• Geri dön

  • 3.128 Görüntülenme

  • 580 Haber

  • 1.930 İşletme görüntülenme


Vodafone’un, elektronik atık bilincini artırmak ve elektronik atıkların geri dönüşümünü teşvik etmek amacıyla hayata geçirdiği “Bu Atıklar Kod Yazıyor” projesi iş ortaklarının desteğiyle büyümeye devam ediyor. Son olarak Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu’nun (OSBÜK) da eklenmesiyle projeye destek veren kurumların sayısı 41’e çıktı. OSBÜK işbirliğiyle 14 ilde bulunan Organize Sanayi Bölgelerinde e-atık toplanacak.

Tüm dünyada 2025 yılına kadar operasyonlarından kaynaklı çevresel etkiyi yarıya indirmeyi hedefleyen Vodafone, Türkiye’de de çevresel ayakizini azaltmaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Vodafone, elektronik atıkların geri dönüşümünü teşvik etmek ve bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla başlattığı “Bu Atıklar Kod Yazıyor” projesini kurumsal paydaşlarının desteği ve katkılarıyla büyütmeye devam ediyor. Son olarak Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu’nun (OSBÜK) da eklenmesiyle projeye destek veren kurumların sayısı 41’e çıktı. OSBÜK işbirliğiyle Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Samsun, Tekirdağ olmak üzere toplam 14 ilde bulunan Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) proje pilot olarak uygulanmaya başladı.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, şunları söyledi:

“Amaç odaklı şirket olma hedefimiz doğrultusunda 2025 yılına kadar Vodafone Türkiye’nin toplam sera gazı salımımızı %50 azaltmayı ve elektronik atıkların %100’ünün geri dönüştürülmesini hedefliyoruz. Elektronik atıkların doğru şekilde geri dönüşümünü sağlamak ve bu konuda bilinç yaratmak üzere ‘Bu Atıklar Kod Yazıyor’ projesini hayata geçirdik. Topladığımız elektronik atıkların geri dönüşümünden elde edilen ekonomik gelirle okullara kodlama sınıfları açıyoruz. Bugüne kadar 7 ilde kodlama sınıfları açtık. Projemize OSBÜK’ün de destek vermesinden mutluluk duyuyoruz. OSBÜK işbirliğiyle projemizi ekosistemimizde yaygınlaştırmaya devam ederek Türkiye’nin farklı illerinde yeni kodlama sınıfları açmayı sürdüreceğiz. Projemize sağladıkları katkı için OSBÜK yönetimine teşekkür ediyoruz. Herkes için daha iyi bir gelecek hedefiyle sürdürülebilirlik alanında değer yaratan çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.”

OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü ise şunları söyledi:

“Proje, Adana Hacı Sabancı OSB, Antalya OSB, ASO 2 ve 3. OSB, Bursa Nilüfer OSB, Denizli OSB, Diyarbakır OSB, Gaziantep OSB, İstanbul Beylikdüzü OSB, İzmir Menemen Plastik İhtisas OSB, Kayseri OSB, Kocaeli Gebze Dilovası OSB, Konya OSB, Samsun Merkez OSB ve Tekirdağ Ergene-2 OSB olmak üzere 14 OSB’mizde pilot olarak uygulanmaya başlandı. Bu OSB’lerimizden çalışmayan veya kullanım ömrünü tamamlamış elektrikli veya elektronik ürünler toplanarak, geri dönüşümle yeniden ekonomiye kazandırılacak. Bu geri dönüşümden elde edilen gelirle de, okullarımıza kodlama sınıfları kuracağız. İnşallah bu projeyi önümüzdeki dönem tüm OSB’lerimizde hayata geçirerek, hem çevremizin korunması hem de elektronik atıkların yeniden ekonomiye kazandırılması konusunda yeni bir süreç başlatmış olacağız. Bu süreçte işbirliği yaptığımız Vodafone ve tüm yöneticilerine teşekkür ediyorum.”

Akademi Çevre Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Işık ise şunları söyledi:

“Mayıs 2019’dan bu yana Vodafone’un çözüm ortağı olduğumuz Bu Atıklar Kod Yazıyor projesinde toplanan e-atıkları hem sosyal hem çevresel hem de ekonomik bir değere dönüştürdük. Bu projeyle birlikte Türkiye’nin önde gelen bir çok firmasıyla işbirliği yaparak büyük bir ekosistem yarattık. İklim değişikliği, döngüsel ekonomi, atık yönetimi gibi konularda yürüttüğümüz misyona paralel olarak geleceğin temsilcisi çocuklara ve toplumumuza katkı sağlamak da bizim için oldukça elzem. Bugüne kadar toplanan e-atıklarla 7 ilde 7 kodlama sınıfı açıldı. Önümüzdeki dönemde daha fazla e-atığın dönüşümü ile ülkemizin farklı illerinde kodlama sınıfları açılmasını temenni ediyorum.”

7 ilde kodlama sınıfı açıldı

Vodafone, eğitime destek olma ve çevresel etkisini azaltma hedeflerini harmanladığı “Bu Atıklar Kod Yazıyor” projesiyle, çalışanlarının ve iş ortaklarının evlerinden getirdiği elektronik atıkları topluyor ve lisanslı geri dönüşüm firması Akademi Çevre tarafından geri dönüştürülmesini sağlıyor. Geri dönüşümden elde edilen ekonomik gelirle, Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği işbirliğiyle yürütülen “Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında okullarda kodlama sınıfı kuruluyor.

Mayıs 2019’da başlatılan proje kapsamında bugüne kadar Mardin, Samsun, Adana, Gaziantep, Uşak, Bingöl ve Çanakkale’de kodlama sınıfları açıldı. Vodafone’un kurumsal çözümlerini tanıtmak üzere Türkiye’yi dolaşan Vodafone Business Dijitalleşme Tırı da gittiği şehirlerde elektronik atık toplayarak projeye katkı sağladı. 2020 yılından bu yana ise kurumsal iş ortakları ortakları Artıtel, Deloitte Türkiye, Hewlett Packard Enterprise, Karel Elektronik, KPMG Türkiye, Mikrolink, Ostim Organize Sanayi Bölgesi, Balkantürksiad, Uludağ İçecek, İnoksan, Özhan Marketler Zinciri, Penguen Gıda, Artofis Mobilya, Elyafteks, Matlı Yem, Elektroteks, HTS Metal Kalıp Otomotiv, Menejer Bilgisayar, Ballı Metal, Numeko Safety, Mavi Yeşil Danışmanlık, Deniz Tekstil, Yeşim Tekstil, OSBÜK, Üniteks Tekstil, Yavuzçehre Tekstil ve Barga Bayramoğlu Rüzgar Enerjisi Ürünleri projeye dahil oldu. Son olarak OSBÜK ile yapılan işbirliği çerçevesinde 14 Organize Sanayi Bölgesi’nde proje uygulamaya başlandı. Bu kurumlar İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Bursa, Denizli, Ordu, Kütahya, Batman, Tokat, Sakarya, Denizli, Diyarbakır, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Samsun, Tekirdağ ve Giresun’da bulunan ofis ve fabrikalarında 28 binden fazla çalışanın desteğiyle e-atık topluyor.

“Bu Atıklar Kod Yazıyor” projesinin kurumsal destekçisi olmak için surdurulebilirlik@vodafone.com adresinden iletişime geçilebiliyor.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL