındaki fiyatı aylık 4 bin 900 ABD dolarından başlıyor. Bu tür kötü amaçlı yazılımların maliyeti bilgi hırsızlarından daha pahalı. Örneğin kötü amaçlı kodun kendisi daha karmaşık ve operatör tüm altyapıyı sağlıyor. Yani hizmeti satın alanların kurşun geçirmez barındırma hizmetleri için fazladan ödeme yapmasına gerek kalmıyor. Matanbuchus'un abone sayısının çok sınırlı olması, saldırganların daha uzun süre tespit edilmeden kalmasına olanak tanıyor" diyor.

MaaS bileşenleri ve kötü niyetlilerin hiyerarşisi

MaaS platformlarını işleten siber suçlular genellikle operatör olarak adlandırılırken, bu hizmetleri satın alanlar ise iştirakçi olarak isimlendiriliyor. İştirakçiler operatörlerle bir anlaşma yaptıktan sonra, bağlı kuruluşlar komuta ve kontrol (C2) panelleri, benzersiz kötü amaçlı yazılım örneklerinin hızlı bir şekilde oluşturulmasına yönelik programlar, kötü amaçlı yazılım ve arayüz yükseltmeleri, destek, talimatlar ve barındırma gibi MaaS'ın gerekli tüm bileşenlerine erişim elde ediyorlar. Paneller, saldırganların virüs bulaşmış makinelerin faaliyetlerini kontrol ve koordine etmelerini sağlayan önemli bir bileşeni oluşturuyor. Bu sayede örneğin siber suçlular veri sızdırabiliyor, kurbanla pazarlık yapabiliyor, destek hizmetleriyle iletişime geçebiliyor, benzersiz kötü amaçlı yazılım örnekleri oluşturabiliyor ve bunlardan çok daha fazlasını yapabiliyor.

Infostealers gibi bazı MaaS türleri, iştirakçilerin kendi ekiplerini oluşturmalarına olanak tanıyor. Bu gibi ekiplerin üyelerine tacir deniyor. Bunlar karı artırmak ve iştiraklerden faiz, ikramiye ve diğer ödemeleri almak için kötü amaçlı yazılım dağıtan siber suçlulardan oluşuyor. Tacirlerin komuta kontrol paneline veya diğer araçlara erişimi bulunmuyor. Tek amaçları kötü amaçlı yazılımın yayılmasını artırmaktan ibaret. Çoğu zaman bunu YouTube hesapları ve diğer web sitelerindeki yasal programları hacklemek için ellerindeki örnekleri gizleyerek başarıyorlar.

Infostealer tarafından bilgi hırsızlığını yaymak için kullanılan bir video örneği

Alexander Zabrovsky, şunları ekliyor: "Siber suçlular, kötü amaçlı yazılımlar ve çalıntı veriler de dahil olmak üzere yasadışı mal ve hizmetlerin ticaretini internetin gölge segmentleri üzerinden aktif olarak sürdürüyor. Şirketler bu pazarın nasıl yapılandırıldığını anlayarak potansiyel saldırganların yöntemleri ve motivasyonları hakkında bilgi sahibi olabilirler. Bu bilgilerle donanmış halde siber suç faaliyetlerini tespit edip izleyerek, bilgi akışını takip ederek ve ortaya çıkan tehditler ve trendler hakkında güncel bilgiler edinerek işletmelerin siber saldırıları önleyen daha etkili stratejiler geliştirmelerine yardımcı olabiliriz."

Securelist'te Hizmet Olarak Malware'in çalışma yöntemleri hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Kuruluşunuzu ilgili tehditlerden korumak için Kaspersky uzmanları ayrıca şunları öneriyor:

• Saldırganların güvenlik açıklarından yararlanarak ağınıza sızmasını önlemek için kullandığınız tüm cihazlardaki yazılımları her zaman güncel tutun. Yeni güvenlik açıkları için yamaları mümkün olan en kısa sürede yükleyin. Bunları indirip uyguladıktan sonra tehdit aktörleri artık güvenlik açığını kötüye kullanamaz.
• Tehdit aktörleri tarafından kullanılan gerçek TTP'lerden haberdar olmak için en son Tehdit İstihbaratı bilgilerini kullanın.
• Kaspersky Dijital Ayak İzi İstihbaratını kullanarak, güvenlik analistlerinin saldırganların şirket kaynaklarına dair bakışını ve kullanabilecekleri potansiyel saldırı vektörlerini hızla keşfetmelerine yardımcı olun. Bu aynı zamanda savunmanızı buna göre ayarlamanıza veya karşı koyma ve ortadan kaldırma önlemlerini zamanında almak için siber suçlulardan gelen mevcut tehditler hakkında farkındalık edinmenize yardımcı olur.
• Bir saldırıyla karşı karşıya kalırsanız, Kaspersky Olay Müdahale hizmeti yanıt vermenize ve sonuçları en aza indirmenize yardımcı olur. Bu hizmet özellikle güvenliği ihlal edilmiş noktaları belirleyebilir ve altyapıyı gelecekte benzer saldırılardan koruyabilir.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL