• Geri dön

  • 1.405 Görüntülenme

  • 157 Haber

  • 1.072 İşletme görüntülenme


Evrensel boyuttaki düşünce ve öğretileriyle, asırlardır sevgi, hoşgörü, birlik ve barışın simgesi olmaya devam eden, Anadolu düşünürlerinden Hacı Bektaş Veli’nin ölümünün 750. yılı, UNESCO tarafından "2021 Hacı Bektaş Veli Yılı" ilan edildi. Şişecam’ın kültürel mirası koruma ve gelecek kuşaklara aktarma misyonu doğrultusunda Paşabahçe Mağazaları tarafından hayata geçirilen ‘Camda Dünya Mirası’ koleksiyonunda yer alan ve Hacı Bektaş Veli’ye atıfla tasarlanan ‘Veli Gondol’, koleksiyonun en çok ilgi gören ürünleri arasında yer alıyor.

Paşabahçe Mağazaları, Anadolu’nun kültürüne sahip çıkmaya devam ediyor. Anadolu’nun önemli düşünürlerinden Hacı Bektaş Veli’nin ölümünün 750. yılı, UNESCO tarafından "2021 Hacı Bektaş Veli Yılı" ilan edildi. Paşabahçe Mağazaları da evrensel dünya mirasına sahip çıkacak bilinci oluşturmak ve çeşitli sebeplerle bozulan, yok olan kültürel ve tarihi değerlerin yaşatılması ve daha geniş kitlelere tanıtılabilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Bu amaçla hazırlanan ‘Camda Dünya Mirası’ Koleksiyonu’nda yer alan Veli Gondol’u tarih ve sanatseverlerin beğenisine sunuyor.

Veli Gondol üzerindeki desenler, Hacı Bektaş Veli Türbesi’ndeki duvar süslemelerinden esinlenerek tasarlandı. Üretim adedi 1.000 ile sınırlı olan Veli Gondol, el imalatı camdan üretildi ve üzerindeki rölyef desenlerin tümü el işçiliği ile 24 ayar altın, eskitme ve cam boyaları kullanılarak dekorlandı.

13. yüzyılda yaşamış büyük Türk düşünürü Hacı Bektaş Veli, Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda ve Anadolu’nun Türkleşmesinde oldukça etkili bir isim oldu. Anadolu’nun çeşitli illerinde yaşayan Hacı Bektaş Veli, insan sevgisi, hoşgörü ve toplumsal eşitliği temel alan felsefesini yaymayı misyon haline getirdi. 1948 tarihli Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ile örtüşen insan, evren ve Tanrı sevgisine ve hoşgörüye dayalı öğretileri bugün yalnızca Anadolu’da değil, Balkanlar ve Orta Doğu’da da varlığını sürdüren Bektaşiliğin temellerini oluşturuyor.

Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde yer alan ve Bektaşiliğin doğuş yeri olan Hacı Bektaş Veli Külliyesi, 13. yüzyılın ortalarından 20. yüzyılın ilk çeyreğine kadar uzanan geniş bir zaman dilimi içinde oluşumunu tamamlayarak bütün unsurları ile günümüze kadar gelmiş nadir külliyelerden birisi olarak Türk mimarisinin tarihinde önemli bir yere sahiptir. 2018 yılında lansmanı yapılan Camda Dünya Mirası Koleksiyonu’nda Anadolu’nun binlerce yıllık tarih, kültür ve sanat birikimlerinin camla buluştuğu 24 farklı eser daha bulunuyor.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL