• Geri dön

  • 1.394 Görüntülenme

  • 108 Haber

  • 137 İşletme görüntülenme


Sürdürülebilir Kalkınma Ancak Toplumsal Cinsiyet ve Fırsat Eşitliğiyle Mümkün

Farklı sektörlerde yer alan ve topluma rol model olan kadınlar, 13 Aralık’ta TÜRKONFED ve ZAFERSİFED desteğiyle, LAV ev sahipliğinde Kütahya Hezar Dinari Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Hayata Şekil Veren Kadınlar Konferansı”nda buluştu. Kadının toplumsal kalkınmadaki rolü, cinsiyet eşitsizliğinin önlenmesi yolunda atılacak adımlar, erkek egemen sektörlerde kadınların yeri gibi birçok konunun masaya yatırıldığı konferanstan, “Sürdürülebilir kalkınma ancak toplumsal cinsiyet ve fırsat eşitliğiyle mümkündür” mesajı çıktı.

Kütahya - Kütahya, 13 Aralık’ta çok önemli bir konferansa ev sahipliği yaptı. Bölgesel ve sektörel iş dünyası temsil örgütlerinin çatı kuruluşu olan Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Zafer Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ZAFERSİFED) desteğiyle, LAV sponsorluğunda Kütahya Hezar Dinari Kültür Merkezi’nde düzenlenen Hayata Şekil Veren Kadınlar Konferansı’nda, katılımcılar topluma rol model olan, başarılı kadınların ilham veren hikayelerinin yanı sıra özellikle iş hayatında cinsiyet eşitsizliğinin önlenmesi yolunda atılabilecek adımlara ilişkin çözüm önerilerini dinleme fırsatını yakaladı.

Kütahya Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi ve İş Dünyasında Kadın (İDK) Komisyonu Başkanı Reyhan Aktar ile ZAFERSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Aygül Gezer’in açılış konuşmaları ile başlayan konferans, özel oturum ve paneller ile devam etti. Kütahya Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin: “Türk kadını hem iş hem de aile hayatında çalışkan ve üretkendir”

Türk kadının her alanda çalışkan ve üretken olduğunu ifade eden Kütahya Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin açılış konuşmasında bazı önemli konuların altını çizdi: “Konfederasyonumuz hem ekonomik hem de kadınlarımızın iş gücü anlamında Türkiye’de örnek çalışmalar yapıyor; gelecek, hakların gelişimi ve demokrasi anlamında çok önemli bir misyon üstleniyor. Burada gerçekleştirdiğimiz bu toplantı da gelişime verdikleri önem ve değeri gösteriyor. Milli mücadelenin şekillendiği ve taçlandığı 30 Ağustos zaferinin kazanıldığı topraklarımızda, kadınlarımız Anadolu’nun her yerinde erkekle beraber yan yana inanılmaz bir mücadele örneği veriyor. Bunu gören Mustafa Kemal Atatürk sayesinde kadının haklarının verilmesi, eğitimdeki reformlar ve siyasi hakların kazanılması Türkiye’de önemli bir değişimdir. Şu an eksiklerimiz var ama geldiğimiz nokta küçümsenmemeli. Milli mücadeleyi kıt kaynaklarla sürdürmüş bir toplum bir şeyi başarmışsa, bugünkü bizlerin birikimi, eğitimi ve eğitimli kadınlarımızın birikimi bu sorunları aşacak güçtedir. Dolayısıyla gelecek adına karamsar olmaya kesinlikle gerek yok. Ümit ediyorum ki hem ekonomik anlamda hem sosyal anlamda tüm sorunlar aşılacaktır. Bu çalışmalarımızda kadınlarımızın yeni fikirler ve üretim anlamında yeni şeyler elde etmesi çok önemli. Kadınlarımızın olmadığı hiçbir yerde büyüyemeyiz, kalkınamayız. Kadınlarımızın sağduyusuna ihtiyaç var. Kadınlarımızın özel ve aile yaşamlarında bir sorun yoksa muhakkak çalışma hayatında olmalılar. Kadınların olduğu her iş kolunda inanılmaz bir dönüş oluyor. Türk kadını hem iş hem de aile hayatında gerçekten çok çalışkan ve üretkendir. Duyarlı bir Türk kadını vardır. Bu sebeple geleceğe pozitif bakmalıyız çok daha güzel şeyler başarabiliriz.”

Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık: “Kadınlarımızı hayatın her alanında görmekten gurur duyuyoruz”
Kütahya Belediyesi olarak kadınlara sözde değil özde değer verdiklerinin altını çizen Kütahya Belediye Başkanı Prof Dr. Alim Işık, açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi: “İş insanlarımız içerisinde kadınlarımızın ayrı bir yeri var. Bunu artık Türkiye’de yaşayan herkes kabullendi. Son dönemlerde her alanda kadın girişimcilerimizin sayısının artması da ülkemizi ve ülkemizde yaşayan tüm vatandaşlarımızı ziyadesiyle memnun ediyor. Hayata şekil vermeyen kadın var mı? Yok! Demek ki her yerde sizi yanımızda hissedeceğiz. Kütahya Belediyesi olarak sözde değil özde kadına değer verdiğimizi gösteren bir iki örnek vermek isterim. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü aktif hale getirdik. Müdürlüğün bünyesinde engelli hizmetleri ve kadın ve çocuk danışma merkezi olmak üzere iki ana hizmet kuruldu. Kütahya’daki kadınlarımızı gerek ekonomiye gerekse sosyal hayata nasıl aktif olarak katabiliriz sorusunun cevabı olarak bu hizmetleri kooperatifleştirmeye karar verdik. Şu anda Kütahya Belediyesi Kadın kooperatifinin kuruluş sürecini yaşıyoruz. Ocak ayında Kadın ve Aile Rehberlik merkezini kuracağız. Kadınlarımızı hayatın her alanında görmekten gurur ve onur duyuyoruz.”

Orhan Turan: “Güçlü kadın, güçlü ekonomi, güçlü demokrasi ve güçlü Türkiye demektir”
“Tek kanatla uçmak nasıl mümkün görünmüyorsa, toplumun yarısını oluşturan kadınların hayatın her alanına aktif katılımı olmadan da kalkınma ve rekabetçilik mümkün görünmüyor” diyen TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan, açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bugün, dünyada işgücünün yüzde 40’ını kadınlar oluşturuyor. Kadın istihdamının yüzde 1 artması, gayrı safi milli hasılayı 80 milyar dolar artırıyor. 2025 yılına kadar tam olarak toplumsal cinsiyet ve fırsat eşitliği sağlanması halinde, dünya ekonomisine 28 trilyon dolarlık ek katkının sağlanacağı öngörülüyor. Ülkemizde, kadınların ve erkeklerin ekonomiye eşit katılmaları halinde GSMH’mızın yüzde 30 daha fazla artacağı görülüyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde kadının çok yönlü güçlendirilmesi; siyaset, iş ve toplumsal hayata kadınların aktif katılımını sağlayacak politikaların hayata geçirilmesi, ülkemizin kalkınması için de olmazsa olmaz koşuldur. Gelişmiş bir ekonomi ve gelişmiş bir demokrasiye giden yol kadının güçlendirilmesinden geçmektedir. Güçlü kadın, güçlü toplum ve güçlü ekonomi; güçlü demokrasi ve güçlü Türkiye demektir.”

Gürallar Yönetim Kurulu Başkan Vekili Esin Güral Argat: “Ayrımcılığın önüne geçilmesi, çeşitliliğin teşvik edilmesi gerekiyor”
Konferansta konuşan Gürallar Yönetim Kurulu Başkan Vekili Esin Güral Argat, kadınların hayatın her alanını şekillendirecek büyük bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Ülkemizin refahının artması da kadınların istihdamına bağlı… LAV cama, kadınlar ise hayata şekil veriyor. İşte tam da bu nedenle TÜRKONFED ve ZAFERSİFED’in bakış açısını paylaşıyor ve destekliyoruz. Geçtiğimiz günlerde sayın cumhurbaşkanı yardımcımızın 2023 yılında kadın iş gücü katılımının %38’lere çıkartılacağı yönünde bir açıklama yaptı. Bu politikalarını paylaşmakla beraber özellikle mesleki eğitim ve kadın kooperatiflerinin arttırılması gibi konuları da son derece destekliyoruz. Ancak bir diğer önemli konu olan toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda da daha sağlam adımlar atılmasını bekliyoruz. Hayatın her alanında ayrımcılığın önüne geçilmesi, çeşitliliğin teşvik edilmesi gerekiyor. Bunu başarırsak gerçek anlamda gelişebiliriz. Kadınların çeşitli nedenlerle geri kaldığını düşündüğü noktalarda önemli bir fırsat var. Gelişen internet teknolojileriyle birlikte daha demokratik bir fırsat penceresi var. Dijital platformlarda bir sürü kadın iş yapıyor. Evinizde yaptığınız üretimleri tüm dünyayla paylaşabilirsiniz. Dijital ekonomi ve yeni ekonomi ile birlikte aslında hayat boyu öğrenme evresi başlıyor. Dolayısıyla üniversitede ne okuduğunuz ya da hangi lisede okunulduğundan ziyade mezun olduktan sonra hayat boyu öğrenme yetkinliğine kim sahipse ve onu kim en iyi değerlendiriyorsa önemli bir fırsat yakalamış oluyor. Kadınların çeşitli nedenlere geri kaldığını düşündüğü noktalarda artık önemli bir fırsat var” dedi.

Allianz Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes: “Değişimi doğru anlamalı ve gelişime açık olmalısınız”

Allianz Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes'da "Yeni Nesil Kalkınmada Kadının Rolü ve Yol Haritaları" başlıklı özel oturumda kadının gelişen dünyadaki yeri ve önemi hakkında düşüncelerini dile getirdi. Symes, “İş kadını, iş insanı, anne, kardeş bu rolleri birbirinden bağımsız olarak düşünemeyiz. Başarı bütün bunları bir arada yapabilmektir ama şu çok önemli: “Anne olarak ne vermek istiyoruz?” Çocukla beraber onunla yorulan bir anne mi, yoksa topluma fayda sağlayan annesiyle gurur duyacak bir çocuk mu? Çocuklar çok çabuk büyüyor, dolayısıyla gençlere tavsiyem bunların hepsini bir arada yapar, duygusallığı bir kenara bırakırsanız oluyor. Dünya çok hızlı bir değişim içerisinde bu değişimi doğru anlamak ve gelişime açık olmak çok ciddi önem kazandı. Önümüzdeki dönemlerde yapay zekalar bir çok işi çok rahatlıkla insanların yerine yapacak. Dijital dönüşüm hiçbir şekilde göz ardı etmeyeceğimiz kadar ciddi ve kuvvetli rüzgarlar estiriyor. Gelecekte sektörlerde şekil değiştirecek. İşgücüne şu ana kadar yeterince katılmamış kadınlar için bunların nasıl fırsata dönüşeceğini düşünmeliyiz” şeklinde konuştu.

Reyhan Aktar: ”Kadının eğitimi arttıkça, iş dünyasına katılımı da artıyor”
Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sürdürülebilir kalkınmanın ön koşulu olduğunu belirten ve kadınların ekonomiye katılımında eğitimin önemine vurgu yapan TÜRKONFED İDK Başkanı Reyhan Aktar, şöyle konuştu: “Kadınların eğitimi arttıkça, işgücüne katılımları da girişimci olma oranları da yükseliyor. Türkiye'de üniversite mezunu kadınlarımızın iş dünyasına katılım oranları yüzde 72'lerde. Bu da gösteriyor ki kız çocuklarımızın eğitime ulaşma sıkıntısını çözebilirsek, kadınların iş dünyasına kazandırılması konusundaki en önemli engeli de aşmış olacağız. Hepimiz biliyoruz ki kadınlarımız zeki, becerikli ve girişimcilik kasları da çok güçlü. Doğru bir strateji ve iyi bir planlama ile bu potansiyeli memleketimizin en ücra bölgelerinde bile harekete geçirebilmek, Türkiye ekonomisi için de yeni bir büyüme alanı yaratacaktır.”

Aygül Gezer: “Kadının refahı, ülkemizin kalkınmasının da en önemli dayanak noktasıdır”
ZAFERSİFED Başkanı Aygül Gezer de açılışta yaptığı konuşmada, şunları ifade etti: “Ülkemiz nüfusunun yarısını oluşturan kadınların şiddet başta olmak üzere uğradığı ayrımcılığın, eşitsizliğin ve adaletsizliğin son bulması gerekiyor. Eğitimden iş dünyasına, sosyal ve kültürel ortamdan toplumsal hayata kadar kadınların topuk seslerinin olmadığı alanlarda hep potansiyelimizin yarısı eksik kalıyor. Kadının mutluluğu ve refahı, ülkemizin huzur ve kalkınmasının da en önemli dayanak noktasıdır. Ülkemizin kalkınmasının yolu kadınların potansiyeli ve enerjisini harekete geçirmekle mümkündür.”

Konferansın ilk bölümünde Yeni Nesil Kalkınmada Kadının Rolü ve Yol Haritaları başlıklı özel oturumda Gürallar Yönetim Kurulu Başkan Vekili Esin Güral Argat ve Allianz Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes, yeni nesil kalkınmada kadının rolü ve yol haritalarını masaya yatırdı. Gazeteci Özlem Gürses moderatörlüğünde gerçekleştirilen Geleceğe Şekil Veren Kadınlar Paneli’ne ise Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, Gürallar Yapı Genel Müdürü Banu Aydın ve Mediterien Deep Kurucusu Ece Demirpençe konuşmacı olarak katıldı.

LAV Genel Müdürü Tuğrul Baran moderatörlüğünde yapılan Bilişime Hayat Veren Kadınlar Paneli’nde ise erkek egemen bir sektörde kendini ispatlamış özel isimlerden SAP Güney Avrupa, Kuzey Afrika Bölgeleri Pazarlama Direktörü Özlem Kestioğlu, Siemens Türkiye, Endüstri 4.0 Dijitalizasyon ve Pazarlama Müdürü Derya İren ve LOGO Yazılım Satış Müdürü Özlem Ersöz teknolojide kadının rolü ve bilişim sektörünün geleceğini konuştu. Konferans, düzenlenen Ticaret Köprüsü etkinliği ile sona erdi.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL