• Geri dön

  • 1.080 Görüntülenme

  • 164 Haber

  • 830 İşletme görüntülenme


Koçtaş, yaşam alanlarına huzur verici bir atmosfer katan bitkilerin bakımı ile ilgili öneriler sunuyor. Sulama, toprak seçimi, bitkiyi doğru konuma yerleştirme, saksı değişimi gibi dikkat edilmesi gereken tüm detaylara Yaşayan Evler Blog’dan ulaşmak mümkün…

Koçtaş, yaşam alanlarına doğallık katan bitkilerin, gerekli dönemlerde saksı değişimlerinin nasıl yapılması gerektiği ile ilgili püf noktaları paylaşıyor.

Koçtaş uzmanları, bitkinin köklerinin saksıyı sarmaya başlamadan ve gövdesinin saksıya sığmayacak kadar büyümeden saksı değişimi yapılmasını öneriyor. Ayrıca saksı içerisindeki toprak da zamanla bitkinin ihtiyacı olan besin değerlerini kaybedebildiğinden bitkinin sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürebilmesi için toprak ve saksı değişiminin düzenli olarak yapılması büyük önem taşıyor.

Koçtaş uzmanları, genç bitkilerde her yıl, diğer bitkilerde ise her yıl ya da en fazla iki yılda bir saksı değişimi yapılmasının faydalı olduğunu belirtiyor. Bu sayede bitkilerin, ihtiyaçlarını karşılayabilecek verimlilikte toprağa sahip olmasına, rahat büyümesine ve bazı bitki hastalıklarından korunabilmesine de yardımcı olunabilir. Bunun dışında bitkiler saksı ve toprak değişimine ihtiyacı olduğunu farklı şekillerde gösterebilir. Bunlar arasında köklerin toprak yüzeyinden ya da drenaj deliğinden görülmesi, bitkinin her mevsimde olması gerektiğinden yavaş büyümesi, bitkinin gövdesinin ağır gelmesi ve saksının kolaylıkla devrilmesi, sulama sıklığının artması, bitkide ve toprakta kuruma görülmesi gibi belirtiler öncelikli olarak sıralanabilir.

Saksıyı değiştirmek için zemine bir örtü serdikten sonra saksısı ve toprağı değişecek bitkinin gövdesi işaret parmağı ile orta parmak arasına alınarak ve ters çevrilerek saksıdan çıkarılabilir. Saksıdan çıkarılan bitkideki toprağı ufalayarak fazla toprağı bitkinin köklerinden aldıktan sonra toprak dışına taşmış olan kökler ya da hasta kökler budanabilir. Saksının dibine zemin görünmeyene kadar yeni topraktan serpildikten sonra bitki saksının ortasına konumlandırılabilir. Yeni saksısında, varsa bitkinin sararmış yaprakları temizlenebilir ve son olarak can suyu verilerek ekim işlemi tamamlanabilir.

Saksı değişimi sırasında gerekli olan çeşitli boylarda saksılar, bitkinin besin ihtiyacına uygun toprak, drenaj sağlamak için çakıl taşları, eldiven, budama için küçük makas gibi ihtiyaç duyulacak tüm ürünlere Koçtaş’tan ulaşılabilir.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL