• Geri dön

  • 1.262 Görüntülenme

  • 157 Haber

  • 1.072 İşletme görüntülenme


Paşabahçe Mağazaları, Anadolu topraklarında binlerce yıldır var olmuş, izinli veya izinsiz bir şekilde yurt dışına götürülmüş tarihi eserlere yer verdiği ‘Kayıp Hazineler’ koleksiyonuyla, bu konuda farkındalık yaratmayı hedefliyor. Paşabahçe Mağazaları, Kayıp Hazineler Koleksiyonu ile 30 ürünü tarih ve sanatseverlerle buluşturuyor. Bu koleksiyonda öne çıkan eserlerden biri de ‘Devler Savaşı Obje’.

Paşabahçe Mağazaları, Kayıp Hazineler Koleksiyonu’nda yer alan, Zeus ve Devler arasında geçen savaşı cama ustalıkla yansıtarak tasarladığı ‘Devler Savaşı Obje’yi tarih ve sanatseverlerin beğenisine sunuyor.

Zeus Sunağı kabartmaları arasında önemli bir yeri olan ve Zeus’un merkezde konumlandırıldığı dramatik sahneyi yeniden canlandıran Devler Savaşı Obje’de karakterler, kronolojik bir örgüde farklı cam katmanlarına işlendi. Mağlup edilmiş dev tasvirleri geride, tüm ihtişamıyla galip gelecek olan Zeus ise önde konumlandırıldı. Üzerindeki rölyef desenlerin tümü, altın ve eskitme boyalar kullanılarak dekorlanan Devler Savaşı Obje bej mermerden üretildi.

Bergama Zeus Sunağı ya da diğer bir adıyla Zeus Altarı, Bergama Kralı'nın M.Ö. 165-156 yılları arasında Galatlara (Keltlere) karşı kazandıkları zaferlerini ölümsüzleştirmek adına yaptırdığı bir zafer anıtıdır. Bu anıt, Yunan mitolojisinde baş tanrı olan Zeus ile onun kızı olan savaş ve akıl tanrıçası Athena'ya adanmıştır. 1877-1878'de, İzmir’in Bergama ilçesi ören yerinde Alman mühendis Carl Humann başkanlığında yapılan kazılarda, Bergama Zeus Sunağı'na (Altar) ait kabartmalar bulunmuştur.

Bergama Zeus Sunağı, Osmanlı İmparatorluğu’ndan gemilerle Almanya’ya taşınarak Berlin Devlet Müzesi'ne konmuştur. Müzede onarılarak ayağa kaldırılan, İkinci Dünya Savaşı sırasında Rusya'ya götürülen ve savaş sonrasında Almanya'ya iade edilen bu görkemli sunak, müzeye adını vermiştir. Humann’ın sunağı Almanya’ya götürmesi ile ilgili Osmanlı Hükümeti ile yanıltıcı yazışmalar yaptığı görülmüştür. Bergama Zeus Sunağı bugün Almanya’da, Pergamon Müzesi'nde sergilenmektedir. Türkiye’de ise Bergama akropolünde Zeus Sunağı’nın yalnızca temelleri kalmıştır.

Devler Savaşı Obje ve diğer Kayıp Hazineler Koleksiyonu’na ait tüm ürünleri incelemek için Paşabahçe Mağazaları’na uğrayabilir ya da www.pasabahcemagazalari.com adresinden ürünleri inceleyerek satın alabilirsiniz.

Habere Ait Görseller



Mesaj GönderKAPAT
İşletmeye mesajınızı iletin.
İPTAL