• Geri dön

  • 2.153 Görüntülenme

  • 157 Haber

  • 1.072 İşletme görüntülenme


KAYIP HAZİNELER KOLEKSİYONU’NDA DİKKAT ÇEKİCİ BİR HEDİYE ALTERNATİFİ

Paşabahçe Mağazaları, tarih ve sanatseverleri, Anadolu topraklarında binlerce yıldır var olmuş, ancak izinli veya izinsiz yurt dışına götürülen tarihi eserlere yer verdiği “Kayıp Hazineler Koleksiyonu” ürünleriyle buluşturmaya devam ediyor. Kayıp Hazineler Koleksiyonu’ndaki ‘Divriği Sahan’ Sivas’taki Divriği Cami’nin doğu nefinin güney duvarı ile birleştiği bölümde bulunan ceviz ağacından yapılmış 2 ahşap panelden ilham alınarak tasarlandı.

Paşabahçe Mağazaları’nın, Anadolu’ya ait olan ancak izinli veya izinsiz bir şekildeyurt dışına götürülen tarihi eserlerle ilgili farkındalık yaratmak, geri alınmış eserlere ve kültür varlıklarına sahip çıkma konusunda da bilinci artırmak hedefiyle Kayıp Hazineler Koleksiyonu’nu hazırladı. Bu koleksiyonda yer alan ‘Divriği Sahan’, üzerindeki bitkisel motifleriyle ön plana çıkarken hediye alternatifleri arasında da ilk sırada yer alıyor.

1228-29 yıllarında Mengücekli Ahmet Şah ve karısı Turan Melik tarafından yaptırılan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nda, caminin doğu nefinin güney duvarı ile birleştiği bölümde ahşap panellerin ait olduğu hünkâr mahfeli bulunuyordu. Mahfelin korkuluğunu süsleyen ahşap paneller ceviz ağacından yapılırken, panellerde ajur (delik açma) tekniği ile bir hilalden çıkan palmet ve rumî motiflerin oluşturduğu kompozisyonlar yer almaktadır. Bitkisel motiflerin üzerinde oyma tekniği ile dokular ve daha küçük bitkisel motifler işlenmiştir. Divriği Sahan, 3 ahşap panelde yer alan bu bitkisel motifler ve bordürlerden esinlenerek tasarlandı. El imalatı camdan üretilen Divriği Sahan’ın üzerindeki rölyef desenlerin tümü, 24 ayar altın, cam boyaları ve eskitme kullanılarak dekorlandı.

Sivas Divriği Ulu Camii’nin hünkar mahfeli korkuluk panellerinden beşi İstanbul Yenikapı Mevlevihane’sinde koruma altına alındı. Mevlevihane’de 1997 yılında çıkan yangından sonra panellerin yandığı düşünülürken, çalındığı tespit edildi. Uzun çalışmalar sonucunda, New York’ta bulunan panel 29 Nisan 1999 tarihinde, Londra’da bulunan panel ise 9 Mayıs 1999 tarihinde Türkiye’ye getirildi.

Kayıp Hazineler koleksiyonunda yer alan Divriği Sahan ile diğer koleksiyon ürünlerini www.pasabahcemagazalari.com adresinden inceleyebilir ve satın alabilirsiniz.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL