• Geri dön

  • 1.352 Görüntülenme

  • 728 Haber

  • 881 İşletme görüntülenme


Kaspersky, çalışanların bireysel değerlendirme taleplerini hedef alan zararlı bir kimlik avı dolandırıcılığını keşfetti: “Dolandırıcıların hedefi, şirketin hassas bilgilerini çalmak”

Kaspersky, çalışanları hedef alarak kurumsal sistemler için tehdit oluşturan yeni bir kimlik avı planını ortaya çıkardı. Söz konusu aldatma yöntemi, kendisini insan kaynakları departmanlarından gelen bir bireysel değerlendirme formu olarak sunuyor. Esas amacı ise şirketin hassas bilgilerini çalmak.

Büyük kurumların çalışanları kariyer hedeflerini, ilgi alanlarını veya iş tanımının ötesindeki başarılarıyla ilgili düşüncelerini nadiren paylaşır. Genel olarak bu tür konuşmalar yılda yalnızca bir kez, performans değerlendirmeleri döneminde gerçekleşir. Oysa pek çok çalışan yönetimle iletişim kurmak için daha fazla fırsata sahip olmak ister. Böyle olunca da kendilerini bireysel değerlendirme için davet eden bir e-posta geldiğinde, özellikle de söz konusu e-posta bunun zorunlu olduğunun altını çiziyorsa genellikle tereddüt etmeden bu fırsatı değerlendirme yoluna giderler.

Siber suçlular, bu durumu en son spear-phishing kampanyalarında istismar etme yoluna gittiler. Söz konusu dolandırıcılık yönteminde siber suçlular, insan kaynakları departmanlarından geliyormuş gibi görünecek şekilde hazırlanmış ikna edici e-postaları şirket çalışanlara gönderiyor. Bu e-postalar, çalışanların yöneticileriyle iletişim kurmasının bir yolu olarak bir kişisel değerlendirme formu eşliğinde sunuyor.

Elbette ki dikkatli bakan bir gözün aldatmaya yönelik bu e-postalarda yer alan kimlik avı saldırısının bazı açık işaretini görmesi mümkün. İlk olarak, gönderenin e-posta adresi şirketin e-posta adresiyle aynı değil. Bu da en başından şüphe uyandırıyor. İkinci olarak, gönderilen e-posta ekteki formu herkesin gün sonuna kadar doldurması gerektiği konusunda ısrarcı bir dil sergiliyor ki, bu da dolandırıcıların aciliyet hissi yaratmak için kullandıkları yaygın bir taktik. Alıcılar e-postadaki bağlantıya tıkladıklarında başta zararsız görünen sorularla karşılaşıyorlar. Ancak dolandırıcılığın gerçek doğası, kurbanın e-posta adresini, şifresini ve şifre onayını isteyen son üç soruda ortaya çıkıyor.

Bu yaklaşım kurbanları hazırlıksız yakalıyor, çünkü hassas bilgiler sürecin sonuna doğru isteniyor. Tespit edilmekten daha da kaçınmak için dolandırıcılar "şifre" kelimesini gizleyerek kafa karışıklığını artırıyor.

Kaspersky Güvenlik Uzmanı Roman Dedenok, "Şirket çalışanlarını, özellikle İK’dan gelmiş gibi görünen bu tür e-postaları açarken dikkatli olmaya çağırıyoruz. Verileri korumak adına, istenmeyen bireysel değerlendirme taleplerinin gerçekliğini doğrudan İK departmanlarıyla doğrulamak çok önemlidir" diyor.

Kaspersky Daily'de kimlik avı kampanyası hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Verilerinizi kimlik avı saldırılarından ve sızıntılardan korumak için Kaspersky uzmanları şunları öneriyor:

• Bilinmeyen göndericilerden gelen mesajlara karşı dikkatli olun. Kimlik avı saldırıları genellikle bilinmeyen veya şüpheli görünen göndericilerden gelir. Tanımadığınız bir kullanıcıdan veya numaradan mesaj alırsanız, içeriğindeki herhangi bir bağlantıya tıklamayın veya kişisel bilgilerinizi vermeyin.
• Güçlü parolaları tercih edin. Tüm mesajlaşma uygulaması hesaplarınız için benzersiz parolalar kullanın. Aynı parolayı birden fazla hesapta kullanmaktan kaçının. Güçlü parolalar oluşturmak ve saklamak için Kaspersky Password Manager gibi bir parola yöneticisi kullanabilirsiniz..
• Bağlantıların gerçekliğini doğrulayın. Herhangi bir bağlantıya tıklamadan önce gerçekten resmi olup olmadıklarını kontrol edin. Dolandırıcılar genellikle gerçek web sitelerine benzeyen sahte web siteleri oluşturur. Bu nedenle herhangi bir oturum açma kimlik bilgisi veya diğer hassas bilgileri girmeden önce URL'yi iki kez kontrol etmek önemlidir.
• İki faktörlü kimlik doğrulama kullanın. Hesabınıza ekstra bir güvenlik katmanı eklemek yetkisiz erişimi önlemeye yardımcı olabilir. Hesabınıza yalnızca sizin erişebilmenizi sağlamak için mesajlaşma uygulamanızda iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirin.
• Güvenlik çözümlerinden yardım alın. Güvenilir bir güvenlik çözümü, cihazlarınızı çeşitli tehdit türlerine karşı koruyacaktır. Kaspersky Premium her türlü dolandırıcılığı önler ve verilerinizi güvende tutar.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL