• Geri dön

  • 1.739 Görüntülenme

  • 196 Haber

  • 11.849 İşletme görüntülenme


Covid-19 hastalığına neden olan koronavirüs, hava ile mi yayılır?
Bugüne kadar yapılan araştırmalar virüsün doğrudan hava ile bulaştığını kanıtlamış değildir. Hastalık öksürme, hapşırma, enfekte insanlarla konuşma ve 2 metre uzağa kadar sıçrayabilen damlacıklar ya da yüzeylere yerleşen virüs yoluyla bulaşıyor. Eğer enfekte olmayan bir kişi damlacıklara maruz kalırsa hastalığa yakalanma oranı yüksektir.

Küçük damlacıkların hava akımı ile daha uzun mesafeye ulaşabildiği söyleniyor. Bu nedenle bulunduğunuz ortamı hastalığın taşıyıcılarına karşı sürekli havalandırmanızı öneririz.

Covid-19’dan başka bir coronavirüsü (SARS-cov-1) örnek olarak ele alalım. Bu virüsün ortak iç mekan koşullarında, iç ortam havasında 3 saate kadar ve temizlenmeyen oda yüzeylerinde ise 2-3 güne kadar aktif kalabildiği gözlemlenmiştir. Bu nedenle ortamı daima havalandırmak ve detaylı yüzey temizliği yapmak çok önemlidir.

Ancak günümüzde salgın hastalığa neden olan Covid-19 virüsünün yukarıdaki gibi bir gözlemlenme ve test edilme durumu henüz söz konusu olmamıştır. Dolayısı ile Covid-19 hastalığının hava yolu ile bulaşması için rapor edilmiş bir kanıt yoktur.

Bu nedenle yapılan diğer çalışmalardan örnekle, alınabilecek en büyük önlemlerden birisi sürekli ortamı havalandırmaktır.

Coronavirüs split klima ile bulaşır mı?
Bugüne kadarki araştırmaların da gösterdiği üzere virüsün hava yoluyla bulaşımı kesinleşmediğinden ev tipi split klima da virüs taşır diyemeyiz.

Evde klima kullanmak güvenli mi?
Klimanızı iyi havalandırılmış bir ortamda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Havalandırma, iç ortam havasının, dışarıdan alınan taze hava ile değiştirilmesi yoluyla ortamdaki hava kirleticilerinin azaltılmasına yardımcı olur. İyi havalandırılmamış ortamda iyi bir iç hava kalitesi sağlanması oldukça zordur. Bu nedenle evinizi her saat başı 5-10 dakika havalandırmanızı öneriyoruz. Eğer odanızda karşılıklı iki farklı pencere var ise, her ikisini açmanız daha verimli bir hava akışı oluşturulmasına katkı sağlar. Klimanızı, havalandırmadan önce ve sonra kullanabilirsiniz. Evinizde veya ofisinizde açılan pencere yoksa, iç ortama taze hava seçeneği de sunabilen ürünleri tercih edebilirsiniz.
Mevcut karantina koşulları ve sosyal mesafe sebebiyle enfeksiyon taşıyan bir kişinin özel alanınız olan evinize gelme ihtimali oldukça düşük olduğundan klimanızı evinizde kullanmanız güvenlidir.

Ofisimde split klima kullanmak güvenli mi?

Bu daha çok nasıl bir ofisiniz olduğuna ve ofis çalışanları ile ziyaretçileri izlemek için ne gibi önlemler alındığına bağlıdır. Eğer hastalık taşımadığından haberdar olduğunuz, bildiğiniz insanlarla bir arada olduğunuz küçük bir ofiste iseniz, güvenlidir. Ancak ofisinize çok sayıda ziyaretçinin gelmesi durumunda büyük önlemler almanız gerekmektedir. Personel ve ziyaretçiler, dezenfektan ve maske gibi ekipmanları kullanarak, riski azaltmak için devlet tarafından sunulan yönergeleri takip etmek zorundadır.
Genel sosyal mesafe kurallarına ve temizlik özenine dikkat edilmediği sürece, ofise virüsün bulaşma olasılığı mevcuttur.

Ofiste split klima, merkezi sistem ürünler veya başka bir iklimlendirme ürün kullanımı iç ortamı havalandırmakla veya taze hava ile beslemekle desteklenmelidir. Çok kalabalık ortamlarda klimalar egzoz fanı ile, yeterli havalandırma ve taze hava sağlanarak kullanılabilir. Eğer açılır cam veya taze hava sunacak bir ünite yok ise, taze hava seçeneği sunabilen ve aynı zamanda güçlü hava temizleme filtresi bulunan split klimalar tercih edilebilir.

Restoranlarda ve mağazalarda split klima kullanılabilir mi?
Restoranlarda ve mağazalardaki ziyaretçi sayısı ve yoğunluğu oldukça yüksektir. Dolayısıyla buradaki bulaşmanın asıl kaynağı klima veya havalandırma ürünlerinden ziyade sosyal mesafe kurallarına ve hijyene dikkat edilmemesi nedeniyle olabilir. Bu nedenle bu ortamlarda direkt olarak klimalar bulaşmayı artırır diyemeyiz. Gerekli görülen yerlerde çalışma mekanları ve masalar sosyal mesafe kuralları uyarınca yeniden düzenlenmelidir. Çok kalabalık ortamlarda klimalar egzoz fanı ile, yeterli havalandırma ve taze hava sağlanarak kullanılabilir. Yine bu ortamlarda taze hava ile ortamı havalandırmak oldukça önemlidir.

Klimamı hangi sıcaklık ayarında kullanmalıyım?
Önerilen klima çalıştırma sıcaklığı 24 derece olup, dış ortamdaki hava sıcaklığına bağlı olarak 24-30 derece aralığında klimanızı kullanabilirsiniz. Bir odanın ısıtılması ve serinletilmesinin yanı sıra, o odanın hava temizliği ve nem oranı da oldukça önemlidir. Çok kuru veya çok nemli havalar sağlıksız bir iç ortam havasına neden olur. Bu nedenle odanızdaki bağıl nemin %40 ile %60 arasında olmasına dikkat ediniz.
Eğer bulunduğunuz ortam çok kuru ise odada bir kap içindeki su ile sağlanacak buhar ile bağıl nemin %40’ın altına düşmesi önlenebilir. Çok kuru ve çok nemli havalar da sağlıksız bir iç ortama neden olur. Ortamınızdaki ideal nem dengesini sağlamak için, hava temizliği ve taze hava özelliğinin yanı sıra, nem ayarı sağlayan split klimaları tercih edebilirsiniz.

Havalandırma nasıl olmalı?
Yaz kullanımında klimanın sağladığı soğuk hava sirkülasyonunun yanında, hafif açık bırakılmış pencerelerle havalandırma yapılması veya taze hava sunabilen ürünlerin tercih edilmesi içerideki havanın tahliye edilmesini kolaylaştırır.
Odanızı havalandırdıktan sonra klima kullanımınızda iç ünite filtresinden geçen hava dışarıdaki ve ortamdaki tozdan süzülerek iç ortama üflenecektir. Bu nedenle filtrelerinizin temizliğini kontrol etmenizi öneririz.
Ayrıca mutfak ve tuvalet yoluyla hava tahliyesi için fanların temizlenmiş ve çalışır durumda olması gerekmektedir.
Havalandırma yapmak konusunda koşullarınız yetersiz ise ve yeterince temiz havaya sahip olamıyorsanız, güçlü filtreleme yöntemlerine sahip hava temizleme cihazlarını tercih edebilirsiniz.

Alınması gereken diğer önlemler nelerdir?
Odanın iyi bir şekilde havalanabilmesi için, klima çalışmadığı zamanlarda pencere ve kapıları tamamen açık bırakın, ortamı havalandırın. Her saat başı, 5-10 dakikalık bir havalandırma yeterli olacaktır. Açılır pencereleriniz yok ise taze hava sunabilen ürünleri tercih etmeye özen gösterin. Klimalarınızın periyodik bakımlarını aksatmayın.

Özel hizmet/servis tavsiyesi?
Daima yetkili servislerden yararlanın. Daikin yetkili servisleri, sosyal mesafe kurallarını takip edip, kendisinin ve taşıdığı aletlerin hijyenine dikkat ederek, size sunacağı hizmeti özenle tamamlar.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL