• Geri dön

  • 361 Görüntülenme

  • 196 Haber

  • 11.854 İşletme görüntülenme


Yaz mevsimi geride kalırken ve enerji maliyetleri de artarken, kışın nasıl tasarruflu ve etkili ısınılacağı sorusu akıllara gelmeye başladı. İklimlendirme sektörünün öncü markası Daikin, enerji tasarruflu ve çevreci ürünler sunarak kullanıcılarının üşümeden tasarruf etmesini sağlıyor. Daikin uzmanları, faturaların arttığı kış aylarında ısınma maliyetlerini aşağıya çekmenin yolları hakkında önemli ipuçları sunuyor.

İklimlendirme sektörünün öncü markası Daikin, kullanıcıların önümüzdeki soğuk günlerde konforlu ve verimli bir şekilde ısınmaları için ipuçları paylaşıyor. Daikin uzmanları, bakım ve doğru kullanımla faturaların yüzde 30’a kadar düşürülebileceğini vurguluyor.

KLİMALARLA TASARRUFLU ISINMAK MÜMKÜN

Sıcak yaz günlerinden soğuk günlere geçerken, klimalar da soğutma modundan ısıtma moduna geçiyor. Yeni nesil inverter teknolojisine sahip Daikin split klimalar, özellikle Ege ve Akdeniz gibi iklimsel avantajı olan bölgelerde kullanıcılara konforlu bir ısıtmayla birlikte tasarruf da sağlıyor. Isınma amaçlı klima kullanımında önemli noktalara dikkat çeken Daikin uzmanları, klima iç ünitesinin, bulunulan ortamın her noktasına sıcak havayı ulaştırabilecek bir konuma; kullanım ve montaj kılavuzlarında belirtilen kurallara uygun olacak şekilde monte edilmesi gerektiğini belirtiyor. Klima iç ünitesinin hava yönlendirilmesinin direkt pencere ve dış duvarlara doğru yapılmaması gerektiğini, gerekli hallerde pencerelerin perde ile kapatılarak ısı kayıplarının önlenebileceğini vurguluyor. Isınan hava yükselir prensibi ile klima hava kanatçıklarının ısıtma modunda hava akışı aşağı olacak şekilde konumlandırılmasının da etkili olacağı ifade ediliyor.

Kışın oda sıcaklığının 20-23 °C arasında tutulması hem konfor koşullarını sağlıyor hem de enerji tüketimini düşürüyor. Daikin uzmanları, oda sıcaklığındaki her bir derece artışının, elektrik tüketimini ortalama yüzde 6 oranında artırdığına dikkat çekiyor.

KOMBİ BAKIMINI ATLAMAYIN

Kombi bakımı, cihazın verimliliği ve enerji tüketimi noktasında önem arz eden bir konu. Uzmanlar tarafından gerçekleştirilen kombi bakımı sırasında öncelikle gaz ve hava karışım oranları kontrol ediliyor, gaz tüketim sorunları çözülüyor. Bunun yanı sıra fan fonksiyonlarının kontrolü ve temizliği de gerçekleştiriliyor. Yapılan ayarlar ile elektrik ve gaz sarfiyatı azaltılıyor ve enerji tasarrufu sağlanıyor. Cihazların yıllık bakımlarının aksatılmamalı gerekiyor. Uzmanlar, kombi bakımlarında ‘ucuz olsun’ düşüncesiyle yetkisiz servislerden hizmet almanın, kullanıcıya ilerleyen dönemlerde daha büyük masraflar çıkarabileceği konusunda uyarıyor.

25 CM BOŞLUK BIRAKIN

Yüksek verimlilik ve tasarruf üzerine odaklanan Daikin uzmanları, iç ortamlarda fiziksel olarak alınması gereken önlemlerin başında panel radyatörlerin doğru kullanımı olduğunun altını çiziyor. Radyatörlerle mobilyalar arasında en az 25 cm bozuk bırakılması gerektiğini söyleyen uzmanlar, radyatörler üzerinde çamaşır kurutulması, önlerinin kalın perdelerle kapatılması gibi adımlardan kaçınmak gerektiğini söylüyor.

YÜZDE 7’YE KADAR TASARRUF ETKİSİ

Uzmanlara göre, hassas kontrol cihazlarının (oda termostatı, dış hava duyargası vb.) kullanımı da verimliliği artırıyor. Bu cihazların kombilere entegrasyonu sayesinde, ideal oda sıcaklığının üzerine çıkılmasının ve fazla enerji tüketiminin önüne geçiliyor. Kombilerin temizliğinin yapılmasının yanı sıra; tekrar suyla doldurulduktan sonra ısı iletimini artıracak kimyasallarla takviye edilmesi ısı verimliliğini artırıyor. Ayrıca, verimi artırma amacıyla termostatik vana ve oda termostatı gibi aparatların edinilmesi de tasarrufa etki ediyor. Her 1 derece düşük oda sıcaklığı yüzde 7’ye kadar tasarruf etkisi sağlayabiliyor, bu da fatura bedellerini yüzde 30’a kadar düşürebiliyor. Evden çıkarken kombinin tamamen kapatılması yerine düşük sıcaklıkta bırakılması da, tasarruflu ısınmanın formüllerinden biri olarak gösteriliyor. Yoğuşmalı kombilerin kapatılmadan saat 40 °C’ye ayarlanarak kullanılması yoğuşma oranlarını maksimize etmektedir. Bu da cihazın en verimli şekilde çalışmasını sağlıyor.

SU BASINCINA DİKKAT EDİN

Kombide veya tesisatta su kaçağı olması durumunda kombiye su doldururken su basıncını 1.5 bardan fazla basılmaması gerekiyor. Bu orandan daha fazlası, kombi devreye girdiğinde suyun daha fazla genleşmesine neden oluyor. Bu durum genleşme tankının diyaframına zarar verebiliyor ve emniyet ventilinden gereksiz su boşaltmasına neden oluyor.

Kombiye su doldururken su basıncının 1.0 bardan az olması da, kombi devreye girdiğinde eşanjörde aşırı ısınmaya veya tesisatta hava kabarcıklarına neden olabiliyor. Tesisatta hava kabarcıklarının oluşması pompa pervanelerinin kırılmasına neden oluyor.Bu nedenle kombide su basıncını da takipte tutmak gerekiyor.

KOMBİ SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Uzmanlar, konvansiyonel denilen yoğuşmasız kombilerle yeni teknoloji yoğuşmalı kombiler arasında yüzde 30’lara varan enerji tasarruf farkı bulunduğuna dikkat çekiyor. Bu nedenle yoğuşmalı kombi kullanmak tasarruf açısından tüketiciyi öne geçiriyor.

Bununla birlikte yeni nesil akıllı teknoloji bir kombiyle, teknolojik bir tasarruf imkanı da sunuluyor. Örneğin Daikin’in NDJ Smart kombisi; ihtiyaca göre brülör gücünün ayarlanması sayesinde, cihazın DUR/KALK çalışması engelleniyor. Böylelikle ısıtma konforu artırılıyor, sistem kayıpları minimize ediliyor ve aynı zamanda, ateşleme esnasında ilave oluşabilecek zararlı madde emisyonları etkisizleştiriliyor. Daikin NDJ Smart kombilerde gaz adaptif sistem sayesinde hava-gaz yanma oranları otomatik ayarlanarak optimum yakıt kullanımı sağlanıyor ve önemli ölçüde tasarruf imkanı sunuyor. Daikin NDJ Smart kombilerde bulunan dahili online kablosuz termostat ile kombiyi uzaktan yönetme imkanı da sunuluyor. D-Sense akıllı kontrol cihazı ve mobil uygulaması ile kullanıcılar evde değilken kombilerini açıp kapatabiliyor, ortam sıcaklığını konforlarına göre ayarlayabiliyor. Her yerden Google Home asistant ve Android telefonlardan sesli komut ile kombiyi kontrol edebilirler böylece istedikleri kolay kontrol ve konfora sahip olabilirler.

Konum algılama özelliği ile önceden ayarlanan uzaklığa ulaşıldığında, kullanıcılar kombilerini otomatik olarak çalıştırabiliyor ya da kapatabiliyor. Açık pencere algılayıcı ile pencere açık unutulduğunda kombiyi kapatarak tüketiciyi uyarıyor. Aplikasyon üzerinden haftalık / günlük programlama yapılabildiği gibi gündüz, gece gibi modlarla hem konfor hem de tasarruf elde edilebiliyor. Dış hava sensörü olmadan akıllı uygulama sayesinde dış hava sıcaklığı kontrol ve takip edilebiliyor. Kullanıcılar aynı zamanda aplikasyon üzerinden kombinin çalışma performası ile ilgili alabilecekleri raporlama ile yüzde 30’a kadar ekstra tasarruf sağlayabiliyor.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL