• Geri dön

  • 186 Görüntülenme

  • 747 Haber

  • 881 İşletme görüntülenme


Kaspersky, 2022 ve 2023 yıllarının ikinci yarısına ait yeni Sürdürülebilirlik raporunda, şirketin ilgili dönemdeki sürdürülebilir kalkınma girişimlerinin ve projelerinin temel sonuçlarını açıkladı. Rapor, şirketin ESG öncelikleri olarak belirlediği beş stratejik alanı kapsıyor: Daha güvenli siber dünya, geleceğin teknolojisi, daha güvenli gezegen, insanların güçlendirilmesi, etik ve şeffaflık.

Daha güvenli bir dünya inşa etme misyonunu 25 yılı aşkın süredir sürdüren Kaspersky, yalnızca siber koruma teknolojileri üreterek değil, aynı zamanda çok sayıda ESG projesine yatırım yaparak daha sürdürülebilir bir dünya yaratılmasına aktif olarak katkıda bulunuyor. Kaspersky, 2023 yılında şirketin uluslararası GRI ve SASB standartlarına uygun olarak hazırlanan ilk Sürdürülebilirlik raporunu paylaştı.

Daha güvenli siber dünyayı inşa etmek

Kaspersky, birinci sınıf güvenlik çözümleri ve hizmetleriyle tehditlerle mücadele ederek siber dirençli bir geleceğin şekillendirilmesinde önemli rol oynuyor. 200'den fazla ülke ve bölgede faaliyet gösteren Kaspersky, dünyanın dört bir yanından gerçek zamanlı istihbarat toplayarak tehdit ortamındaki çeşitli güvenlik sorunlarıyla mücadele ediyor. Bu çabalar, her gün 411 bin yeni zararlı dosyanın tespit edilmesiyle sonuçlanıyor. Kaspersky, raporlama döneminde 437 milyondan fazla siber saldırıyı önlediğini açıkladı.

Her büyüklükteki işletme için en ciddi tehditlerden birini fidye yazılımları oluşturuyor. Kurumları bu acil tehditten korumak için Kaspersky uzmanları, 2022 ve 2023'ün ikinci yarısında 43 yeni fidye yazılımı ailesi ve bunlar üzerinde 23 binden fazla değişiklik keşfetti. Sadece 2023 yılında siber suçlular, 53 bini kurumsal ve 6 bini küçük ve orta ölçekli işletmelerle ilişkili olmak üzere binlerce kullanıcıyı saldırılarında hedef aldı.

Kaspersky araştırmacıları, kurbanlarını kişisel cihazları üzerinden gizlice izlemek için kullanılan programlar olan stalkerware (takip yazılımı) saldırılarının sayısında da sürekli bir artış olduğunu tespit etti. Kaspersky güvenlik çözümleri bu yönde dünya çapındaki kullanıcılara yönelik 31 binden fazla saldırıyı kayıt altına aldı. Bu tür saldırıların kurbanlarını çoğunlukla taciz içeren ilişkiler yaşayan kadınlar oluşturuyor. Kaspersky, dünyanın dört bir yanındaki kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, sektör uzmanları, araştırma şirketleri ve devlet kurumlarıyla iş birliği yaparak siber taciz sorununu ele almak için çalışıyor.

Geleceğin teknolojisini uyarlamak

Kaspersky, dünya çapındaki kurumları ve kullanıcıları siber tehditlere karşı korumanın yanı sıra, BT sektöründe Siber Bağışıklık yaklaşımına öncülük ederek siber esneklik çağına doğru önemli bir adım daha attı. Kaspersky, uzun yıllara dayanan başarılı deneyiminden yararlanarak, tasarım gereği güvenli olan siber-fiziksel sistemler yaratıyor. Bunlar ek siber güvenlik yazılımına veya koruma araçlarını yönetmeye gerek kalmadan doğası gereği güvenli ve emniyetli bir ortam sunuyor. Raporlama döneminde KasperskyOS üzerinde çalışan iki Kaspersky çözümü, Kaspersky Secure Remote Workspace ve Kaspersky Automotive Secure Gateway, 2022 yılında Çin'de düzenlenen Dünya İnternet Konferansında ödül aldı.

İnovasyon bir şirketin büyümesinde çok önemli bir unsur olduğundan, Kaspersky sürekli olarak yeni uzun vadeli siber güvenlik teknolojileri geliştirmeye odaklanıyor ve ilgili alanlarda patent başvuruları yapıyor. Kaspersky, 2022-2023 raporlama dönemindeki buluşları için 231 patent aldı. Şirket ayrıca ürünlerini geliştirirken açık kaynak hareketinin gelişimine aktif olarak katkıda bulunuyor. Sadece 2022-2023 döneminde Kaspersky, tüm geliştirici topluluğunun teknolojilerine erişmesini sağlayan 20 açık kaynak projesi yayınladı.

Çevresel etkinin azaltılması

Ürünlerin ambalajı, dünya çapında üretilen toplam atığın yaklaşık %40'ını oluşturuyor. Kaspersky, piyasaya sürdüğü fiziksel ürünlerin sayısını azalttı ve artan sayıda bölgede çevrimiçi lisans satışına geçti. Raporlama döneminde Kaspersky'nin B2C satışlarında kutulu ürünlerin payı %11'den %7'ye düştü. Aynı zamanda elektronik lisansların ve POSA kartlarının küresel satışlardaki payı %40'a yaklaştı ve bu oran gelecekte de artacak. Çevresel ayak izini en aza indirmek için plastik ambalaj üretimini azaltmaya daha fazla katkıda bulunmak amacıyla Kaspersky, Ağustos 2023'te müşterilerini ürünlerini perakende mağazalarından satın almak yerine çevrimiçi olarak e-satın almaya teşvik etmek için "Perakendeden aboneliğe" projesini başlattı.

Kaspersky siber güvenlik ürünleri, atmosfere karbondioksit salınımının azaltılmasına da katkıda bulunuyor. Kaspersky çözümleri, 2022'de siber suçluların sızdıkları cihazların bilgi işlem kaynaklarından yararlanarak yaptıkları madenciliği gizlemeye yönelik çabalarını açığa çıkaran 200 milyondan fazla girişim tespit etti. Bu tehditler önemli miktarda elektrik tüketiyor. Kaspersky, bireyleri gizli madencilikten koruyarak sera gazı emisyonlarının azaltılmasına katkıda bulunuyor ve böylece atmosfere 3 bin tona kadar karbondioksit kirliliğini önlüyor. Bu, 652 otomobilin yıllık emisyonuna denk.

İnsanları güçlendirmek

Şirket, çalışanlarının hem mesleki hem de kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla tüm çalışanlarına kurum içi ve kurum dışı eğitim olanakları sunuyor. İş, satış veya kişisel becerilerini geliştirmek için kurslara kaydolmalarını, yabancı dil öğrenmelerini ve kurum dışı eğitim kurslarına ve etkinliklerine katılmak için başvuruda bulunmalarını sağlıyor.

Çalışanların gelişim fırsatlarını daha da genişletmek amacıyla, şirketin 2023 yılında eğitim ve gelişim harcamaları bir önceki yıla göre %13,5 oranında artırıldı.

Kaspersky, 2022'deki Uluslararası Engelliler Günü vesilesiyle, şirketin engelli çalışanlarının mesleki ve kişisel gelişimine adanmış, istihdama dahil olma konusunu vurgulamayı amaçlayan "Zorladığımız Sınırlar" adlı şirket içi bir proje başlattı. 2023 yılında proje, Kaspersky'nin engelli iş arkadaşlarının ve engelli çocuk yetiştirenlerin yeni hikayelerini içeren bir Kaspersky web sitesi oluşturularak daha da geliştirildi ve insanlara karşılıklı desteğin değerini hatırlatmak için açık diyaloğu teşvik etti. Böylece proje ilk kez halka açık hale getirildi ve karşılıklı desteğin önemini vurgulamak için açık bir platforma dönüştü.

Farkındalık sahibi nesiller yetiştirmek

Sadece bireyleri siber tehditlere karşı korumak değil, aynı zamanda yeni nesil güvenli çevrimiçi kullanıcıları eğitmek ve güçlendirmek de çok önemli. Kurslar ve atölye çalışmaları sunan ve Kaspersky uzmanlığını paylaşan bir eğitim projesi olan Kaspersky Academy, 2022-2023 yılları arasında dünyanın dört bir yanından 8 binden fazla öğrenciye eğitim verdi. Çok sayıda üniversite Kaspersky Academy Alliance adlı özel programa katılarak Kaspersky'nin uzmanlığını ve en son teknolojileri öğrenci eğitimine entegre etti. 2023 yılında Suudi Arabistan'daki öğrenciler için Cyber Generation eğitim programı başlatıldı ve 90'dan fazla yetenekli genç bu programa katıldı. İlk üçe giren öğrencilere Kaspersky'nin Suudi Arabistan'da yeni açılan ofisinde staj imkanı sunuldu.

Şirketin genç neslin refahını ve gelişimini destekleyecek bir dijital ortamı teşvik etme çabalarını hızlandıran Kaspersky, Asya-Pasifik bölgesinden başlayarak küresel Çocukların Siber Dayanıklılık Projesi'ni başlattı. Girişim kapsamında bir dizi atölye çalışması, seminer, panel ve interaktif eğitim oturumları aracılığıyla, çeşitli ülkelerdeki 120'den fazla akademik kurumdan yaklaşık bin eğitimciye ve öğrenciye olumlu yönde katkı sağlandı. Çok paydaşlı bir girişim olan Kaspersky, çocukların dijital dayanıklılık geliştirmelerine yardımcı olmak için HEAD Foundation, Coalition Against Bullying for Children & Youth (CABCY), ISAC Foundation, kamu kurumları ve devlet okullarıyla iş birliği yaptı.

Şirket uzmanları, ebeveynlerin gelişen tehdit ortamında çocuklarını siber güvenlikle tanıştırmalarına yardımcı olmak için, çocuklara dolandırıcıların hilelerini nasıl tanıyacaklarını ve çevrimiçi ortamda güvende kalmanın önemini öğreten eğlenceli ve etkileşimli bir kitap olan ilk Kaspersky Siber Güvenlik Alfabesini tanıttı.

Açık ve şeffaf olmak


Raporlama dönemi boyunca Kaspersky Global Şeffaflık Girişimi beşinci yıl dönümünü kutladı ve Suudi Arabistan ve Ruanda'da açılan Kaspersky Şeffaflık Merkezleri ile Orta Doğu ve Afrika'ya ulaşarak gelişimini sürdürdü. 2022'nin ikinci yarısından 2023'e kadar İtalya ve Hollanda'da da Şeffaflık Merkezleri açıldı ve güvenilir iş ortaklarının şirketin kodunu, yazılım güncellemelerini ve tehdit tespit kurallarını gözden geçirmesi için ziyaret edilebilecek tesisler olarak hizmet verdi. Ekim 2023'te Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde düzenlenen İnternet Yönetişim Forumunda Kaspersky, GTI çerçevesinde oluşturulan makine öğrenimi tabanlı sistemlerin geliştirilmesi ve kullanılmasına yönelik etik ilkelerini de sundu. Bu ve diğer gelişmeler özel hazırlanan GTI web sayfasında yer alıyor.

Kaspersky ESG ve Sürdürülebilirlik Başkanı Maria Losyukova, şunları söyledi: "Sürdürülebilirlik, işletmelerin sosyal açıdan bilinçli ve sağlıklı kararlar almasına yardımcı olan, yatırımcıların, devlet kurumlarının ve müşterilerin güvenini kazanan temel bir unsurdur. Kaspersky olarak, bugünkü eylemlerimizin yarının dünyası üzerinde derin bir etkisi olduğunu biliyoruz. Bu nedenle kendimizi yalnızca siber riskleri azaltmaya değil, aynı zamanda işbirliği, inovasyon ve sorumlu iş uygulamaları yoluyla herkes için daha iyi bir geleceği teşvik ederek olumlu bir değişim yaratmaya adadık."

Raporun tamamına https://esg.kaspersky.com/en adresinden ulaşabilirsiniz.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL