• Geri dön

  • 4.664 Görüntülenme

  • 724 Haber

  • 881 İşletme görüntülenme


Kaspersky’nin Mayıs 2020’de Türkiye’de engellediği tehditler üzerine yaptığı analizde, 50.925 kullanıcının istenmeyen anlık bildirimlere maruz kaldığı görüldü. Ülkede mayıs ayında toplam 390.268 anlık bildirimin gösterilmesi engellendi.

İstenmeyen bildirimler zararlı yazılım olarak nitelendirilemeseler de teknik açıdan istenmeyen nesneler şeklinde tanımlanıyor. Aslen kullanıcılara son haberleri hızla iletmek için tasarlanan bu araçlar günümüzde web sitesi ziyaretçilerinin cihazlarını istenmeyen reklamlarla ve tehlikeli web sitelerine yönlendiren bağlantılarla dolduruyor. Bunun için çeşitli yollarla kullanıcıların anlık bildirimlere abone olması sağlanıyor. Örneğin, kullanıcının yaptığı başka bir işlem abonelik onayı olarak kabul ediliyor. Kullanıcılar bu şekilde farkında olmadan reklamlara abone oluyor, kaynağını bilmedikleri rahatsız edici mesajlara maruz kalıp bunlardan kurtulamıyor.

Konu hakkında konuşan Kaspersky Güvenlik Uzmanı Artem Lebedev, saldırıya uğrayan kullanıcı sayısının yüksek olmasını tüm dünyada görülen bir trendin parçası olarak yorumlayarak şunları söyledi: “Zararlı yazılım olarak sınıflandırılamayan ve ‘gri bölgede’ kalan bu istenmeyen programların daha sık kullanıldığını görüyoruz. 2015’ten bu yana, tespit edilen istenmeyen anlık bildirimlerin sayısı sürekli artıyor. Bazı ülkelerde bu sayı on binlere varıyor. Bu tehdit yeni olarak kabul edilebilir. İyi haber ise bu tehditten kurtulmanın kolay olması. Kullanıcılar kodlama becerisine gerek duymadan, tarayıcı ayarlarına erişerek veya cihazlarına bir güvenlik çözümü kurarak bunları engelleyebiliyor.”

Sinir bozucu bildirimler ve hileli reklamlardan kaçınmak isteyen kullanıcılar şu önerilerden yararlanabilir:

• Mümkünse popüler ve güvenilir web siteleri dışında tüm abonelik tekliflerini engelleyin. Sahte bir siteye yönlendirilmediğinizden emin olun.
• İstenmeyen aboneliklerden kaçınmak için bu özelliği tarayıcı ayarlarından kapatın.
• Tarayıcılardaki hileli anlık bildirimleri ve reklamları engelleyen, onaylanan abonelikleri silebilen ve kimlik avına karşı koruma sağlayan, Kaspersky Security Cloud gibi güvenilir bir güvenlik çözümü kullanın.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL