• Geri dön

  • 3.687 Görüntülenme

  • 580 Haber

  • 1.930 İşletme görüntülenme


Amaç odaklı vizyonuyla enerji tüketimini azaltmayı hedefleyen Vodafone, veri merkezlerinin iklimlendirme altyapısını optimize etmek için Makine Öğrenmesi ve Yapay Zekâ teknolojilerini kullanıyor.

Veri merkezlerinde Yapay Zekâ Destekli Dijital Termal Yönetim Uygulaması ile iklimlendirme altyapısında %30 enerji tasarrufu sağlayan Vodafone, yılda 8 GWh’in üzerinde tasarruf elde etti.

Amaç odaklı vizyonu doğrultusunda tüm dünyada operasyonlarından kaynaklı çevresel etkisini yarıya indirmeyi hedefleyen Vodafone, Türkiye’de hayata geçirdiği enerji verimliliği uygulamalarına bir yenisini daha ekledi. Türkiye’de şebekesinin tamamında %100 yenilenebilir enerji kullanan ilk ve tek operatör olan Vodafone, veri merkezlerinin enerji tüketiminde ana etkenlerden biri olan iklimlendirme altyapısını optimize etmek için Makine Öğrenmesi ve Yapay Zekâ teknolojilerini kullanıyor. Veri merkezlerinde Yapay Zekâ Destekli Dijital Termal Yönetim Uygulaması’nı kullanan şirket, bu sayede Güç Kullanım Verimliliği (PUE) parametresini %10 iyileştirirken, iklimlendirme altyapısında %30 enerji tasarrufu sağlıyor. Vodafone, Yapay Zekâ ile yılda 8 GWh’in üzerinde tasarruf elde etti.

Thibaud Rerolle: “Enerjiyi en verimli şekilde kullanmayı hedefliyoruz”

Yeşil şebeke hedefiyle çalıştıklarını belirten Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Thibaud Rerolle, şunları söyledi:

“Vodafone olarak, 2025 hedeflerimiz doğrultusunda sera gazı emisyonlarımızı yarıya indirmek için teknolojiden en verimli şekilde yararlanmaya devam ediyoruz. Karbon ayak izimizi azaltmak için toplam enerji tüketimimizi düşürmeye ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaya odaklanıyoruz. Özellikle Makine Öğrenmesi ve Yapay Zekâ teknolojilerinden yaygın olarak faydalanıyoruz. Bu kapsamda, geleceğin önemli teknolojilerinden Yapay Zekâ Destekli Dijital Termal Yönetim Uygulaması’nı veri merkezlerimizde uzun süredir başarıyla kullanıyoruz. Bu uygulama sayesinde, iklimlendirme için kullandığımız enerji miktarında yıllık %30 oranında tasarruf sağlayabiliyoruz. Vodafone olarak, bir yandan mevcut altyapımızı geliştirirken, diğer yandan da dijitalleşme yolunda yeni teknolojileri uygulamaya devam edeceğiz.”

İklimlendirme altyapısına akıllı optimizasyon

Vodafone, Yapay Zekâ Destekli Dijital Termal Yönetim Uygulaması ile veri merkezlerinde iklimlendirme altyapısını ve ortam sıcaklığını takip ve kontrol edebiliyor. Makine Öğrenmesi ile ICT (Bilgi ve Komünikasyon Teknolojileri) sistemlerinin soğutma ihtiyaçlarını belirleyen şirket, iklimlendirme ünitelerinin en verimli aralıkta çalışmasını sağlıyor. Yapay Zekâ ile takip edilen sistem odalarında, ekipmanlar sürekli optimum sıcaklıkta tutularak iklimlendirme kaynaklı sorun yaşanmasının önüne geçiliyor. Diğer yandan, Yapay Zekâ ile yönetilen iklimlendirme altyapısıyla, sistem odalarında oluşabilecek ani soğutma ihtiyaçlarına öğrenilmiş makine algoritmaları sayesinde hızlı tepkiler verilerek veri merkezinin esnekliği artırılıyor.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL