• Geri dön

  • 1.264 Görüntülenme

  • 728 Haber

  • 881 İşletme görüntülenme


Kaspersky, 2023 yılının 2. çeyreğinde Orta Doğu, Türkiye ve Afrika bölgesinde mobil cihazlara yönelik tehditlerin arttığını gösteren yeni bir rapor yayınladı:

“Mobil tehdit sayısı 2023'ün 2. Çeyreğinde, 2022'nin 2. çeyreğine göre %5 arttı”

Kaspersky, 2023 yılının 2. çeyreğinde mobil cihazlara yönelik tehditlerin arttığını gösteren mobil siber tehdit dinamikleri hakkında yeni bir rapor yayınladı. Kullanıcılar kişisel verilerini paylaşmak ve kurumsal ağlara bağlanmak için mobil cihazlarını giderek daha fazla kullanırken, özellikle Orta Doğu, Türkiye ve Afrika bölgesinde tespit edilen mobil tehdit sayısı 2023'ün 2. çeyreğinde 2022'nin 2. çeyreğine göre %5 arttı. Tespit edilen tüm tehditler Kaspersky mobil çözümleri tarafından engellendi.

Raporda yer alan tehdit istatistikleri, Android cihazlarda çalışan Kaspersky çözümlerinden geliyor. Android mobil işletim sistemi Orta Doğu, Afrika ve Türkiye'de baskın bir pazar payına sahip. Bununla birlikte Kaspersky tarafından ortaya çıkarılan Triangulation saldırısı örneğinde olduğu gibi Apple cihazları da siber tehditlere karşı tamamen bağışıklığa sahip değil, ancak işletim sistemi özellikleri nedeniyle izlenmesi zor.

Orta Doğu, Türkiye ve Afrika bölgesinde tespit edilen en yaygın mobil tehditler arasında reklam yazılımları ve mobil bankacılık tehditleri yer alıyor. İkinci çeyrekte, 2022'nin ikinci çeyreğine kıyasla bölgede tespit edilen reklam yazılımlarında önemli bir artış oldu. Bu artış Türkiye'de %49, Nijerya'da %94, Güney Afrika'da %27, Kenya'da %39, Orta Doğu'da %6 olarak gözlemlendi. Çevrimiçi bankacılık ve e-ödeme sistemleriyle ilgili verileri avlamak için kullanılan bankacılık Truva atları, mobil kullanıcılar için bir başka endişe verici tehdit haline geldi. Özellikle Türkiye'de 2023'ün 2. çeyreğinde tespit edilen Trojan-Banker oranlarında 2022'nin 2. çeyreğine kıyasla iki kat artış görüldü (%102).

Tehditlerin ayrıntılı analizi için Kaspersky tarafından hazırlanan rapora göz atabilirsiniz.

Kaspersky Kötü Amaçlı Yazılım Analisti Ekip Lideri Anton Kivva, şunları söyledi: "Orta Doğu, Türkiye ve Afrika bölgesinde akıllı telefonların ve mobil bankacılığın giderek daha fazla benimsenmesiyle birlikte, siber suçluların mobil cihazları hedef alma oranlarının daha da artacağını öngörebiliriz. Kimlik avı saldırılarında, mobil kötü amaçlı yazılımlarda ve yasal finansal hizmetler olarak gizlenmiş kötü amaçlı uygulamalarda da artış bekleyebiliriz. Siber suçlular, mobil kullanıcıları hassas bilgileri ifşa etmeleri veya kötü amaçlı içerik indirmeleri için kandırmak amacıyla SMS ile oltalama ve sesli oltalama gibi sosyal mühendislik tekniklerinden yararlanmaya devam edecek. Orta Doğu, Türkiye ve Afrika'daki bireyler ve kuruluşlar, mobil cihazlarını ve hassas verilerini korumak için güçlü antivirüs yazılımı, düzenli güncellemeler, kullanıcı eğitimi ve sosyal mühendislik taktiklerine karşı dikkatli olma gibi mobil siber güvenlik önlemlerine öncelik vermelidir."

Kaspersky, mobil tehditlerden korunmak için şunları öneriyor:

• Uygulamaları yalnızca Apple AppStore, Google Play veya Amazon Appstore gibi resmi mağazalardan indirin. Bu marketlerdeki uygulamalar %100 güvenli değildir, ancak en azından moderatörler tarafından kontrol edilirler ve bazı denetim sistemlerinden geçerler. Yani her uygulama bu mağazalara giremez. Bir uygulamanın işlevselliği hakkında herhangi bir olumsuz geri bildirim olup olmadığını görmek için kullanıcı yorumlarına bakın.
• Kullandığınız uygulamaların izinlerini kontrol edin. Özellikle Erişilebilirlik Hizmetleri gibi yüksek riskli izinler söz konusu olduğunda bir uygulamaya izin vermeden önce iyi düşünün.
• Kaspersky Premium gibi güvenilir bir mobil güvenlik çözümü, kötü amaçlı uygulamaları ve reklam yazılımlarını cihazınızda art niyetli davranışlar sergilemeye başlamadan önce tespit etmenize yardımcı olur.
• Güncellemeler kullanıma sunulduğunda işletim sisteminizi ve önemli uygulamalarınızı güncelleyin. Birçok güvenlik sorunu, yazılımların güncellenmiş sürümlerini yüklenerek çözülebilir.
• Kaspersky, mobil sektörü, özel siber güvenlik hizmetleri sunarak kullanıcılar için güvenlik de dahil olmak üzere her düzeyde siber korumayı güçlendirmeye çağırıyor. Kaspersky Consumer Business Alliances, şirketlerin müşterilerini Kaspersky'nin global desteği ve uzmanlığıyla destekleyerek eksiksiz siber güvenlik portföyleri sunmalarını sağlıyor.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL