• Geri dön

  • 2.373 Görüntülenme

  • 157 Haber

  • 1.072 İşletme görüntülenme


Anadolu topraklarında binlerce yıldır var olmuş sayısız uygarlığın eşsiz kültürel mirasını gün yüzüne çıkarmaya devam eden Paşabahçe Mağazaları, Fransa’daki Louvre Müzesi’nde sergilenen ve Didim Antik Kenti’nden çıkan kolonlardan esinlenerek tasarlanan “Didyma Sütun Kâse” ve “Didyma Sütun Vazo”yu sanatseverlerle buluşturuyor.

Yurt dışına götürülen tarihi eserlerle ilgili farkındalık yaratmayı, geri alınmış eserlere ve kültür varlıklarına sahip çıkma konusunda da bilinci artırmayı hedefleyen Paşabahçe Mağazaları, Kayıp Hazineler Koleksiyonu’ndaki “Didyma Sütun Kâse” ve “Didyma Sütun Vazo”yu tarih ve sanat tutkunlarıyla buluşturuyor.

Fransa’daki Louvre Müzesi’nde sergilenen, M.Ö. 3. yüzyılda Didim Antik Kenti’nde yapılan kazılar sonucunda çıkan kolondan esinlenerek tasarlanan “Didyma Sütun Kase” ve “Didyma Sütun Vazo” el imalatı camdan üretildi ve geleneksel kesme dekor taşında şekillendirilerek oluşturuldu. Bej mermer kaide ve vazo üzerindeki rölyef desenler, el işçiliği ile tasarlandı.

Apollon, Helenist uygarlıklarda güneş, kehanet, müzik ve sanat tanrısı olarak kabul ediliyordu. Efsaneye göre tanrı Apollon, Didim’de (Didyma) çoban Brankhosla karşılaştı ve ona biliciliğin (kehanetin) sırlarını verdi. Brankhos ise karşısına çıkan defne ormanı ve su kaynağının bulunduğu bu yere Apollon Tapınağı’nı kurdu. Apollon Tapınağı, o zamanki adıyla Didymaion, M.Ö. 560’ta inşa edildi ve antik dünyanın en önemli kehanet merkezlerinden biri haline geldi. Tapınak, uzun süre orada yaşayan ve Brankhidler adı verilen aile tarafından yönetildi.

Didim antik kentindeki ilk kazılar 1858 yılında İngilizler tarafından başlatıldı. Bu kazılar aralıklarla 1905 yılından 1937 yılına kadar devam etti. Günümüzde de kazılar halen devam etmekte. Didim’deki M.Ö. 3. yüzyıla ait kolon taban parçası, çeşitli yollarla Türkiye’den götürülmüş olup günümüzde Fransa’da bulunan Louvre Müzesi’nde sergilenmektedir.

Kayıp Hazineler koleksiyonunda yer alan “Didyma Sütun Kâse” ve “Didyma Sütun Vazo” ile diğer koleksiyon ürünlerini Paşabahçe Mağazaları’ndan ya da www.pasabahcemagazalari.com adresinden inceleyebilir ve satın alabilirsiniz.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL