• Geri dön

  • 1.193 Görüntülenme

  • 155 Haber

  • 1.072 İşletme görüntülenme


ANADOLU’NUN KAYIP HAZİNELERİ BU KOLEKSİYONDA

Paşabahçe Mağazaları’nın Tarih-Kültür-Cam Koleksiyonları kapsamında hazırladığı, izinli veya izinsiz kazılar sonucu yurt dışına götürülen tarihi eserlerden ilham alınarak tasarlanan Kayıp Hazineler Koleksiyonu, ürünleriyle dikkat çekiyor. Birbirinden özel ürünlerden oluşan koleksiyonda yer alan ‘Yortan Vazo’, tarih severlerin büyük ilgisini topluyor.

Paşabahçe Mağazaları, Anadolu’nun tarih boyunca ev sahipliği yaptığı uygarlıkların kültür bileşiminden oluşan zengin mirasını ürünlerine yansıtmayı sürdürüyor. Bu amaçla oluşturulan Kayıp Hazineler koleksiyonunun her bir ürünü, tarih ve sanat tutkunlarının beğenisini topluyor. Birbirinden özel ürünlerden oluşan koleksiyonda yer alan ‘Yortan Vazo’, tarih severlerin büyük ilgisini topluyor.

Kayıp Hazineler koleksiyonunda yer alan, İlk Tunç Çağı mezarlığındaki kazılarda MÖ. 2750-2300 yıllarına ait İç Batı Anadolu kültürünü temsil eden siyah renkli el yapımı toprak bir üründen esinlenerek tasarlanan ‘Yortan Vazo’, el imalatı smoke camdan üretildi ve üzerindeki rölyef desenlerin tümü, 24 ayar altın kullanılarak dekorlandı.

İlk Tunç Çağı Yortan mezarlığındaki kazılar, bu bölgedeki Osmanlı İmparatorluk demiryolu hattının inşasında çalışan Fransız demiryolu mühendisi P. Gaudin tarafından 1901 yılında başlatıldı. Gaudin ile Chapot tarafından 100’ün üzerinde mezar açığa çıkarıldı. 2008 yılı yüzey araştırmaları sırasında Yortan mezarlığının yeri saptandı. Manisa yakınlarında, en büyük İlk Tunç Çağı mezarlığı olma özelliği ile çok önemli bir buluntu merkezi olduğu düşünülen Yortan mezarlığı, hem ölü gömme adetleri hem de bu mezarlardan çıkarılan buluntular dolayısıyla büyük önem taşıyor. Yortan’dan birçok eser Amsterdam Üniversitesi, Allard Pierson Müzesi’nde sergilenmektedir.

Yortan Vazo ve diğer Kayıp Hazineler Koleksiyonu’na ait ürünlerini yaşam alanlarına taşımak isteyenler Paşabahçe Mağazaları’nı ve www.pasabahcemagazalari.cominternet sitesini ziyaret edebilir.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL