• Geri dön

  • 272 Görüntülenme

  • 196 Haber

  • 11.854 İşletme görüntülenme


Yeni nesil inverter teknolojisine sahip Daikin split klimalar verimli bir soğutmanın yanı sıra verimli bir ısıtma performansıyla da hem konfor sağlıyor hem de bütçenizi koruyor. Kasım 2023 verilerine göre 12.000 BTU bir split klimanın mevsim geçişlerinde ısıtmada ortalama saatlik elektrik tüketimi 0,6036 kWh, günde 8 saat, aylık toplam 240 saat kullanıldığı durumda da aylık 145 kWh elektrik tüketimi gerçekleşiyor. Dolayısıyla bir günlük tüketim bedeli yaklaşık 10TL olurken aylık ısınma gideri sadece 300 TL olarak faturaya yansıyor.

Avrupa'da 50. yılını kutlayan ve Japonya'da 100. yılını kutlayacak olan iklimlendirme sektörünün öncü markası Daikin, enerji tasarruflu ve çevreci ürünleri ile yaklaşan soğuk günlerde kullanıcılarının üşümeden tasarruf etmesini sağlıyor. Yaklaşan soğuk günlerle artık klimalar soğutma modundan ısıtma moduna geçiş yapıyor. Genelde bir ortamı serinletmek için kullanmaya alışkın olduğumuz klimalar, sonbahar ve kış aylarında başta Ege ve Akdeniz bölgesi olmak üzere birçok lokasyonda ısıtma işleviyle de tercih ediliyor. Yapılan araştırmalardan elde edilen verilere göre; Türkiye genelindeki konutların yaklaşık yüzde 10’unda ısınma için klima tercih ediliyor. Bu oran İzmir’de yüzde 15 iken Antalya’da yüzde 65’e kadar çıkıyor.

Kasım 2023 verilerine göre, eğer 12.000 BTU gücünde bir split klima mevsim geçişlerinde ısıtma işleviyle kullanılırsa, ortalama olarak saatte 0,6036 kWh elektrik tüketiyor. Eğer günde 8 saat kullanım gerçekleşirse, aylık olarak toplam 240 saat kullanıma denk geliyor. Bu da aylık 145 kWh elektrik tüketimi anlamına geliyor. Dolayısıyla bir günlük tüketim bedeli yaklaşık 10 TL olurken aylık ısınma gideri sadece 300 TL olarak faturaya yansıyor.

Yenilikçi teknolojileriyle iklimlendirme sektöründe fark yaratan Daikin, tüketici dostu olan geniş ‘Inverter Split Klima’ ürün gamıyla, yüksek enerji maliyetlerine rağmen kış aylarında da kullanıcılarına hem konfor hem de tasarruf sağlamaya devam ediyor.

ISINMA AMAÇLI KLİMA ALIRKEN VE KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Daikin uzmanları, ısınma amaçlı klima kullanımında önemli noktalara da dikkat çekiyor.
İlk olarak ısıtılacak ortamın dış ortam sıcaklığına göre ısıtma kapasitesinin doğru hesaplanması gerektiği ve bu ihtiyacı karşılayabilecek doğru kapasitede bir ürün seçilmesi gerektiği belirtiliyor. İhtiyaçtan çok büyük ya da çok düşük kapasiteli klimalar tercih edilmemesi gerektiği ve bu konuda muhakkak yetkili servislerden keşif hizmeti alınması gerektiği ifade ediliyor. Konusunda uzman yetkili servislerin yapacağı keşifte; klima kapasitesi, tipi, dış ünite ve iç ünite yerleşimi, boru güzergahları gibi unsurlar tespit ediliyor ve en doğru çözüm müşterilere öneriliyor. Ayrıca klima seçiminde enerji sınıfı ısıtma modunda en az A+ verim sınıfı veya daha üzerine sunan yüksek verimli cihazların tercih edilmesi öneriliyor.

Klima iç ünitesinin, bulunulan ortamın her noktasına sıcak havayı ulaştırabilecek bir konuma; kullanım ve montaj kılavuzlarında belirtilen kurallara uygun olacak şekilde monte edilmesi gerektiği belirtiliyor. Uzmanlar, klima iç ünitesinin hava yönlendirilmesinin direkt pencere ve dış duvarlara doğru yapılmaması gerektiğini, gerekli hallerde pencerelerin perde ile kapatılarak ısı kayıplarının önlenebileceğini vurguluyor. Isınan hava yükselir prensibi ile klima hava kanatçıklarının ısıtma modunda hava akışı aşağı olacak şekilde konumlandırılmasının da etkili olacağı ifade ediliyor.

Klima dış ünitesinin ise montaj yerinin tespiti ile montajının mutlaka montaj kılavuzunda belirtilen kurallara uygun şekilde yetkilis servislerce yapılması gerekiyor. Uzmanlar, dış ünite etrafının açık olması gerektiğini, üfleme havası ile emiş havası için yeterli açık alan bırakılması gerektiğini belirtiyor. Karlı bölgelerde ise dış ünitenin kar birikiminden etkilenmeyecek yönde ve yüksekliğe monte edilmesi gerektiği ifade ediliyor.

Kışın oda sıcaklığının 20-23 °C arasında tutulması hem konfor koşullarını sağlıyor hem de enerji tüketimini düşürüyor. Daikin uzmanları, oda sıcaklığındaki her bir derece artışının, elektrik tüketimini ortalama yüzde 6 oranında artırdığına dikkat çekiyor.

Bununla birlikte düzenli klima bakımına dikkat çeken uzmanlar, klima iç ünitelerinin filtrelerinin düzenli olarak temizlenmesi gerektiğini, dış ünite serpantinlerin ise yılda en az bir kere temizlenmesi gerektiğini vurguluyor.

ENERJI FATURASINA YANSIMA DETAYLARI:
- Hesaplamalarda Daikin ‘Shira Eco 12.000btu/h’modeli ortalama iklim bölgesi değerleri baz alınmıştır. Ürün gamındaki diğer Daikin Inverter Split klimalar da benzer verimlilik değerlerine sahiptir.
-Kasım 2023 için elektrik tarifesi günlük 8 kWh’ın altı tüketimler için 1,50 TL/kWh, 8 kW üstü için tüketimler için 2,25 TL/kWh olarak baz alınmıştır.
- Klima hariç bir apartman dairesinin günlük elektrik tüketim ortalaması 7 kWh olarak kabul edilmiştir. Klimanın günlük tükettiği enerjinin 1 kWh’ini 8 kWh altı bedelden, kalanı 8 kWh üstü bedelden faturalanması durumundaki fatura tutarıdır.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL